Ένα χαμόγελο στο πένθος. Γιατί ο πόνος και το χαμόγελο είναι τα δύο πρόσωπα του πένθους.

584 Views
Ένα χαμόγελο στο πένθος. Γιατί ο πόνος και το χαμόγελο είναι τα δύο πρόσωπα του πένθους. Ένα χαμόγελο στο πένθος. Γιατί ο πόνος και το χαμόγελο είναι τα δύο πρόσωπα του πένθους.

 Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Όποιος έχασε έναν δικό του άνθρωπο ξέρει τι σημαίνει θρήνος, πόνος και θλίψη. Το χαμόγελο και η ψυχική ανάταση ωστόσο, όσο κι αν ακούγονται παράδοξα, αποτελούν σημαντικούς μηχανισμούς για να μπορέσει κανείς να περάσει τη διαδικασία του πένθους χωρίς να καταρρακωθεί ψυχικά. Γιατί ο πόνος και το χαμόγελο είναι τα δύο πρόσωπα του πένθους.

Ένα χαμόγελο στο πένθος.  Γιατί ο πόνος και το χαμόγελο είναι τα 2 πρόσωπα του πένθους.
Οι εναλλαγές των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του πένθους αντιμετωπίζονταν παλιότερα από τους μελετητές ως παθολογική κατάσταση. Ο  Sigmund Freud, η Verena Kast και οJohn Bowlby είχαν διατυπώσει τη θέση, ότι τα άτομα που μόλις έχουν βιώσει την απώλεια αγαπημένου προσώπου απειλούνται από κατάθλιψη, αν δεν βιώσουν το πένθος. Επιπλέον σύμφωνα με τον Bowlby η χαρά και η αισιοδοξία στη διάρκεια του πένθους αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις για την ψυχική ισορροπία των πενθούντων.
Οι νεότερες έρευνες ωστόσο δίνουν εντελώς καινούριες πληροφορίες.
Ο κλινικός ψυχολόγος και ερευνητής του πένθους George A. Bonanno υποστηρίζει, ότι τα θετικά συναισθήματα όχι μόνο αποτελούν απόδειξη της καλής συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου, αλλά και συνυπάρχουν σε κάθε στιγμή της ζωής του ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτή του πένθους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια φυσική ικανότητα να ξεπερνάνε την απώλεια και να ανθίζουν ψυχικά και πάλι μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Η θλίψη αλλά και το χαμόγελο είναι σύμφωνα με τον Bonanno αυθόρμητες και φυσιολογικές αντιδράσεις στην απώλεια. Διαπίστωσε, ότι άνθρωποι που είχαν χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο πρόσωπο μιλούσαν για αυτό με ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη.
Σε μια από τις έρευνες του Bonanno σε άνδρες και γυναίκες που είχαν χηρέψει πρόσφατα διαπιστώθηκε, ότι όχι μόνο το χαμόγελο, αλλά και το εγκάρδιο γέλιο συνέβαλε σημαντικά στην ψυχική ανάκτηση κατά την περίοδο του πένθους. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε, ότι τα άτομα που γελούσαν περισσότερο κατά τους πρώτους μήνες της απώλειας του συντρόφου τους κατέδειξαν μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία στα επόμενα δύο χρόνια από τα άτομα που δεν έδιναν διέξοδο στο πένθος τους μέσω του γέλιου.
Ένα χαμόγελο στο πένθος.  Γιατί ο πόνος και το χαμόγελο είναι το δύο πρόσωπα του πένθους.
Και γιατί; Διότι το γέλιο εξασφαλίζει στους πενθούντες ένα διάλλειμα από το βαθύ θρήνο. Εκτός αυτού χτίζει μια γέφυρα με τον περίγυρο, ο οποίος συχνά δεν ξέρει, πώς ακριβώς να συμπαρασταθεί σε αυτόν που πενθεί. „Όταν κάποιος θρηνεί, γεμίζει ο πόνος του το χώρο στον οποίο βρίσκεται και κατακλύζει και όσους παραβρίσκονται“, λέει χαρακτηριστικά ο Bonanno.
Το γέλιο απέναντι στο θάνατο βοηθάει στο να παραμείνει κανείς ενεργός στον κοινωνικό ιστόπου τον περιβάλει, να κρατήσει κοντά του φίλους και γνωστούς και τέλος να παραμείνει ψυχικά ισορροπημένος.
Στο βιβλίο της Margaret Alexiou Ο τελετουργικός θρήνος στην ελληνική παράδοση „ (2002) συναντούμε τη θέση, ότι ο θρήνος τόσο στην αρχαιοελληνική λογοτεχνική παράδοση όσο και στη χριστιανική ερμηνευτική προσφέρει τη δική του ιδιότυπη τέρψη και ηδονή.
Η ομηρική έκφραση τεταρπώμεθα γόοιο (να χαρούμε/λυτρωθούμε μέσα στο κλάμα) και η άποψη του Γρηγορίου Νύσση ότι εν ηδονή τοις ανθρώποις το δάκρυον δεν φαίνεται να διαφέρουν πολύ.
Ο Paul C. Rosenblatt αναφέρει ότι ο χαμός κοντινού προσώπου εκδηλώνεται στους κατοίκους του Μπαλί με χαμόγελο και απουσία κλάματος. Αυτό με κανένα τρόπο δε σημαίνει, ότι δεν υπάρχει θλίψη ή ότι κυριαρχεί η χαρά. Φανερώνει αντίθετα την προσπάθεια των μελών αυτής της κοινότητας να ελέγξουν τα συναισθήματα τους. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση τους, ότι τα συναισθήματα ασκούν άμεση επίδραση στην υγεία, καθώς επιδρούν στην πνευματική και σωματική αντίσταση του ατόμου απέναντι στην αρρώστια. Για να προστατευθεί η υγεία και η ευημερία του ατόμου, πρέπει το άτομο να καλλιεργήσει „καλά“ συναισθήματα και συμπεριφορές που θα δυναμώσουν το πνεύμα και το σώμα. Έτσι το χαμόγελο που παρουσιάζεται στο θρήνο δε δείχνει έλλειψη συναισθημάτων, αλλά μια απελπισμένη προσπάθεια για έλεγχο των συναισθημάτων που προκύπτουν από τη θλίψη τους.

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η Γιώτα Νέγκα στην Κουλτουρόσουπα: «Με την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της έχω μια γλυκιά σχέση» | Interview
Η Γιώτα Νέγκα στην Κουλτουρόσουπα: «Με την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της έχω μια γλυκιά σχέση» | Interview
με 0 Σχόλια 557 Views
Η δημοφιλής λαϊκή ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα μιλά στο Kulturosupa.gr και στον Γιάννη Τσιρόγλου, για όλα… ενώ αναμένουμε τη συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα στο θέατρο Δάσους.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή