«Επιστήμη και τεχνολογία: Υπηρεσία στην πρόοδο του ανθρώπου;»: Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

6846 Views
«Επιστήμη και τεχνολογία: Υπηρεσία στην πρόοδο του ανθρώπου;»: Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. «Επιστήμη και τεχνολογία: Υπηρεσία στην πρόοδο του ανθρώπου;»: Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

«Επιστήμη και τεχνολογία: Υπερεσία στην πρόοδο του ανθρώπου;»: Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.  

Με τη ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες φουντώνουν και οι φωνές αυτών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους ή ακόμα και τις αντιρρήσεις τους για το κατά πόσο όλη αυτή η επιστημονική γνώση και οι τεχνολογικές δυνατότητες τίθενται όντως στην υπηρεσία του ανθρώπου και συμβάλλουν στην ευρύτερη εξέλιξη-με την έννοια της προόδου-της ανθρωπότητας.
 
Η κύρια και σταθερή ανησυχία που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια κατά της επιστημονικής γνώσης είναι ότι πολλές φορές αυτή μπορεί να χησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε όχι απλώς να μην είναι ευεργετική για την ανθρωπότητα αλλά αντιθέτως να σπείρει τον όλεθρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της πυρηνικής ενέργειας. Αδιαμφισβήτητα αυτό σε επίπεδο διαπίστωσης ισχύει. Όντως πολλές φορές η επιστημονική γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει τροχοπέδη και πολλές φορές και οπισθοδρόμηση στη συνολική πρόοδο, έστω και σπειροειδή, της ανθρώπινης Ιστορίας. Η θέση λοιπόν που ισχυρίζεται ότι πολλές φορές η επιστημονική γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί, διοχετευθεί και εφαρμοσθεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να είναι καταστροφικός για τον Άνθρωπο είναι κάτι που ισχύει, που αντλεί την εγκυρότητά του από την ίδια την ιστορική πραγματικότητα. Εϊναι δηλαδή μαι θέση που επαληθεύεται εμπειρικά, είναι ένα γεγονός. Το προκείμενο ζήτημα όμως είναι ποιά στάση τηρούμε ως ανθρώπινη κοινότητα απέναντι σε αυτή τη γνώση, ακόμα και σε αυτή τη γνώση που είναι προφανές ότι δύναται να οδηγήσει υπό προϋποθέσεις και σε πολύ επκίνδυνα μονοπάτια για τον άνθρωπο. Πρέπει να την ελέγχουμε, να τις θέτουμε όρια και αν ναι μέχρι ποιού σημείου;
 
Η επιστημονική γνώση αυτή καθαυτή, δεν είναι ως είθισται να λέγεται, ουδέτερη. Η ίδια η γνώση εξ’ ορισμού διανοιγεί για τον ανθρώπο έναν ορίζοντα δυνατοτήτων και επιλογών και αυτό από μόνο του πρσδίδει στη γνώση, ανεξαρτήτως χρήσης της, ένα όχι απλά θετικό πρόσημο σε αυτή, αλλά καθίσταται a priori  κάτι αναγκαίο για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και την πλεύση της μέσα στον ιστορικό χρόνο. Για αυτό θεωρώ ότι είναι άκρως επκίνδυνο μια προσπάθεια χαλιναγώγησης και κατά συνέπεια χειραγώγησης  της γνώσης διότι μπορεί να οδηγήσει, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν-βλέπε μεσαίωνα, σε απίστευτες κατάστασεις στασιμότητας και σκοταδισμού για την ανθρωπότητα. Συνεπώς δεν πρέπει να θέτουμε οποιοδήποτε φραγμό στην επιστημονική γνώση. Σε ύστερο στάδιο εξαρτάται καθαρά από εμάς και την ηθική μας συνείδηση να αξιοποιήσουμε εκείνες τις δυνατότητες και να κάνουμε εκείνες τις επιλογές που μας ξεδιπλώνει η γνώση και είναι προς όφελος της ανθρωπότητας.
 
Το ίδιο ισχύει αναλογικά και με την τεχνολογική εξέλιξη που αφορά άμεσα την καθημερινότητά μας , όπως κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο κ.λπ. Από τον καθένα από μας εξαρτάται αν θα θέσουμε στην υπηρεσία μας για να διευκολύνουμε και συνεπώς για να αναβαθμίσουμε τις ζωές μας αυτες τις τεχνολογικές υπηρεσίες ή αν υποταχθούμε εμείς σε αυτές και αποξενωθούμε από τη ζώωδη μας υπόσταση εκπίπτοντας στο σημείο να ζούμε παρά φύσει. Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί το τελευταίο και σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνει, δεν μπορούμε να οδγηθούμε στο συμπέραμα ότι αυτές οι τεχνολογικές υπηρεσίες είναι αυτές καθαυτές «κακές» για τον άνθρωπο και να τις δαιμονοποιήσουμε.
 
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε συλλογικά σε επίπεδα κοινωνιών είναι μέσα από τις αντίστοιχες κοινωνικές δομές να «φτιάχνουμε» ανθρώπους-πολίτες ενσυνείδητους με αυτόνομη και κριτική σκέψη και όχι να στοχοποιούμε άκριτά και πολλές φορές σκόπιμα τη γνώση, που είναι αναπόστατο μέρος της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης και συνιστά τον μοχλό κίνησης, πρόοδου και εν τέλει ζωής του Ανθρώπου.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.
«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.
με 0 Σχόλια 436 Views

Αν θες το παιδί σου να βλέπει πιο βαθιά, να μάθει να συμπονά, να νιώθει αλληλεγγύη για τους άλλους, τούτο το βιβλίο είναι το πλέον κατάλληλο. Διάβασε η #ΜαριάνναΜπουρουτζή και σχολιάζει για την #Κουλτουρόσοσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή