So you think you can teach - Κίνδυνος 2: Ο φόβος του ανταγωνισμού

4795 Views
So you think you can teach - Κίνδυνος 2: Ο φόβος του ανταγωνισμού So you think you can teach - Κίνδυνος 2: Ο φόβος του ανταγωνισμού

 

Από τον Γιάννη Φασούλα.Η εβδομαδιαία αυτή στήλη σε αφορά, αν είσαι δάσκαλος, εκπαιδευτής, θεατρικός εμψυχωτής, προπονητής, κατασκηνωτικός ψυχαγωγός ή ασχολείσαι υπό οποιαδήποτε έννοια με καθοδήγηση προς νέους.
Πηγή εικόνας:

Συνέχεια του αφιερώματος στους καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων και στους τρεις πολύ σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την εικόνα τους.
 
Κίνδυνος 2: Ο φόβος του ανταγωνισμού
 
Αυτό το έχεις δει στον δρόμο; Δεν σου θυμίζει κάτι σε παρατσούκλι άρρωστου γαύρου;
 
 
Νοέμβριος 2018 στο λεωφορείο 14. Επόμενη στάση, next stop: Αχέπα. Ανεβαίνει μια μπάμπολα εργοστασίου με ψεύτικα νύχια που πασπατεύουν ένα i-πνίξου Galaxy. Κρατά ένα μουσταρδολαδί κοτρώνι σχήματος παραλληλεπιπέδου, που κάτι σου θυμίζει. Α, ναι. Είναι εκείνο το Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων, που το έχεις βάλει μάουσπαντ εδώ και 4 χρόνια.
 
Πάνε 4 χρόνια που τελείωσες τη φιλοσοφική. Το έχεις πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να δουλέψεις ποτέ. Τρελό, έτσι; Είναι ξεκάθαρα πιο εύκολο να γίνεις αστροναύτης, παρά να γίνεις εκείνη η θείτσα που έπαιρνε 14 μισθούς σημερινής Γερμανίας για να σου λέει ότι “οι ενήλικες οφείλουν να συζητούν με τα παιδιά μέσα από μια φιλική σχέση και κατανόηση, όχι να χρησιμοποιούν βία” και να σε τραβάει από το τσουλούφι δυο φορές το μήνα.
 
Οικιακή Οικονομία. Καλά θυμάσαι.
 
Σοβαρά τώρα, πώς στην ευχή γίνεσαι εκπαιδευτικός σήμερα; Δεν ήθελες ποτέ καμιά Μαζεράτι. Ήθελες μόνο να ξαναγυρίσεις στο σχολείο. Στο μικρό σου πράσινο κλαδί. Αν μπορούσες δηλαδή, δεν θα έφευγες ποτέ. Με το ζόρι σου δώσαν απολυτήριο.
 
Επόμενη στάση, next stop, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιουνιβέρσιτυ οφ Μασεντόνια. Ανεβαίνει σπασίκλας κουνουπιδόμορφου σχήματος κεφαλής. Στην τσέπη του, ακτινίδιο λέσχης. Στη μασχάλη του, έτερο κοτρώνι, με την άμεσα αναγνωρίσιμη φατσάρα του Μοντανάρι στο οπισθόφυλλο.
 
Είστε παντού, μην το ψάχνεις. Είστε μερικά τρισεκατομμύρια βακτήρια μέσα σε έναν εντελώς άδειο πλέον κεσέ από γιαούρτι. Και η πολιτισμένη μας κοινωνία σού απαγορεύει να φας άλλα βακτήρια για να ζήσεις.
 
Την πάτησες. Δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Θες να πεις μάθημα σε κάποιον. Σε πνίγει η απραξία, όχι η ανεργία. Χωρίς νερό μπορώ, χωρίς το ψώνιο μου, όχι. 20 χρόνια τώρα έχεις εθιστεί να σου δίνουν καθήκοντα για αύριο. Ναι, 20. Μην ξεχνάς. Είσαι εκπαιδευτικός, άρα κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα σε όλη σου τη ζωή:
 
Διαβάζεις για να τα πεις σε κάποιον. 
 
Και πάει καιρός που σου λείπει ο κάποιος.
 
 
Ποια λεφτά;
 
Έχεις δει τη φάτσα σου όταν πας να ζητήσεις δουλειά σαν καθηγητής; Είσαι ο τύπος που τρέχει αλαφιασμένος πίσω από το 78Ν, λες και είσαι ο Γοργοπόδαρος του Αpocalypto, που τον κυνηγούσαν για να τον ανθρωποθυσιάσουν. Χάνεις το λεωφορείο, κοπανιέσαι στη στάση, κοιτάς το ρολόι σου λες και είναι συνδεδεμένο με βόμβα, και ξάφνου σταματάει μπροστά σου ένα ταξί.

Θα σε γδάρει ο ταρίφας. Το ξέρεις. Οικοδομικό τετράγωνο και τάληρο. Το ξέρεις, δεν το ξέρεις;
 
Πρεζόνι, έτσι; Εθισμένος στο σκληρό ναρκωτικό, που λέγεται “μπράβο, παιδί μου”. Αφού παρακαλάς να βρεις αυτόν τον κάποιον, να του πεις μάθημα. Να δεις με το κιάλι το πράσινο κλαδί σου. Τριαντάρισες, και ακόμα.
 
Σε καταλαβαίνω. Παραείναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη. Ακόμη και ο Κ.Π. θα σε καταλάβαινε.
 
Παίρνεις σβάρνα τα κοινωνικά φροντιστήρια, τους εθελοντικούς οργανισμούς, να βρεις την πρέζα σου. Πετάς από τη χαρά σου που ανέλαβες αμισθί ένα ιδιαίτερο σε μαθητή α΄ γυμνασίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουφαλίων, τέσσερα λεωφορεία μακριά από το σπίτι σου.
 
Είναι δυνατόν να πεις όχι; Ζεις στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή η μηχανή του κιμά, που βγάζει καθηγητές αντί για κιμά. Στον πιο “γλειμμένο” κεσέ από γιαούρτι, τον πιο αστραφτερό από αδειανοσύνη. Κουφάλια, Κουφάλια. Τι να κάνουμε;
 
 
Μα εσύ ανάστροφα βαδίζεις…
 
20 χρόνια τώρα βλέπεις τη Ματίνα Μανταρινάκη, κι ακόμη δεν έχεις συνειδητοποιήσει την αυτοκαταστροφική επίδραση του στάτους που φωνάζει “απελπιστικά διαθέσιμος”:
.
.
Ναι, είστε παντού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις ματώσει τη φανέλα. Το πτυχίο της φιλολογίας δεν το είδες στον ύπνο σου. Πράγματι, έχεις διαβάσει ένα αεροπλανοφόρο βιβλία. Πράγματι, για δυο καλοκαίρια διέλυσες τους κερατοειδείς σου και παντρεύτηκες τη νεσκαφέ, προσπαθώντας να βγάλεις δεκαέξι ραψωδίες, δώδεκα τραγωδίες και έξι χοντροτόμους Ovidius poeta in terra Pontica exulat. Πράγματι κατέχεις μερικές εκατοντάδες εκτενή γραπτά έργα, που οι μπάμπολες με τα ψεύτικα νύχια αγνοούν, γιατί δεν έχουν την υπομονή να διαβάσουν ως το τέλος ούτε το μενού της λέσχης.
 
ΝΑΙ, ΑΛΛΑ οι μπαμπάδες τους έχουν όλη τη θέληση να ξηλωθούν ένα μικροποσόν την εβδομάδα προς μόρφωσιν και καλλιέργειαν, για να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη της αποτυχημένης πατρότητας. Και πρέπει να τους πείσεις ότι διαθέτεις αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.
 
 
Προσφορά και ζήτηση
 
Ξέρουμε όλοι τον βασικό νόμο της αγοράς. Αλλά ανταγωνισμός δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι καλός στη δουλειά σου. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στον κλάδο της εστίασης εδώ και τριάντα φεύγα αιώνες; Οπωσδήποτε. Αλλά υπάρχει αυτό:
 
 
Και υπάρχει και αυτό:
.
 
Δεν ψοφάνε όλα τα αγόρια στον κόσμο να γίνουν ποδοσφαιριστές; Οπωσδήποτε. Αλλά υπάρχει αυτός:
.
 
Και υπάρχουν και αυτοί:
 
 
Ραντεβού σε μια εβδομάδα, με τον κίνδυνο νούμερο 3.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή