Έχετε αναρωτηθεί...; Τι γίνεται όταν βάζουμε παγάκια σε ένα ποτήρι νερό…;;;

4353 Views
Έχετε αναρωτηθεί...; Τι γίνεται όταν βάζουμε παγάκια σε ένα ποτήρι νερό…;;; Έχετε αναρωτηθεί...; Τι γίνεται όταν βάζουμε παγάκια σε ένα ποτήρι νερό…;;;Όσο είναι ακόμη καλός ο καιρός λοιπόν, και για όσο το επιτρέπει η οικονομική κρίση, βγαίνουμε βόλτα με την παρέα για καφέ…Στη Θεσσαλονίκη, παραγγέλνεις τι άλλο…φραπέ γλυκό με γάλα…και φυσικά πάντα μαζί με τον καφέ έρχεται και ένα ποτήρι νερό με παγάκια για να μείνει δροσερό…

Ας κάνουμε focus εκεί λοιπόν…ποτήρι – νερό – παγάκι…

Έχουμε το ποτήρι με το νερό και βάζουμε μέσα και ένα παγάκι. Όλοι ξέρουμε πως ο πάγος είναι νερό, οπότε όσο το παγάκι λιώνει, το συνολικό νερό του ποτηριού…; Θα αυξηθεί και επομένως θα ανέβει η στάθμη…; Ε καλά, μην ποντάρετε και όλα τα λεφτά σας…μπορεί και να χάσετε…

Βάζοντας νερό μέσα στο ποτήρι, αυτό αποκτά μία «χ» στάθμη. Απλό. Από τη στιγμή που τοποθετούμε ένα παγάκι μέσα στο νερό, η στάθμη θα ανέβει λίγο. Πόσο και γιατί; Αυτό προκαλείται από την άνωση. Το κομμάτι πάγου, σαν κάτι στερεό, θα εκτοπίσει όγκο νερού και έτσι θα ανέβει η στάθμη. Οπότε πλέον, ξεκινούμε έχοντας μία «ψ» στάθμη νερού με το παγάκι της.

Όσο περνά η ώρα και το παγάκι λιώνει, μία πολύ λογική σκέψη λέει ότι ο πάγος όσο λιώνει γίνεται νερό, επομένως η τήξη του θα προκαλέσει αύξηση της στάθμης. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και το θέμα της άνωσης. Καλά όσο ήταν κάτι στερεό ο πάγος…όσο γίνεται νερό και αυτός, τι γίνεται; Προφανώς και μειώνεται η άνωση που του ασκείται, οπότε αυτό θα τείνει να μειώσει τη στάθμη…και έτσι έχουμε δύο διαδικασίες που η μία τείνει να αναιρέσει την άλλη. Γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι…έχοντας ένα παγάκι μέσα σε ένα ποτήρι νερού, και όσο αυτό λιώνει, η στάθμη θα παραμένει αμετάβλητη…!!!

Επειδή αυτό βασίζεται στην αρχή του Αρχιμήδη (κάθε σώμα βυθισμένο σε ρευστό δέχεται άνωση ίση με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζει), όπως καταλαβαίνουμε, αν το ποτήρι δεν έχει νερό αρκετό και το παγάκι είναι στον πάτο του ποτηριού, η παραπάνω αιτιολόγηση δεν ευσταθεί…!

Ας γίνουμε τώρα όλοι μαζί μικροί ερευνητές για λίγο… Βάλτε σε ένα ποτήρι νερό ένα μεγάλο παγάκι. Κόψτε μια κλωστή, κρεμάστε την πάνω από το ποτήρι, ακουμπώντας την στο παγάκι. Στο σημείο επαφής τους, ρίξτε λίγο αλάτι. Μετρήστε λίγα δευτερόλεπτα και τραβήξτε σιγά – σιγά την κλωστή πάνω, παρατηρώντας ότι αυτή…σηκώνει μαζί της και το παγάκι!!

Εξηγώντας το «μαγικό» που καταφέραμε… Το νερό, όταν φτάνει στους 0C, ως γνωστόν, από την υγρή περνά στη στερεά κατάσταση και παγώνει. Το αλάτι, ερχόμενο σε επαφή με τον πάγο, καταφέρνει να εισχωρήσει στους ισχυρούς αυτούς δεσμούς μεταξύ των μορίων του νερού, να τους διασπάσει και να παραμείνει «παρασιτικά» μεταξύ των μορίων, εμποδίζοντάς τα να ξαναενωθούν ισχυρά. Με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συνολικότερο μίγμα αλατιού – πάγου, αποκτά χαμηλότερο σημείο πήξεως των 0 βαθμών (αγγίζει τους -18 με -21 βαθμούς Κελσίου).

Τελικά, όταν βάζουμε πάγο σε νερό, δεν επηρεάζεται η στάθμη του ποτηριού όσο αυτός λιώνει, ενώ από την άλλη είναι πολύ απλό να «σπάσει κανείς τον πάγο»…Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε…Υπάρχουν τρόποι να καταλάβουμε και να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί μόνο να τους αναζητήσουμε και να μη φοβηθούμε να προσπαθήσουμε…

Την επόμενη φορά που θα έχετε την παρέα σας σπίτι, προκαλέστε τους λέγοντας ότι θα καταφέρετε με μια κλωστή να «ψαρέψετε» παγάκια… Όταν αυτοί γελάσουν και σας πουν τρελό, πείτε τους την εξής ιστορία…

Ο Thomas Edison, μετά από περίπου 2000 προσπάθειες είχε βρει το σωστό τρόπο για να ανάψει μια λάμπα. Όταν ρωτήθηκε για τις 2000 απόπειρες που είχε κάνει (μιλάμε για πολλέέέές λάμπες που δε δούλεψαν…!), απάντησε το εξής: «Καμία από τις προηγούμενες προσπάθειές μου δεν ήταν αποτυχία! Τώρα ξέρω 2000 τρόπους που δεν ανάβει μια λάμπα…». Περιττό και κοινότυπο να πούμε ότι όλοι θυμούνται ακόμη και σήμερα το όνομα του Edison, αλλά κανείς τα ονόματα αυτών που τον κορόιδευαν…

Εφόσον μια κλωστή «ψαρεύει» παγάκια και ο Edison άναψε τελικά τη λάμπα του, η αλήθεια είναι μία…Το «θέλω» από το «δεν μπορώ», ένα «φοβάμαι» δρόμος είναι…Τολμήστε να προσπαθείτε, να ζείτε, να αφουγκράζεστε τα πάντα…!!!

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στην  Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
Στην Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
με 0 Σχόλια 2486 Views

Στην Άχρηστη Πληροφορία... Πολλά ήταν τα διάσημα πρόσωπα που παρακολούθησαν την παράσταση «Αντιγόνη», στην Επίδαυρο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή