Τριών Ιεραρχών: Μέρα εκκλησιασμού (a.k.a. “θα πεθάνεις”) - So you think you can teach

5370 Views
Τριών Ιεραρχών: Μέρα εκκλησιασμού (a.k.a. “θα πεθάνεις”) - So you think you can teach Τριών Ιεραρχών: Μέρα εκκλησιασμού (a.k.a. “θα πεθάνεις”) - So you think you can teach

 
Από τη στήλη So you think you can teach του Γιάννη Φασούλα.
.
Ξέρεις πώς είναι τα παιδιά. Δένουν κόμπο ό,τι τους πεις. Όπως ο Σέλντον Κούπερ. Αν κάποιος πηδήξει από πάνω σου, θα μείνεις κοντός. Αν αφήσεις την τελευταία μπουκιά φαγητό, θα σου πέσει μια γλάστρα στο κεφάλι μέσα σε 24 ώρες. Αν μιλήσεις ενώ βρίσκεσαι σε “τσίκλικ-μπαμ”, θα πεθάνεις. Αν πέσει κάτω το κρουασάν, κι εσύ το μαζέψεις και το φας, θα πεθάνεις. Αν σε τσιμπήσει μέλισσα, θα πεθάνεις. Αν σε κατουρήσει πασχαλίτσα, θα πεθάνεις.
 
Η μέρα των Τριών Ιεραρχών σήμαινε πάντα σχολικό εκκλησιασμό. Την παραμονή, εννοείται. Ανήμερα σήμαινε μόνο Counterstrike και Red Alert II, συνήθως με τον κυρ-Χρήστο να γκαρίζει για τις πατημασίες από χιόνι κοντά στα καλώδια, και με όσους ήθελαν να παίξουν “λίγο ακόμα, τώρα, τελειώνουμε!”, ενώ ο προαγορασμένος χρόνος είχε τελειώσει εδώ κι ένα τέταρτο.
 
Στην εκκλησία ο θάνατος παραμονεύει
Προσοχή μην το κόψεις δεξιά και μπεις στον γυναικωνίτη (θα πεθάνεις). Προσοχή μη και δεν ενώσεις τα τρία δάχτυλα κάνοντας τον σταυρό σου (θα πεθάνεις). Προσοχή μη σου μείνει πολλή ώρα το κεράκι στα χέρια (αν στάξει πάνω σου, θα πεθάνεις στον πόνο).
 
Ώρα 08.15. Μπαίνεις στο ναό. Μπροστά σου η εικόνα του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Τώρα μάλιστα. Πρέπει να τη φιλήσεις (αλλιώς θα πεθάνεις). Από την άλλη, σιχαίνεσαι να βάλεις τα χείλια σου εκεί που τα ακούμπησε όλη αυτή τη λοκομοτίβα από συνταξιούχους, που θυμίζει Τράπεζα Πειραιώς την πρωτομηνιά. Τι να κάνεις; Το σκέφτεσαι. Η μάνα σου είναι θρήσκα, αλλά είναι και μικροβιοφοβάρα – συνεπώς η επίσημη οικογενειακή γραμμή στο σημείο αυτό διχάζεται. Πας κοντά και ψάχνεις για ένα σημείο της εικόνας χωρίς σάλια παππούδων. Εκεί, κοντά στην κορνίζα. Στεγνό φαίνεται. Από την άλλη, στη Βιολογία λέγαμε ότι τα μικρόβια μπορούν και περπατάνε. Ψευδοπόδια, ώσμωση, μαστίγιο κλπ. Λες να σκαρφαλώνουν κιόλας; Μάλλον όχι σκέφτεσαι, και φιλάς την κορνίζα. Τωρα ακούμπησα, ή δεν ακούμπησα; Να φιλήσω άλλη μια για σιγουριά; Άσ’το, μου έφαγε τη σειρά η γιαγιά. Κρίμα λες, και φεύγεις (ελπίζοντας να μην πεθάνεις).
 
Ώρα 09.45. Η λειτουργία τελειώνει και βγαίνουν τα ξύδια. Πρέπει να κοινωνήσεις (αλλιώς θα πεθάνεις). Ίδιο ηθικό και βιολογικό δίλημμα. Το πιει or not to πιει; Πλησιάζεις, κρατάς τα χείλια σου σε απόσταση ολίγων εκατοστών από το κουτάλι, και περιμένεις τον παπά να στο ρίξει στο στόμα από μακριά, σαν σιρόπι πονστάν. Μπα, όμως. Εκείνος ακλόνητος, περιμένει να του γυαλίσεις τα ασημικά με τη γλώσσα. Τι να κάνεις; Το πίνεις, γιατί η λοκομοτίβα σε κοιτάει σύσσωμη, και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα περνάς τα διαλείμματά σου κάνοντας γαργάρες με hexalen (για να μην πεθάνεις).
 
‘Ωρα 10.10. Έξω από την εκκλησία, τα μάτια σου έχουν πρηστεί από το λιβάνι, λες και γύρισες από ρίψη καπνογόνων στον τελικό του Κυπέλλου. Ώρα για ένα μικρό ορεκτικό πριν τη μπουγάτσα στο Θείο Βάνια. Βγαίνουν τα αντίδωρα. ΠΡΟΣΟΧΗ μη σου πέσει κάτω ούτε ένα ψίχουλο (το ξέρεις ότι θα πεθάνεις). Ο Φίλιππος βέβαια έφερε μαζί και κουπάκι με μερέντα, αλλά ο Φίλιππος είναι αντίχριστος και θα πεθάνει σύντομα. Το τρως προσεκτικά, γλείφεις και την παλάμη σου για να σιγουρευτείς ότι δεν έμεινε “ούτε ένα μόριο” από το ψωμί. Ο κύριος Σόλων σε κοιτάζει κάπως παράξενα που τρως σαν νεάτερνταλ, αλλά χεστήκαμε, εδώ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
 
Μεγαλώνοντας
Όλα αυτά φυσικά απομυθοποιήθηκαν. Στη Γ’ Γυμνασίου παίζαμε Heretic και Resident Evil μέσα στο κατηχητικό. Στο λύκειο διαβάζαμε τη “Ζωή Μετά”, και αρχίσαμε τα ανέκδοτα με τον ρατσιστή Θεό, και τον Χριστό που παίζει γκολφ με τον Μωυσή (κι όταν το μπαλάκι πέφτει στη λίμνη, ο ένας περπατάει στο νερό, ο άλλος ανοίγει τη λίμνη στα δυο). Αφού μια και δυο δεν πεθάναμε, αρχίσαμε να ξεστομίζουμε καφρίλες χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας στείλει ο Θεός ένα σμήνος ακρίδες να μας ροκανίσουν τα κάκαλα. Στα ιδιωτικά σχολεία, βέβαια, η Αναγέννηση ήρθε νωρίτερα. Στα δημόσια, αντιθέτως, τα Dark Ages κράτησαν λίγο παραπάνω. Προφανώς, αφού στο Καλαμαρί και στον Μαντουλίδη τα παιδιά διέθεταν tablet από τα προνήπια, ενώ ο ταπεινός προλετάριος του 21ου Γυμνασίου έτρωγε ακόμα βελανίδια. Πού πας ρε φίλε σε χορό γυμνασίου να βγάλεις γκόμενα με το αρχαϊκό Ericsson Τ20 “με πορτάκι”;
 
Αλλά αυτό το αφήνουμε για άλλο άρθρο.
 
Το κακό είναι ότι η απομυθοποίηση δεν σκοτώνει με πιστόλι, αλλά με κανόνι. Μόλις αντιληφθείς ότι τα οικογενειακά “θα πεθάνεις” είναι φούσκα, αρχίζει το ντόμινο. Καταρρέει το κυριακάτικο τραπέζι, το χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν, το Πάσχα στο Χωριό, τα γενέθλια της μαμάς, κλπ. Κι έτσι χάθηκαν νόστιμα κομμάτια της ζωής μας, που δε χρειάζεται ντε και καλά να πιστεύεις.
 
Είναι σαν τα ζώδια. Κανένας δεν τα παίρνει σοβαρά, αλλά μας δίνουν νόστιμη τροφή για κουβέντα, γλυκαίνουν τον σαββατιάτικο φραπέ, σπάνε τον πάγο στα πάρτυ. Δεν εξισώνω την Εκκλησία με τον ανάδρομο Ερμή, αλλά νοσταλγώ εκείνες τις ημέρες εκκλησιασμού. Όπως ακριβώς νοσταλγώ και τις κοπέλες που κρατούσαν τον μύθο τους στοιχειωδώς ζωντανό, χωρίς “ρε φίλε”, “ρε μαλάκα”, δημόσια ρεψίματα και ημιμόνιμο μανικιούρ γυπαετού.
 
Πάμε εκκλησία, κι ας είναι και για τον χαβαλέ.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ατενίζοντας τον χρόνο»: Μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη εμπνευσμένη από φωτογραφίες των Ελένη &. Παναγιώτη Σταθοπούλου.
«Ατενίζοντας τον χρόνο»: Μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη εμπνευσμένη από φωτογραφίες των Ελένη &. Παναγιώτη Σταθοπούλου.
με 0 Σχόλια 3651 Views

Όταν η πρώτη πέτρα ακούμπησε τη γη, για να γίνει θεμέλιο, που θα στέγαζε ζωές, όνειρα και ελπίδες, δεν φανταζόταν πως θα γινόταν σιωπηλός μάρτυρας μιας πορείας στην φθορά αλλά και την εξέλιξη, τη δημιουργία, τη ζωή. Μια πρωτότυπη #ιστορία γραμμένη από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη #ΣταύροςΠαρχαρίδης εμπνευσμένη από φωτογραφίες της συγγραφέας Ελένης Σταθοπούλου και του φωτογράφου Παναγιώτη Σταθόπουλου  για τη στήλη «ΕικόνεςΛέξεις» και την #Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή