Οδηγίες αλλεργιολόγων για το εμβόλιο - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

1127 Views
 Οδηγίες αλλεργιολόγων για το εμβόλιο - Τι πρέπει να γνωρίζουμε Οδηγίες αλλεργιολόγων για το εμβόλιο - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

 

Ελάχιστος ο κίνδυνος να υπάρξουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Παρ' όλα αυτά συνιστώνται μέτρα. Σε ποιους χώρους πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί. Πόση ώρα πρέπει να παραμένουν εκεί όσοι εμβολιάζονται. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πάσχοντες από αλλεργίες.


Αναθεωρημένες συστάσεις προς κοινό και γιατρούς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εξέδωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο για τις Αλλεργίες, το Άσθμα & την Ανοσολογία (ACAAI).

Αιτία γι’ αυτό ήταν η είδηση ότι έξι εργαζόμενοι στην Υγεία στις ΗΠΑ και δύο στη Βρετανία παρουσίασαν συμπτώματα αναφυλαξίας, αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους.

Όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Εργασίας για τα Εμβόλια (VTF) της ACAAI, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Η δε πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας) υπολογίζεται σε 1,31 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις που χορηγούνται στον πληθυσμό.

Τα δύο πρώτα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τα οποία έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, είναι εμβόλια mRNA. Πρόκειται για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ασφαλή. Ωστόσο σε αυτούς τους ελάχιστους ασθενείς (έχουν ήδη γίνει πάνω από 1,1 εκατομμύριο δόσεις), υπήρξε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Σύμφωνα με την ACAAI, κάθε εμβόλιο για τον κορωνοϊό πρέπει να χορηγείται σε χώρους όπου είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η αναφυλαξία. Όλοι όσοι κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο για τον κορωνοϊό, πρέπει ύστερα να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15-30 λεπτά, για τυχόν παρενέργειες.

Εάν υπάρξουν συμπτώματα ύποπτα για αναφυλαξία, πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως με έγχυση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) ως θεραπείας πρώτης γραμμής.

Εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν πρέπει να χορηγείται σε όσους έχουν γνωστή αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Από τα συστατικά των δύο εγκεκριμένων εμβολίων, η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG) είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Το συστατικό αυτό υπάρχει σε αρκετά φάρμακα και σε αυτά έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα άτομα με αλλεργίες
Η ACAAI τονίζει ακόμα στις οδηγίες της πως δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες σε:

Φάρμακα
Τρόφιμα
Έντομα
Λάτεξ
.
Εισπνεόμενα αλλεργιογόνα
Ο κίνδυνος για όσους είχαν κατά το παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο, ακόμα διερευνάται. Γενικά όμως την απόφαση για το αν θα κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή όχι, καλό είναι να την λαμβάνει αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του. Αυτός είναι αρμόδιος να τον ενημερώσει για τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους.

Στις συστάσεις τους, οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ακόμα ότι τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν ζωντανούς ιούς. Επομένως μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Ωστόσο οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ότι ενδέχεται να έχουν πιο αδύναμη ανοσιακή αντίδραση.

Τέλος, τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν πρέπει να κάνουν όσοι είχαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΕμβόλιαΕμβολιασμός

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή