Έχετε αναρωτηθεί γιατί (μας) καίνε κάποιες πιπεριές;

2384 Views
Έχετε αναρωτηθεί γιατί (μας) καίνε κάποιες πιπεριές; Έχετε αναρωτηθεί γιατί (μας) καίνε κάποιες πιπεριές;

 

Έχετε αναρωτηθεί γιατί (μας) καίνε κάποιες πιπεριές; Μια στήλη για φαινόμενα και καθημερινές μας συνήθειες, που έχουν όμως μια απλή εξήγηση. 

Απο τη Λία Καραμπατέα [Φυσικός Α.Π.Θ.].


Πέρασαν οι γιορτές, τελείωσαν τα μεγάλα φαγοπότια. Κάπου μέσα σε όλα αυτά τα γεύματα που κάνατε, υπήρχαν σίγουρα για τους πιο τολμηρούς και κάποιες γεύσεις αρκετά πικάντικες…!

Ασχέτως αν είστε οπαδοί λοιπόν ή όχι των «καυτερών» γεύσεων, έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνει κάποιες πιπεριές καυτερές και κατ’ επέκταση γιατί εμείς καιγόμαστε από κρεμμύδια, σκόρδα, πιπεριές κλπ…;

Σίγουρα συμφωνούμε όλοι ότι οι πιπεριές σαν φυτό, αποτελούν μέρος της φύσης.
Στη φύση λοιπόν, όπου καλούνται να συμβιώσουν αλλά πρωτίστως και να επιβιώσουν ζώα, φυτά και λοιποί οργανισμοί, είναι λογικό καθένας από την πλευρά του να αναπτύσσει διάφορους μηχανισμούς προστασίας του εαυτού του. Τα φυτά λοιπόν, θέλουν να προστατέψουν τον εαυτό τους από τα ζώα. Πραγματικά, αναλογιστείτε πόσα φυτά «φροντίζουν» να ευδοκιμούν μόνο σε απρόσιτα μέρη ή ακόμη (το πιο κοινό) να «συνοδεύονται» είτε από αγκάθια είτε από λοιπές κολλώδεις επιφάνειες.

Δεδομένου ότι όταν η άμυνά τους είναι η έκκριση διάφορων ουσιών τότε πρόκειται περί τοξινών, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα φυτά έχουν ουσιαστικά τα δικά τους βιοχημικά όπλα προκειμένου να αμύνονται!
.
Ναι ναι, έτσι ακριβώς… Οι κόκκινες – πράσινες καυτερές πιπεριές λοιπόν, έχουν αρκετάδελεαστικό χρώμα και μυρωδιά ώστε να σε προσελκύσουν να δοκιμάσεις. Αφού το κάνεις όμως, σε περιμένει η έκπληξη της πικάντικης γεύσης… Η καψαϊκίνη, όπως λέγεται η ουσία που προκαλεί την καυτερή αίσθηση στις πιπεριές, αποθηκεύεται στους σπόρους της πιπεριάς.

Μάλιστα, τα πουλιά, είναι το μοναδικό είδος ζώου που δεν έχει φανεί να αντιλαμβάνεται και να ενοχλείται από την ουσία αυτή, οπότε τρώνε και διασκορπάνε ελεύθερα τους σπόρους βοηθώντας και στην εξάπλωση του φυτού.

Όλο μας το σώμα, κατακλύζεται από αισθητήρια (δηλαδή νεύρα) τα οποία επικοινωνώντας με τον εγκέφαλό μας βοηθούν στο να αντιλαμβάνεται, να νιώθει και να αντιδρά ο οργανισμός μας. Όταν πλησιάσουμε με το χέρι μας μια φωτιά και αρχίσει το χέρι μας να ζεσταίνεται επικίνδυνα πολύ, στέλνουν τα αντίστοιχα νεύρα στον εγκέφαλό μας το σήμα ότι «κάτι δεν πάει καλά» και πρέπει να μετακινήσουμε το χέρι μας άμεσα.
.
Οι πιπεριές και τα κρεμμύδια, περιέχουν ουσίες που τα κάνουν να είναι καυτερά.

Παρόλο που οι ουσίες αυτές δεν είναι χημικές ούτε βλαβερές για την υγεία μας, όταν έρθουν σε επαφή με κάποια από τα αισθητήριά μας στέλνουν πάλι αντίστοιχο σήμα «κινδύνου» στον εγκέφαλο και εν ολίγοις εμείς νιώθουμε την «ενόχληση» του καυτερού. Πιάνοντας μια πιπεριά με το χέρι νιώθετε κάτι; Όχι. Πλησιάζοντας ένα κρεμμύδι στα μάτια όμως; Ναι, πιθανώς να δακρύσετε. Αισθητήρια έχουμε παντού, αλλά όχι με την ίδια ευαισθησία. Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας αλλά και τα νεύρα στα μάτια, είναι λόγω ευαισθησίας των περιοχών, πιο «αυστηρά» αισθητήρια γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η αντίδραση από τον οργανισμό μας.

Όμοια, το πιπέρι θα προκαλέσει σε κάποιους από εμάς φτέρνισμα. Εισπνέοντας την πιπερίνη (που κάνει το πιπέρι καυτερό), οι νευρικές απολήξεις στη μύτη μας διακρίνουν και πάλι κάποιον «κίνδυνο» και ο μόνος τρόπος που γνωρίζει η μύτη μας για να αμυνθεί είναι το φτέρνισμα προκειμένου να αποβάλει αυτή την ουσία που αντιλήφθηκε.

Ας ξεκινήσουμε έτσι χαλαρά τις «εξηγήσεις» μας για το 2013 λοιπόν και επιταχύνουμε σιγά – σιγά με νεότερα και πιο… δύσβατα ερωτήματα!
.
Πηγές: coolweb.gr, ehow.com

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
με 0 Σχόλια 4255 Views

Τον ρόλο του πληγωμένου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή