Εγχειρίδιο για να καταλαβαίνουμε όλοι τι μας λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

11539 Views
Εγχειρίδιο για να καταλαβαίνουμε όλοι τι μας λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας Εγχειρίδιο για να καταλαβαίνουμε όλοι τι μας λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

 

Από την Ιωάννα Δούνδη.
 
.
Κάθε μέρα στις έξι τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε ένα σταθερό, τηλεοπτικό, ενημερωτικό ραντεβού με τον δημοφιλέστερο ίσως κρατικό εκπρόσωπο, αυτόν του υπουργείου υγείας για το θέμα του νέου Κορωνοϊού, κ. Σ.Τσιόδρα, που τείνει να αλλάξει από ¨ποδοσφαιριστής¨, σε ¨λοιμωξιολόγος¨, την απάντηση των παιδιών στο ερώτημα, τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις.
 
Όμως ο άνθρωπος είναι επιστήμονας, και εκτός από πολύ σωστά ελληνικά, χρησιμοποιεί και ιατρική ορολογία με την οποία δεν είναι εξοικειωμένος κάθε θεατής, και είναι απόλυτα λογικό.
 
Είναι όμως και απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τι μας λέει, ώστε και να λαμβάνουμε όποιο μήνυμα μας περνάει μέσω των ενημερώσεων, αλλά και να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση που πολλοί καλοθελητές και συνωμοσιολόγοι έχουν στόχο,  εκμεταλλευόμενοι την ιδιαίτερη συνθήκη που αντιμετωπίζουμε.
 
Για αυτό, ας δούμε τις λέξεις που χρησιμοποιεί πιο συχνά στις ανακοινώσεις ή τις απαντήσεις του, και τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι όροι, ώστε να είμαστε όλοι λίγο πιο σίγουροι, ότι μιλάμε ίδια γλώσσα.
 
Κορωνοϊοί
Είναι οικογένεια ιών. Ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του '60 και αποτελούν μεγάλη οικογένεια RNA- ιών με περίβλημα. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των υλικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona).
.
.
Φέρουν ως γονιδίωμα ένα μονόκλωνο RNA θετικής(+) πολικότητας.Ορισμένοι προκαλούν νόσο στον άνθρωπο και άλλοι κυκλοφορούν μόνο μεταξύ θηλαστικών και πτηνών (καμήλα, αγελάδες, γάτες, νυχτερίδες κ.α.). Όλοι προκαλούν αναπνευστικά, εντερικά, ηπατικά και νευρολογικά νοσήματα.
 
Κάποια γνωστά είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ο SARS-CoV (betacoronavirus), ο MERS-CoV (betacoronavirus), και ο SARS-CoV-2 (COVID-19) (betacoronavirus)
 
COVID-19
είναι η ασθένεια που προκαλεί ο ιός με την επιστημονική ονομασία SARS-CoV-2.Είναι είδος Κορωνοϊού που έχει προκαλέσει την πανδημία που βιώνουμε και  πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, στα τέλη του 2019.
 
Πανδημία
Είναι μια επιδημία λοιμώδους ασθένειας που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού, είναι δηλαδή μια επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση.
 
 
Διασπορά
Στην ιατρική, ο όρος αφορά την μετάδοση ή εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό.
 
 
Ιχνηλάτηση
Παρακολούθηση της πορείας που έχει ακολουθήσει ο ιός μέσω των επαφών,και ανεύρεση πιθανών κρουσμάτων σε αυτές, που σχετίζονται με το αρχικά επιβεβαιωμένο.
 
 
Υποκείμενο νόσημα
Η ύπαρξη ενός σοβαρού και χρόνιου νοσήματος όπωςΠ.χ
Yπέρταση, Σακχαρώδης διαβήτης, Καρδιαγγειακή νόσος, Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, Καρκίνος.
 
 
Κλινική εικόνα
Η περιγραφή της κατάστασης του ασθενή, που προκύπτει μετά από εξέταση όλωντων συστημάτων του οργανισμού και έχει ως στόχο την αποκάλυψη ενδείξεων μη φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων του σώματος ή πιο απλά, το σύνολο των διαπιστωμένων συμπτωμάτων και σημείων ενός ασθενούς.
 
Χημειοπροφύλαξη
Είναι η προληπτική χορήγηση αντιμικροβιακών φαρμάκων, που εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ώστε να αποφευχθεί η νόσηση από παθογόνα που έχουν υψηλή θνητότητα, ή προκαλούν σοβαρές επιπλοκές, ή υποτροπιάζουν συχνά.
 
 
Θνητότητα
Είναι η αναλογία των θανάτων από κάποια νόσο, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με την νόσο σε δεδομένο χρονικό διάστημα.
 
Θνησιμότητα
Η συχνότητα θανατηφόρων κρουσμάτων μιας παθήσεως στον γενικό πληθυσμό, σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.
 
 
Μοριακό τεστ
Είναι μία μέθοδος ανίχνευσης και ταυτοποίησης ιών, η πιο αξιόπιστη, και είναι ευρέως γνωστή ως PCR πραγματικού χρόνου. Με αυτήνελέγχεται το δείγμα του πιθανού φορέα, για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού.
 
Ανοσία
Είναι ηαντίσταση του σώματος έναντι διαφόρων ασθενειών.
 
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα (που είναι υπεύθυνο για αυτήν) αποτελείται από δύο γραμμές άμυνας: φυσική και αποκτηθείσα (επίκτητη) ανοσία.
 
Η φυσική ανοσία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος. Είναι γενετικά καθορισμένη και επομένως έμφυτη και μη συγκεκριμένη. Από τη στιγμή της γέννησης η έμφυτη ανοσία μας προστατεύει από τις επιβλαβείς ουσίες που προέρχονται από το περιβάλλον και από διάφορα παθογόνα μικρόβια.
 
Η επίκτητη ανοσία είναι συγκεκριμένη και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη γραμμή άμυνας του σώματος. Αυτός ο τύπος ανοσίας αναπτύσσεται στη διάρκεια της ζωής, με βάση την επαφή με ξένα σωματίδια, όπως τα βακτήρια, που δεν καταστρέφονται από το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα, και ενεργοποιείται λίγο καιρό μετά την επαφή με αυτά τα αντιγόνα.
 
Καραντίνα
Είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας ανθρώπων και εμπορευμάτων, και στοχεύει στο να εμποδιστείη εξάπλωση μιας μεταδοτικής ασθένειας.
 .

.
ΕΟΔΥ
Είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
 
Επώαση
Η περίοδος επώασης είναι ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από την έκθεση ενός ατόμου σε παθογόνο οργανισμό, σε μια χημική ουσία ή σε κάποιο είδος ακτινοβολίας μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων από την έκθεση αυτή.
 
Επιπολασμός
Είναι η αναλογία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική κατάσταση πχ μια ασθένεια. Προκύπτει από την διαίρεση του αριθμού των ατόμων που βρέθηκαν να έχουν την κατάσταση προς τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μελετήθηκαν. Αφορά συγκεκριμένη περιοχή και χρονικό διάστημα.
 
 
Ανέρρωσαν
Γ΄ πληθυντικό πρόσωπο αορίστου του ρήματος αναρρώνω, που σημαίνει βελτίωση της κατάστασης της υγεία μου από μία ασθένεια, μέχρι και την πλήρη ίαση.
 
Συγχρωτισμός
Η στενή επαφή με άλλους, λόγω ύπαρξης πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο.
 
Επίνοσος
Ο άνθρωπος που δεν έχει επαρκή ανοσία σε κάτι παθογόνο, λόγω εμβολιασμού ή παλαιάς έκθεσης σε αυτό, και μπορεί να νοσήσει αν έρθει σε επαφή μαζί του.
 
Ασυμπτωματικά κρούσματα
Είναι οι άνθρωποι που ενώ είναι φορείς του ιού, και μπορούν να τον μεταδώσουν, δεν εκδηλώνουν τα γνωστά αναγνωριστικά χαρακτηριστικά της ασθένειας, οπότε είναι δύσκολο να διαπιστώσουν χωρίς τεστ, ότι έχουν τον ιό.
 
 
Ευπαθείς ομάδες – υψηλού κινδύνου
Είναι οι άνθρωποι των οποίων η υγεία και η ζωή κινδυνεύει περισσότερο, στηνπερίπτωση αυτή από τον συγκεκριμένο ιό, και ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες:
.
1. Όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.
2. Παιδιά μεγαλύτερα από έξι μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
·       Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος
·       Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο
·       Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
·       Χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
·       Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
·       Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
·       Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
·       Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
·       Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη
·       Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) >40 kg/m2.
 
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
 
4.  Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
 
5. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών.
 
Διασωληνωμένος
Είναι ο ασθενής που του έχει γίνει διασωλήνωση. Δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία ένας ειδικός σωλήνας με αεροθάλαμο εισάγεται μέσα απο το στόμα στην τραχεία, με σκοπό τη ροή αέρα από και προς τους πνεύμονες, όταν έχει κριθεί απαραίτητο από τους γιατρούς.
 
Π.Ο.Υ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), είναι αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία.
 
Αποτελεί σημείο αναφοράς και γίνεται επίκληση σε αυτόν ως έγκυρη πηγή σχετικών πληροφοριών.
 
Λεχωίδα
Η λεχώνα, η γυναίκα δηλαδή που διανύει την περίοδο λοχείας, η οποία είναι 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Άγριες Μέλισσες: Όσα θα δούμε στο μεγάλο φινάλε της αριστουργηματικής σειράς
Άγριες Μέλισσες: Όσα θα δούμε στο μεγάλο φινάλε της αριστουργηματικής σειράς
με 0 Σχόλια 5218 Views

Το Διαφάνι και οι ήρωές του ξεδίπλωσαν την ιστορία τους για 3 χρόνια και καθήλωσαν το τηλεοπτικό  κοινό - Δείτε όσα θα συμβούν στα τελευταία επεισόδια της σειράς

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή