«Ελλάδα: Θεσμική κατάρρευση και κοινωνική αδράνεια». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού.

731 Views
«Ελλάδα: Θεσμική κατάρρευση και κοινωνική αδράνεια». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού. «Ελλάδα: Θεσμική κατάρρευση και κοινωνική αδράνεια». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού.

«Ελλάδα: Θεσμική κατάρρευση και κοινωνική αδράνεια».

Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού.

   Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το δημοκρατικό μας πολίτευμα με τους αντίστοιχους θεσμούς του βάλλεται πανταχόθεν και πολυεπίπεδα. Βάλλεται τόσο σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, οντολογικό. Οι θεσμοί αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των ιστορικά κρίσιμων στιγμών που βιώνουμε και η κοινωνική βάση, μοιάζει ανήμπορη, προς το παρόν τουλάχιστον, να αντιδράσει ορθολογικά και αποτελεσματικά.
   Οι θεσμοί είναι εμφανές ότι δυσλειτουργούν παρεκκλίνοντας συνεχώς από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τη Δικαιοσύνη και την εκτελεστική λειτουργία και κυρίως την κυβέρνηση παρατηρείται μια ολοένα κλιμακούμενη θεσμική εκτροπή.
   Ενώπιον των εξαιρετικά κρίσιμων ζυμώσεων και ιστορικών εξελίξεων για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας τηρεί μια ανησυχητικά παθητική στάση, αυτοπεριορίζωντας τη λειτουργία του σε κούφιες, ανώδυνες ανακοινώσεις και δηλώσεις. Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, όπως ορίζεται και από το άρθρο 30 του Συντάγματος, έχει εκπέσει στο ρόλο του κομπάρσου. Οι όροι λειτουργίας του τον έχουν θέσει στο περιθώριο των εξελίξεων ως έναν βουβό παρατηρητή, άβουλο και για αυτό ανίκανο να επενεργήσει στις υπό διαμόρφωση συνθήκες. Αδυνατεί με άλλα λόγια να αντεπεξέλθει στον ιστορικό του ρόλο που του έχει ανατεθεί από τη θεσμική του φύση.
   Και η Δικαιοσύνη όμως, κυρίως οι ανώτερες βαθμίδες της, δείχνει αρκετές φορές άτολμη και ανήμπορη να παραμείνει ανεπηρέαστη και ανέπαφη κατά τον σχηματισμό της δικανικής της κρίσης. Φαίνεται ανίκανη να μπορέσει να περιχαρακώσει και να προστατεύσει τον εαυτό της διαφυλάττοντας την ανεξαρτησία της. Με αρκετές δικαστικές αποφάσεις της σε κρίσιμα θέματα έδειξε να επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
   Η κύρια βέβαια ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση, που όχι απλώς δεν φρόντισε να θωρακίσει, σε αυτές τις κρίσιμα ιστορικά και ιδιαίτερα δυσμενείς για την κοινωνία μας συνθήκες, τη Λυδία λίθο του πολιτεύματος μας τη Δικαιοσύνη, αλλά αντιθέτως δημιούργησε τη γενικευμένη αίσθηση στην κοινωνική βάση ότι παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως σε αυτήν προσπαθώντας να τη χειραγωγήσει. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι αφορμές που δόθηκαν για κάτι τέτοιο, από το περίφημο βίντεο του Μπαλτάκου, μέχρι ευθείες δημόσιες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης από κυβερνητικά στελέχη με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη, αυτή του αντιπροέδρου και υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησης του κ. Βενιζέλου κατά της εισαγγελίας εφετών Αθηνών επειδή τόλμησε να διαβιβάσει στη βουλή δικογραφία που αναφέρονται ως ύποπτοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο ίδιος και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών αντίστοιχα, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να πιστέψει κανείς εύλογα ότι η κυβέρνηση με τις πρακτικές της και τον τρόπο που πολιτεύεται υπονομεύει τη θεμελιώδη αρχή της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αυτή της διάκρισης των λειτουργιών του κράτους σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική. Εκτός τούτου όμως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και από τις έξωθεν παρεμβάσεις, από τους πιστωτές μας δηλαδή. Ουδεμία επίσημη αντίδραση υπήρξε σε ανακοίνωση του Δ.Ν.Τ. που ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι δικαστές στην Ελλάδα δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα με τις αποφάσεις τους στους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Αντιθέτως, αποσιωπήθηκε το θέμα. Η κυβέρνηση δεν φέρει όμως καίρια την ευθύνη μόνο για την εν τοις πράγμασι συστηματική κατάργηση της διάκρισης των λειτουργιών. Η κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον τρόπο που πολιτεύεται συνολικά. Οι θεσμικές εκτροπές της είναι αλλεπάλληλες. Οι προδήλως κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος είναι συνεχείς, όπως λήψη μέτρων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατάργηση του κράτους δικαίου με μη συμμόρφωση της κυβέρνησης σε δικαστικές αποφάσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως των αιγιαλών κλπ. Εκτός όμως τούτων προβαίνει και σε κάποιες μεθοδεύσεις για να προστατεύσει συγκεκριμένα πρόσωπά της, που παραπέμπουν σε πρακτικές υποκόσμου, όπως το πρόσφατο αυθαίρετο και παράνομο κλείσιμο της ολομέλειας του κοινοβουλίου με προφανή και αποκλειστικό σκοπό την απαλλαγή δυο κορυφαίων εν ενεργεία κυβερνητικών στελεχών από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
   Το δυστύχημα σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η κοινωνία είναι η στάση της κοινωνικής βάσης. Εκτός από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις κάποιων ομάδων που διεκδικούν το δίκαιό τους και καταπνίγονται από τη βαρβαρότητα και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, όπως οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, επικρατεί μια ανησυχητική νηνεμία. Ο καθείς δείχνει να έχει περιχαρακωθεί στον εαυτό του και στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του αδιαφορώντας για το κοινωνικό καλό. Αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι το δικό του προσωπικό καλό συναρτάται άμεσα από το ευρύτερο κοινωνικό καλό. Αντιθέτως, με την πρώτη ευκαιρία όλοι στρέφονται κατά όλων εξυπηρετώντας ιδανικά το δόγμα της κυβέρνησης, διαίρει και βασίλευε. Σε περιόδους μεγάλης οικονομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής ύφεσης, δύο φαινόμενα μπορούν να παρατηρηθούν είτε η κρίση να λειτουργήσει συνεκτικά για την κοινωνία ενεργοποιώντας μηχανισμούς αλληλεγγύης είτε διασπαστικά και εν τέλει διαλυτικά κυριαρχώντας το δόγμα ο σώζων ευατόν σωθήτω. Το αν θα συμβεί το ένα ή το άλλο εξαρτάται κυρίως από τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, όπως έχουν διαμορφωθεί από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Δυστυχώς στην Ελλάδα, τουλάχιστον προς το παρόν, δείχνει να συμβαίνει το δεύτερο.        

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1417 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή