Ανατροπή στο εργασιακό ωράριο: Έρχεται η εργασία 4 ημερών την εβδομάδα

477 Views
Ανατροπή στο εργασιακό ωράριο: Έρχεται η εργασία 4 ημερών την εβδομάδα Ανατροπή στο εργασιακό ωράριο: Έρχεται η εργασία 4 ημερών την εβδομάδα

 


Αρκετές εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο έχουν μειώσει τις ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως από πέντε σε τέσσερις και παρατηρούν ότι έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων.

«Είναι πολύ πιο υγιεινό και είμαστε πολύ πιο αποδοτικοί αν δεν δουλεύουμε τρελά ωράρια», είπε ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης λογισμικού Planio, Jan Schulz-Hofen, που εδρεύει στο Βερολίνο. Η εταιρεία ξεκίνησε από τις αρχές της χρονιάς να εφαρμόζει την τετραήμερη εργασία για τους εργαζόμενούς της.

Στη Νέα Ζηλανδία, η ασφαλιστική εταιρεία Perpetual Guardian ανακοίνωσε ότι έχει μειωθεί το άγχος των υπαλλήλων της από τότε που εφάρμοσε την εβδομάδα των 32 ωρών εργασίας.

Μέχρι και στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις που δίνουν ρεπό το πρωί της Δευτέρας στους υπαλλήλους της, ασχέτως ότι στη χώρα των εργασιομανών έχουν προχωρήσει και στο παρελθόν σε μέτρα για να μειωθούν οι ώρες εργασίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ένωση Εμπόρων της Βρετανίας (TUC) ασκεί πιέσεις για να υιοθετηθεί σε όλη τη χώρα η τετραήμερη εργασία. Την κίνηση αυτή ενθαρρύνει και το Κόμμα των Εργατικών, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η TUC επισημαίνει ότι η τετραήμερη εργασία είναι ένας τρόπος κατανομής του πλούτου, μετά την τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών, όπως η πενθήμερη εργασία ήταν η επιβράβευση για τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η τετραήμερη εργασία θα μειώσει το στρες των εργαζομένων και τα κρούσματα εργαζομένων που έχουν «καεί» από την κούραση.

Αναλυτές υπογράμμισαν ότι έχει ξεκινήσει ένα κίνημα για να μειωθούν οι ώρες εργασίας, ειδικά από τότε που ο Έλον Μασκ της Tesla τουίταρε ότι «κανείς δεν άλλαξε τον κόσμο με εργασία 40 ωρών την εβδομάδα».

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα αρκετοί άνθρωποι έχουν αποστασιοποιούνται από την 24ωρη online παρουσία και καταλαβαίνουν ότι απαιτούνται άλλα πράγματα για την ψυχική τους υγεία.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε 3.000 υπαλλήλους από οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έδειξαν ότι θα μπορούσαν να τελειώσουν τη δουλειά τους με εργασία πέντε ωρών την ημέρα, αν δεν τους διέκοπτε κανείς. Ωστόσο, η πλειονότητα καταλήγει να ξεπερνά τις 40 ώρες εβδομαδιαίως, με τις ΗΠΑ να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες με 49 ώρες εβδομαδιαίως.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι πρωτοεμφανιζόμενες υποψήφιες ομάδες στα 10 ΘΒΘ μιλούν στην «Κ» - Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα.
Οι πρωτοεμφανιζόμενες υποψήφιες ομάδες στα 10 ΘΒΘ μιλούν στην «Κ» - Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα.
με 0 Σχόλια 500 Views
Στα πλαίσια προώθησης και προβολής των φετινών υποψηφίων των 10ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης, απευθυνθήκαμε στο πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο θεατρικό δυναμικό, στο «αύριο» του θεάτρου μας. Οι θίασοι που διεκδικούνν το Βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας της Χρονιάς 2020, μιλούν στην Κουλτουρόσουπα 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή