Έχετε αναρωτηθεί πώς παίζεται το ποδόσφαιρο; Εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα

1694 Views
Έχετε αναρωτηθεί πώς παίζεται το ποδόσφαιρο; Εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα Έχετε αναρωτηθεί πώς παίζεται το ποδόσφαιρο; Εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα

Έχετε αναρωτηθεί πώς παίζεται το ποδόσφαιρο;

Εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα.
     Κυριολεκτικά λίγο πριν φύγει και αυτή η χρονιά, ας κάνουμε ένα γιορτινό δώρο στο ανδρικό φύλο με το πιο αγαπημένο (ενδεχομένως) θέμα συζήτησής τους. Με τη νέα χρονιά, δεσμευόμαστε να παρουσιάσουμε κάτι εξίσου ενδιαφέρον και για τις κυρίες/δεσποινίδες, αν και αρκετές είναι αυτές που στην εποχή μας παρακολουθούν ενεργά το εν λόγω άθλημα.
      Ένα γκολ λοιπόν είναι όντως ταλέντο του ποδοσφαιριστή; Και κάθε αστοχία είναι απλά τυχαία…;
      Θα σας πάω ένα μικρό ταξιδάκι πίσω στον 16ο – 17ο αιώνα, την εποχή δηλαδή που έζησε ο Isaac Newton, ελληνιστί Νεύτωνας. Φήμες λοιπόν τότε έλεγαν πως ένα μήλο που έπεσε τυχαία πάνω του όταν αυτός βρισκόταν κάτω από μια μηλιά, ήταν η αφορμή που τον έκανε να μελετήσει σε βάθος τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα, τι είναι αυτό που το κάνει να ισορροπεί στην επιφάνεια της γης και να πέφτει προς τα κάτω όταν βρίσκεται στον αέρα.
      Ο Νεύτωνας λοιπόν διατύπωσε τους τρεις νόμους της κίνησης, οι οποίοι πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1687. Ο 1ος λέει πως: Κάθε σώμα που βρίσκεται σε αδρανειακό σύστημα, διατηρεί την κατάσταση ηρεμίας, ή ευθύγραμμης και ομαλής κίνησής του, εφόσον καμία εξωτερική δύναμη δεν επιδρά για τη μεταβολή της ή η συνισταμένη των δυνάμεων ισούται με 0. Με πιο απλά λόγια, κανένα σώμα δεν τείνει να κινηθεί αν δεν εξαναγκαστεί από κάτι. Ο 2ος νόμος πάλι λέει πως: Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα, ισούται με το ρυθμό μεταβολής του σώματος. Πειραματικά δηλαδή, ο συνδυασμός των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα συσχετίζεται με την επιτάχυνση που αυτό αποκτά στην κίνησή του. Τέλος, ο 3ος νόμος λέει πως: οι δυνάμεις που εξασκούνται από την αλληλεπίδραση δύο σωμάτων είναι πάντα ίσες κατά μέτρο και αντίθετες κατά φορά. Πιο απλά λέμε, ότι για κάθε «δράση» υπάρχει μία «αντίδραση».
        Επιστρέφουμε στην «στρόγγυλη θεά» τώρα. Η ποδοσφαιρική μπάλα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού αποτελεί εφαρμογή και των τριών αυτών νόμων κίνησης. Ας το δούμε λίγο πιο διεξοδικά…
      Ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του αγώνα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η μπάλα είναι ακίνητη. Και παραμένει ακίνητη όσο δεν της ασκείται κάποια δύναμη που θα την κάνει να κινηθεί. Τη στιγμή που την κλωτσά ο παίκτης, έχουμε την περίπτωση του 1ου νόμου. Σε κάθε δράση όμως υπάρχει και μια αντίδραση (3ος νόμος), γι’ αυτό και τη στιγμή της κλωτσιάς η μπάλα ασκεί μία ίση αντίθετη δύναμη στο πόδι του παίκτη. Όσο η μπάλα αιωρείται ή κυλά στο γήπεδο μετά την κλωτσιά, έχουμε την εφαρμογή του 2ου νόμου. Όταν κινείται στο έδαφος η μπάλα, οι δυνάμεις που της ασκούνται είναι αυτή που άσκησε ο ποδοσφαιριστής, το βάρος της (δηλαδή η έλξη της από τη γη) που πάντα υπάρχει, ενώ συνεισφέρουν και οι τριβές με το έδαφος. Όταν αιωρείται στον αέρα, τη θέση της τριβής παίρνει η δύναμη της αντίστασης του αέρα κ.ο.κ.
            Όταν ένας ποδοσφαιριστής πετύχει μια καλή πορεία της μπάλας, χωρίς να το συνειδητοποιεί, σημαίνει πως έχει «υπολογίσει» με ιδανικό τρόπο όλα τα παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο, οι γνώσεις της Φυσικής γίνονται δηλαδή είτε ταλέντο είτε απλά εμπειρία.
            Τον 19ο αιώνα, ο γερμανός Μάγκνους, διαπίστωσε πως όταν ένα σώμα που κινείται εκτελεί ταυτόχρονα και περιστροφή, τότε ασκείται πάνω του μια επιπλέον δύναμη με διεύθυνση κάθετη στην πορεία της κίνησής του. Αυτή η δύναμη λοιπόν, η «δύναμη Μάγκνους», είναι αυτή που προκαλεί την κίνηση που κάνει η μπάλα όταν κάποιος την χτυπήσει όπως λέμε με «φάλτσο». Ο Μπερνούλι από την άλλη, θέσπισε το νόμο που λέει πως σε κάθε ρευστό, όπου έχουμε μικρή ταχύτητα έχουμε και μεγαλύτερη πίεση (και αντίστοιχα το ανάποδο). Όταν μία μπάλα χτυπηθεί με φάλτσο, με την επίδραση της δύναμης Μάγκνους, τροποποιείται η ταχύτητα του αέρα στην περιοχή που περιβάλλει την μπάλα, επομένως και η πίεση, και έτσι η μπάλα δεν θα κινηθεί αυστηρά ευθύγραμμα αλλά καμπυλόγραμμα.
 
     Σε τι έδαφος παίζεται καλύτερα το ποδόσφαιρο; Σε στεγνό χορτάρι η μπάλα αναπηδά πολύ πιο εύκολα απ ότι στο χώμα ή σε βρεγμένο δάπεδο. Ο αέρας της; Καλό είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φουσκωμένη, αφού αυτό θα την κάνει άκαμπτη και έτσι η κινητική ενέργεια που θα πάρει από την κλωτσιά του ποδοσφαιριστή θα αξιοποιηθεί πιο γρήγορα αφού δεν θα χρειαστεί να αλλάξει το «σχήμα» της. Και με τα πέναλτι, τι γίνεται; Στο πέναλτι η μπάλα στήνεται σε απόσταση 11 μέτρων. Πέναλτι, δηλαδή «penalty» σημαίνει «ποινή» και σημαίνει ότι η βολή θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοηθεί το ενδεχόμενο η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα. Στατιστικά λοιπόν, υπολογίζοντας από τις διαστάσεις του τέρματος και το μέσο ύψος ενός τερματοφύλακα την επιφάνεια που μένει ακάλυπτη, προκύπτει πως μιλάμε περίπου για ποσοστό 75% της συνολικής επιφάνειας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τους χρόνους αντίδρασης των παικτών, με μια βολή από τα 11 μέτρα, υπάρχει 75% πιθανότητα αυτή να είναι εύστοχη.

      Και κάπως έτσι, κλείνουμε ακόμη μία (ημερολογιακή) χρονιά, με ένα θέμα που δεν γνωρίζει βέβαια μέρες και χρόνια. Αλήθεια, όλοι οι διάσημοι και ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές, τι βαθμό λέτε να είχαν στο μάθημα της Φυσικής όταν πήγαιναν σχολείο…;;

Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας…!!

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
με 0 Σχόλια 4258 Views

Τον ρόλο του πληγωμένου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή