Φέτος τα Χριστούγεννα, δεν πειράζει και αν…

6038 Views
Φέτος τα Χριστούγεννα, δεν πειράζει και αν… Φέτος τα Χριστούγεννα, δεν πειράζει και αν…

 

 

Θα ήταν εύκολο να πω ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι ίδια με τα συνηθισμένα, αλλά θα μου έλεγαν κάποιοι, και ποια είναι τα συνηθισμένα;
 
Γιατί υπάρχουν βέβαια κάποια, κυρίως εθιμοτυπικά, πράγματα που επαναλαμβάνουμε ανά τα χρόνια, αλλά κάθε Χριστούγεννα νομίζω είναι μοναδικά και διαφορετικά από την προηγούμενα. Για αυτό άλλωστε και μπορούμε να ανατρέχουμε στα καλύτερα, ή τα χειρότερα, για παράδειγμα, της ζωής μας.
 
Έπειτα υπάρχει κόσμος που έχει ζήσει πολύ άσχημες περασμένες χρονιές και γιορτές, άνθρωποι που έχουν περάσει και περνούν, ασχέτως πανδημίας, δύσκολες καταστάσεις, και εκείνοι θα γελούσαν αν άκουγαν πως δύσκολα είναι τα φετινά, απλά γιατί θα πρέπει να φοράμε μάσκες, ή να μην φάμε μαζί με άλλα εκατό άτομα, ή δεν θα βάλουμε τα καλά μας και να κάνουμε κάποια έξοδο μέχρι τα ξημερώματα.
 
Και θα έχουν όλοι δίκιο.
 .
.
Φυσικά δεν υπάρχει πρέπει και δεν πρέπει, και φέτος όπως τις υπόλοιπες χρονιές, ο καθένας μας ας ορίσει εκείνος τι, από τα εφικτά, θα τον κάνει ευτυχισμένο, κι ας ακολουθήσει εκείνον τον δρόμο.
 
Αν πάρουμε όμως την λίστα με τις πιο συχνές και καθιερωμένες συνήθειες, δεν πειράζει καθόλου αν (και) φέτος γίνουν κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά.
 
Δεν πειράζει λοιπόν, αν…
 
1.   δεν πάρεις δώρα σε όλους όσους ήθελες ή συνήθιζες να παίρνεις τις προηγούμενες χρονιές.
Τα οικονομικά φέτος δεν είναι πολύ καλά για την πλειοψηφία του κόσμου, με τα κλειστά καταστήματα επίσης οι αγορές δεν είναι μια εύκολη συνθήκη, αλλά το βασικότερο είναι ότι η σκέψη και η αγάπη μας δεν έχει ανάγκη απόδειξης μέσω ενός δώρου, αλλά μπορεί να γίνει πράξη χωρίς να κοστίσει ούτε λεπτό του ευρώ.
 
 
2.   δεν θα αγοράσεις ¨καλά¨ ρούχα.
Κόσμος, που το άντεχε οικονομικά κυρίως, συνήθιζε να παίρνει κάποια πιο βραδινά ρούχα, είτε για τα ρεβεγιόν είτε για κάποια άλλη του γιορτινή έξοδο, όμως φέτος αν δεν φτάνουν τα χρήματα ή αν δεν βρίσκουμε λόγο να ξοδέψουμε εκεί, επειδή δεν θα έχουμε κάπου να πάμε, δεν έγινε και κάτι. Κέρδος θα έχουμε κιόλας.
 
3.   δεν σου πέτυχαν οι κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα.
Αυτό συμβαίνει σε όλους όσους φτιάχνουν κάποια στιγμή. Και να σου πω και κάτι; Φέτος το μαγαζάκι της γειτονιάς σου που φτιάχνει ή πουλάει έτοιμους, έχει περισσότερο την στήριξή σου. Αγόρασε από εκεί να φας να ευχαριστηθείς.
 
4.   δεν θα συναντήσεις τους συγγενείς σου.
Αντιθέτως φέτος επιβάλλεται να μην επισκεφτείς τα συγγενικά σπίτια. Κάνε τους ένα τηλέφωνο ή μια βιντεοκλίση αν υπάρχει δυνατότητα, και μοίρασε έτσι την σκέψη και τις ευχές σου. Αλλά μην τους επισκεφθείς. Ας μην πάει άδικα ο κόπος τόσου καιρού να περιορίσουμε την εξάπλωση του Κορωναϊού.
 
5.   δεν θα φας σε οικογενειακό τραπέζι.
Μπορεί να μένεις μακριά από γονείς και αδέρφια, και με την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού, δεν μπορείς να ταξιδέψεις για να τους δεις και να φάτε οικογενειακά την μέρα των Χριστουγέννων όπως συνήθιζες. Είναι για κάποιους μια ,υπολογίσιμη συναισθηματικά, απώλεια αυτό το γεύμα(ίσως και τα φαγητά της μαμάς πέρα από τις παρουσίες), όμως θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Και να θυμηθούμε ότι όσο όλοι είμαστε εν ζωη και υγιείς, θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε όσα τέτοια τραπέζια επιθυμούμε στο μέλλον.
Αν σε παρηγορεί, θυμήσου πόσες χρονιές γκρίνιαζες ότι καταλήγατε όλοι να μαλώνετε σε αυτό το γεύμα…
 
 
6.   δεν βγάλεις ούτε ανήμερα Χριστουγέννων τις φόρμες ή τις πιτζάμες σου.
Καθόλου δεν πειράζει. Αν έτσι νιώθεις άνετα, έτσι και να παραμείνεις. Δεν θα σε δει κανένας, αλλά ακόμη κι έτσι να μην ήταν, δεν χρειάζεται να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν για τις επιθυμίες ή την ψυχολογική σου φάση.
 
 
7.   Σπάσεις τις υγιεινές σου συνήθειες.
Εντάξει… ποιόν κοροϊδεύω, κάθε χρόνο τις σπάμε τέτοιες ημέρες. Διατροφή, γυμναστική ή ότι άλλο, βγαίνει εκτός προγράμματος τον Δεκέμβρη, αλλά αν η καραντίνα ήδη σε είχε βγάλει πολύ νωρίτερα και ένιωθες παραπάνω ενοχικά με τους κουραμπιέδες, να μην. Δεν χρειάζεται καταπίεση και στις γιορτές, με δεδομένη όλη την υπόλοιπη ψυχολογική πίεση της κατάστασης. Μόνο αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας και όχι αισθητικής, πρέπει να σκεφτούμε τις στερήσεις τέτοιες ημέρες.
 
8.   Είναι η χρονιά που θα χρειαστεί να πεις στα παιδιά σου ότι δεν υπάρχει Άι-Βασίλης.
Έρχεται πάντα αυτή η στιγμή, αν φυσικά δεν τους είπες εξαρχής την αλήθεια, και είναι καλύτερα να το κάνεις εσύ από το να το μάθουν από αλλού, γιατί φέτος αρχίζουν να ρωτάνε και να αμφισβητούν. Η ειλικρίνεια είναι μονόδρομος, μπορείς να ψάξεις στο ίντερνετ πιο κατάλληλους τρόπους να περάσεις από την θεωρία στην πράξη, μην καταφεύγεις όμως σε ψέματα όταν έρθει αυτή η ώρα.
 
9.   δεν μπορείς να κάνεις όσα ανθρωπιστικά συνήθιζες.
Αυτές τις μέρες όλοι είμαστε λίγο πιο ευάλωτοι συναισθηματικά και πολύς κόσμος συνηθίζει από το υστέρημα ή το πλεόνασμά του να δίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όμως φέτος μπορεί να μην είσαι σε θέση να το κάνεις όπως άλλες χρονιές, και δεν πειράζει καθόλου.
Οι ανάγκες των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας ή των ιδρυμάτων, είναι διαρκείς, και να είσαι σίγουρος ότι αυτές ειδικά τις ημέρες είναι πιθανότερο να έχουν καλυφθεί λόγω περισσότερων δωρητών.
Ουσιαστικότερο είναι να προσφέρουμε όταν και όσο μπορούμε καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου.
 .
.
10.  δεν έχεις καμία διάθεση να στολίσεις δέντρο.
Ή να μαγειρέψεις, ή να φτιάξεις γλυκά, ή να βάλεις λαμπάκια, ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο θα έκανες άλλες χρονιές. Δεν έχεις όρεξη, και είναι απόλυτα αποδεκτό και κατανοητό. Άλλωστε ο σκοπός όλων των εθιμοτυπικών είναι αυτός ακριβώς, να μας δίνουν χαρά. Κι αν φέτος είναι αγγαρεία, καλύτερα να μην τα κάνουμε.
 
11.   δεν πάρεις δώρο γούρια.
Και να σου πω και κάτι; Καλύτερα όχι. Ε είδαμε και πέρυσι πως πήγε αυτό... Είναι ένα εύκολο και οικονομικό δωράκι, ναι, μας βγάζει από την δύσκολη θέση, αλλά ας μην πιστέψουμε δα, ότι μπορεί να καθορίσει και την τύχη ενός έτους.
 
12.   δεν ανεβάσεις φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια από τα οικογενειακά τραπέζια.
Προφανώς και ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ότι επιθυμεί πάνω σε αυτό, όμως εγώ απλά θα σου δώσω δύο λόγους να μην το κάνεις. Ο ένας αφορά μια σταθερή άποψη για τα γεμάτα με φαγητά και εδέσματα τραπέζια, ίσως είναι καλύτερο σεβόμενοι όσους δεν είναι σε ίδια οικονομική κατάσταση, να μην μοστράρουμε πόσες διαφορετικές επιλογές και πλεόνασμα έχουμε πάνω σε αυτό, και ο άλλος είναι λόγω των φετινών συνθηκών. Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να βρεθούμε με πολύ κόσμο (σίγουρα κάτω από 9 άτομα), και πιθανά να υπάρξουν πολλοί που θα παραβούν αυτόν τον κανόνα. Χρειάζεται να μην γίνει, αλλά αν γίνει, ας μην το μάθουμε οι υπόλοιποι και ενεργοποιηθεί το θυμικό μας.
 
Το πιο σημαντικό όμως είναι, και φέτος και όλα τα χρόνια, να θυμόμαστε πως οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για να περάσουμε λίγο διαφορετικά και πιθανά λίγο πιο ανέμελα, από το υπόλοιπο διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι καταναγκασμός. Την ευτυχία μας την φτιάχνουμε εμείς με τις επιλογές μας, και ελάχιστα οι εξωγενείς παράγοντες.
 
Καλά Χριστούγεννα!

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή