Μα γιατί εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ; Χάθηκε μια κλήρωση; Από την Π. Στασινοπούλου

504 Views
Μα γιατί εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ; Χάθηκε μια κλήρωση; Από την Π. Στασινοπούλου Μα γιατί εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ; Χάθηκε μια κλήρωση; Από την Π. Στασινοπούλου

 Μα γιατί εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ; Χάθηκε μια… κλήρωση; Από την Π. Στασινοπούλου

       Περιμένοντας τις «βάσεις», καταλαβαίνω υποψήφιε την αγωνία σου, τόσο τη δική σου, όσο και των γονιών σου. Την έχω ζήσει, αλλά σε εποχές που η επιτυχία ή αποτυχία δεν ήταν προκλητικά υπερτιμημένες και δεν σήμαιναν την απαρχή ή το τέλος του κόσμου… απλά ένας ακόμα στόχος στην εκπαιδευτική πορεία, που χωρίς οικονομικές επενδύσεις, ψυχοφθόρες διαδικασίες και οποιαδήποτε πίεση, επέλεγες ελεύθερα να ακολουθήσεις. Αν τα κατάφερνες καλώς, αν όχι στρεφόσουν αλλού, όπου λαχταρούσε η καρδιά σου και για κανέναν «δεν έτρεχε κάστανο», τόσο απλά κι ανθρώπινα. Για να καταλάβεις, υπήρχαν γονείς που χαμπάρι δεν έπαιρναν αν το βλαστάρι τους «δίνει για πανεπιστήμιο» κι όταν έβγαιναν τα αποτελέσματα και «περνούσε», ένα λιτό «μπράβο παιδί μου» ήταν η κλασική αντίδραση. Άντε κι ένα «συγχαρητήρια» από κανένα συγγενή, αν τύχαινε να το μάθει. Αν πάλι δεν «περνούσε», ούτε γάτα ούτε ζημιά, τί είχαμε, τι χάσαμε… την άλλη χρονιά κι έχει ο Θεός… κι όσο για εναλλακτικές, μπόλικες, ανάλογα με την τσέπη του γονιού.
 
       Το ξέρω, οι εποχές έχουν αλλάξει ριζικά, όμως η αλλαγή σε τούτο το κομμάτι, πιστεύω ότι αγγίζει τη… διαστροφή! Σε σημείο να χάνουν το νόημά τους τα πάντα και κυρίως ο στόχος. Που είναι η είσοδος σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την προοπτική να διευρύνει το πνεύμα και τις γνώσεις, να καλλιεργήσει τη συνείδηση ενός ακαδημαϊκού πολίτη πλέον, να προσφέρει τεχνογνωσία για επαγγελματική σταδιοδρομία. Δεδομένου ότι από τα προαναφερθέντα το μόνο που ισχύει  είναι μια… κουτσή - στραβή τεχνογνωσία  (εφόσον το ίδρυμα λειτουργεί και ΔΕΝ τελεί το μισό χρόνο υπό κατάληψη) ήδη η βασική σου προσδοκία, πάει περίπατο! Στο μεταξύ όμως έχεις επενδύσει γι αυτήν τα πάντα, υπό μορφή… βαριάς ποινής! Ατέλειωτες ώρες στείρας μελέτης, πλήρης απομόνωση από φίλους και  ό,τι αγαπάς, θυσία όλου του ελεύθερου χρόνου σου, ψυχαναγκασμός στα όρια διαταραχής… κι από δίπλα ο γονιός να ματώνει οικονομικά από το υστέρημά του για φροντιστήρια και (φανερά ή κρυφά) να βιώνει τη δική του υστερία, που «φέτος δίνουΜΕ πανελλήνιες»! Κι όλος αυτός ο κακός χαμός για μια σχολή που θα σου παράσχει μια κουτσουρεμένη γνώση και βεβαίως θα προσθέσει έναν ακόμα άνεργο πτυχιούχο στη μακρύτατη λίστα.
 
      Οπότε… προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός, κύριοι του Υπουργείου Παιδείας; Ποιος ο λόγος να διαιωνίζεται όλος αυτός ο παραλογισμός, από τον οποίο μόνη κερδισμένη βγαίνει η παραπαιδεία των φροντιστηρίων και των «ιδιαίτερων»; Εντάξει, το έχουμε εμπεδώσει ότι η ουσία της εκπαίδευσης είναι έτσι κι αλλιώς χαμένη υπόθεση και με  γελοία μπαλώματα κάθε τυχάρπαστου δεν θα δει προκοπή στον αιώνα τον άπαντα. Τα φωτισμένα μυαλά των πραγματικών αναμορφωτών, με γενναιότητα και ήθος, μας έχουν τελειώσει προ πολλού και αρκούμαστε σε… παραμορφωμένα ρετάλια. Ωστόσο η διαδικασία εισαγωγής στα έστω υποβαθμισμένα και προβληματικά πανεπιστήμια και σχολές, για ποιο λόγο να έχει τη μορφή (πολυεπίπεδου)  Γολγοθά για υποψήφιους και περίγυρο; Από οικονομική αφαίμαξη μέχρι θεραπεία κατάθλιψης; Χρόνια ακούμε την καραμέλα για κατάργηση εξετάσεων, που όποιος υπουργός θυμάται την πιπιλίζει για ψηφοθηρικούς βεβαίως λόγους, χωρίς κανείς να τολμά να την εφαρμόσει, διότι το όλο σύστημα είναι έτσι δομημένο, που η ανατροπή θα επιφέρει ισχυρούς κραδασμούς. Και ένας ανεπαρκής αδυνατεί να τους διαχειριστεί, περιορίζεται στον εύκολο λαϊκισμό της εξαγγελίας που κατέχει άριστα.
 
       Θα μπορούσε ωστόσο ο εν λόγω ανεπαρκής, να καταφύγει σε μια ενδιάμεση εναλλακτική λύση, η οποία θα του έλυνε τα χέρια. Ούτε κατάργηση εξετάσεων και ποικίλες αντιδράσεις, ούτε ο τωρινός παραλογισμός με επώδυνες συνέπειες. Τί εννοώ; Να εφαρμόσει… κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων! Για να είμαι δίκαιη, ομολογώ ότι την ιδέα μου έδωσαν οι συνάδελφοι του ανεπαρκούς. Οι «φωτισμένοι» που μόλις πρόσφατα τόλμησαν μια απροσδόκητη ανατροπή, στα πλαίσια της σχολικής «αναμόρφωσης», ξεκινώντας από τους… σημαιοφόρους στα δημοτικά σχολεία. Οι οποίοι δεν θα επιλέγονται πλέον βάσει βαθμολογίας και διαγωγής όπως ίσχυε μέχρι τώρα,  αλλά βάσει κλήρωσης, ώστε να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στην εθνική περηφάνια, καταργώντας τις ρατσιστικές διακρίσεις μεταξύ αρίστων και τούβλων.  Η σημαία, ως εθνικό σύμβολο, δεν θα καθίσταται πλέον έπαθλο για τον άριστο ( με ή άνευ εισαγωγικών), αλλά λαχνός στη λοταρία και όπου κάτσει… Και στις δύο περιπτώσεις, οποία τιμή για το εθνικό σύμβολο, που τέτοια ξεφτίλα ούτε στους… εφιάλτες του! Να το περιφέρουν με καμάρι, είτε ο «άριστος» με τη μαγειρεμένη βαθμολογία (και πιθανώς τσογλάνι), είτε ο τυχερός της λοταρίας (και πιθανώς τσογλάνι). Μεγάλες στιγμές για το σύμβολο στις πανηλίθιες παρελάσεις, που παρεμπιπτόντως (κοίτα σύμπτωση) ΚΑΙ αυτές «θα καταργηθούν»! Οι καραμέλες πάνε κι έρχονται…
 
       Εφόσον πλέον η αριστεία και οποιαδήποτε διάκριση γενικώς, έχουν επίσημα και με χίλιους τρόπους εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον, γιατί ο υποψήφιος να διαγωνίζεται για να κερδίζει μια θέση στα ΑΕΙ με κριτήριο την επίδοσή του σε εξετάσεις; Γιατί να επιβραβεύεται ο ικανότερος βάσει βαθμολογίας; Γιατί εδώ να μην ισχύσει η λογική των ίσων ευκαιριών σε όλους, παρά να διατηρείται ο… ρατσισμός μεταξύ ικανών και ανίκανων; Τη στιγμή που η σωτήρια κλήρωση θα αποκαταστήσει τη σοσιαλιστική δικαιοσύνη και θα επιφέρει την ποθούμενη ισότητα. Πέραν του ότι θα απαλλάξει κόσμο και ντουνιά από χιλιάδες ζόρια. Ούτε χρυσοπληρωμένα φροντιστήρια με δάνεια από τράπεζες, ούτε αγωνίες και υστερίες, ούτε αλλοπρόσαλλες θυσίες, ούτε συνεδρείες σε ντιβάνια ψυχολόγων… Για να μην αναφέρω το τεράστιο κέρδος για τον κρατισμό μηχανισμό, καθώς καμιά επιτροπή δεν θα πονοκεφαλιάζει για θέματα, κανένας εκπαιδευτικός δεν θα πληρώνεται υπερωρίες για επιτηρήσεις και διορθώσεις γραπτών, κανένας μηχανισμός δεν θα ξοδεύει χρήμα για γραφική ύλη,  επεξεργασίες αποτελεσμάτων και λοιπές σχετικές δαπάνες…  Το βασικότερο, ουδείς θα δικαιούται να εκφράσει  ένσταση, διότι η τύχη είναι τυφλή κι απέναντί της όλοι ίσοι!
 
       Αφού λοιπόν δεν μπορούν εκ των πραγμάτων και βάσει υποδομών να εισαχθούν όλοι όσοι επιθυμούν… αφού όσοι επιθυμούν και μπορούν βάσει πιστοποιημένης ικανότητας είναι έτσι κι αλλιώς απαξιωμένοι  ως «ξεχωριστοί» για την «αριστερή» λογική της ισότητας- ισοπέδωσης, και επιπλέον το πληρώνουν με των παθών τους τον τάραχο… ας εισαχθούν επιτέλους οι τυχεροί, στη θέση των ικανών! Με μια απλή δήλωση και καταγραφή στη λίστα και από κει και μετά θα αναλάβει η κληρωτίδα, στα πρότυπα της κλήρωσης του ΛΟΤΤΟ και παρεμφερών τυχερών παιγνιδιών. Τώρα που γυρίζει! Εντάξει, μια αγωνία θα υπάρχει την ώρα της κλήρωσης, αλλά μιλάμε για ώρα…τη συγκρίνεις με τον πολύχρονο Γολγοθά που προηγήθηκε; Ούτε γι αστείο φαντάζομαι!!! «Αριστερή» ιδέα ρίχνω και τα εύσημα δικά σας κυβερνώντες… Παρά ταύτα, μια «καλή επιτυχία» στα παιδιά,  θα την πω από καρδιάς! Τα ικανά και όχι τυχερά.
 
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΑνθρωποςΚαιΚοινωνία  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΠανελλήνιεςΕξετάσεις  #ΑνακοίνωσηΒάσεων  #ΕισαγωγήΣεΑΕΙ  #ΥπουργείοΠαιδείας  #ΚλήρωσηΣημαιοφόρων

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Κοινωνικά & Επίκαιρα

Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος
Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος
με 0 Σχόλια 1391 Views
Νέα θεραπεία σε δοκιμαστικό στάδιο με πολύ θετικά αποτελέσματα κατά μορφών καρκίνου, το κόκαλο του σκύλου της Σ. Καρύδη, και μια τρύπα σε δρόμο της Θεσσαλονίκης. Γράφει η Ιωάννα Δούνδη για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή