Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος

13031 Views
Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος

 

Κάθε Κυριακή στην Κουλτουρόσουπα.

.

Γράφει η Ιωάννα Δούνδη για την Κουλτουρόσουπα.

 
Κάθε Κυριακή, διαλέγω και σχολιάζω τρία από τα θέματα της επικαιρότητας που συζητήθηκαν την εβδομάδα που μεσολάβησε. Ένα που θεωρώ ουσιώδες, ένα ανούσιο, και ένα που αφορά την Θεσσαλονίκη.
 
Και λίγα είπαμε…
.
 
Ένα πολύ θετικό νέο μας ήρθε αυτήν την εβδομάδα από το  Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR), στο Λονδίνο και το ίδρυμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Royal Marsden.
 
Μετά από την, σε δοκιμαστικό στάδιο, ανοσοθεραπευτική αγωγή, για 8 εβδομάδες,  με έναν συνδυασμό 2 φαρμάκων, ανακοινώθηκε ότι ένας ασθενής σε τελικό στάδιο καρκίνου (σε λαιμό και πνεύμονες) ιάθηκε πλήρως. Οι επιστήμονες που την εφάρμοσαν σε 3η φάση, σε χίλιους ασθενείς, διαπίστωσαν ότι η θεραπεία αυτή είναι πράγματι πολύ αποτελεσματική, ειδικά, απέναντι στον καρκίνο σε κεφάλι και λαιμό, και με πολύ λιγότερες παρενέργειες από την χημειοθεραπεία. «Παρά την έλλειψη στατιστικής σημασίας, αυτά τα αποτελέσματα είναι κλινικά σημαντικά», δήλωσε ο καθηγητής Kevin Harrington, καθηγητής θεραπειών καρκίνου στο ICR και σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Royal Marsden, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμαστικής θεραπείας Check Mate 651.
 
Σκεπτόμενη πάντα συγκρατημένα, αφότου διάβασα αυτήν την είδηση, βάζοντας μπροστά την λογική και τον ρεαλισμό (έτσι ήθελα να πιστεύω τουλάχιστον), και καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε παρόμοιου περιεχομένου ειδήσεις, είπα οκ, ας περιμένουμε να δούμε πρώτα πως θα πάει στην πορεία, πόσο γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως, αν τελικά αποδειχθεί  η αποτελεσματικότητά της, ας γίνουν όσα προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις για να φτάσουμε εκεί, άσε που ίσως να ήταν και κάτι ήδη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα , κλπ κλπ. Αυτή η   υποσυνείδητη φωνή μέσα μου, μου έλεγε, μην ενθουσιάζεσαι.
 
Όμως ξέρεις κάτι; Όχι. Screw the voice. Ας ενθουσιαστούμε και λίγο, δεν βλάπτει. Ας ενθουσιαστούμε και πιο πολύ. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σε τελικό στάδιο καρκίνου είναι πλέον μια χαρά. Τόσοι άλλοι, με ,δεδομένα βελτιώθηκαν ή θεραπεύτηκαν, ανατρέποντας προγνωστικά και προσδόκιμα. Tι από αυτά είναι μη ¨ενθουσιαστικό¨;

Γιατί να μην εστιάσουμε στο θετικό; Γιατί να μην επιτρέπουμε σε αυτήν την ελπίδα που μας δίνουν οι επιστήμονες να μας χαρίσει χαμόγελο; Πόσο κακό μπορεί να είναι δηλαδή να ελπίσουμε, βασιζόμενοι σε αυτήν την πληροφόρηση ότι αυτό θα λειτουργήσει ευρύτερα και θα σώσει ζωές; Ούτε το δηλητήριο του μπλε σκορπιού είναι, ούτε κάνα μαγικό. Για επιστήμη μιλάμε, με τεκμήρια.
 
Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν προχωρήσει όπως άλλα, αύριο θα είναι κάτι νέο, μπορεί αποδοτικότερο, και μεθαύριο κάτι ακόμη. Οπότε ας ενθουσιαστούμε παιδιά σήμερα.Ας έχουν οι ασθενείς έναν λόγο παραπάνω να δώσουν τον αγώνα τους για επιβίωση σήμερα, γιατί αύριο, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Κι αυτό που μόνο σαν θεωρία ή όνειρο υπήρχε, μπορεί να γίνει πράξη. Ας χαρούμε τέτοιες ελπίδες όταν μας δίνονται. Γιατί η ελπίδα, από όπου κι αν μας έρχεται, είναι πολύ ακριβή σε αυτόν τον κόσμο για να την πνίγουμε στον ¨διαμορφωμένο ρεαλισμό¨ μας.
 
Θα ζούσαμε κι αν το προσπερνούσαμε

 
Πολύ ασχολήθηκαν πολλοί, παραδόξως, με τον σκύλο της Σμαράγδας Καρύδη και το κόκαλο-παιχνίδι του.
.
Τι ακριβώς έγινε; Η Σ.Καρύδη ανέβασε ένα ποστ προ λίγων ημερών στο ίνσταγκραμ, με την ίδια να κρατάει ένα προϊόν που διαφημίζει, δεν λέω ποιο, αλλά βγαίνει και σε κουπάτος χωρίς κανένας να έχει καταλάβει την διαφορά με τον κλασσικό, και φόντο τον σκύλο της, Γιάννη, να μασουλάει ένα κόκκινο αντικείμενο.
 
Από ότι φαίνεται κανένας δεν ασχολήθηκε με την φωτογραφία αυτή τότε, και ειδικότερα με το αντικείμενο του μασουλήματος του Γιάννη, μέχρι που ο τρολ λογαριασμός, Soula Glamorous, σχολίασε με υπονοούμενο ότι μπορεί το κόκκινο παιχνίδι του σκύλου να είναι δονητής, και αυτό ήταν μάλλον αρκετό για να αρχίσουν τα αστεία και τα σχόλια κάτω από την φωτογραφία.
 
Η Σ. Καρύδη ανήρτησε ένα μακροσκελές κείμενο όπου μιλώντας ως ο σκύλος -Γιάννης, και ξεκαθαρίζοντας ότι το αντικείμενο είναι ένα παιχνίδι-κόκαλο, έδωσε κι άλλη, κοινωνική διάσταση στο γεγονός, συγκρίνοντας το κοινό της που σχολίασε τα περι δονητή, ως αγέλη η οποία κατευθύνεται να δει πράγματα με την ματιά που του πασάρουν (χωρίς να έχει απόλυτα άδικο σε αυτό). Η Soula Glamorous ξαναπάντησε ότι υπάρχουν και πιο σοβαρά να σχολιάσει η κ. Καρύδη, και σε δουλειά να βρισκόμαστε…
 
Εγώ δεν καταλαβαίνω αρχικά γιατί να είναι τόσο σημαντικό θέμα συζήτησης αν κάποιος έχει σπίτι του έναν δονητή, ακόμη κι αν καταλάθος αυτός φανεί σε μια δημόσια φώτο. Ίσως απλά ζούμε σε τόσο πουριτανική κοινωνία ακόμη το 2021, που δεν τα σηκώνει τα σεξ τα τόις.
 
Επίσης γιατί άνθρωποι δημιουργούν λογαριασμούς στα σόσιαλ για τα ζώα τους (ναι…ο Γιάννης ο σκύλος έχει δικό του λογαριασμό με χιλιάδες ακολούθους και δεν είναι ο μόνος), και μάλιστα τα ποστ συνοδεύονται απο κείμενα με τα ίδια να μιλούν σε πρώτο πρόσωπο, πράγμα που είναι για μένα το αμέσως επόμενο πιο χαζό, από το να γράφεις ως το μωρό σου που μιλάει, τύπου ¨σήμερα έκλεισα δυο μήνες, και οι γονείς μου που με λατρεύουν μου πήραν μια τούρτα μονόκερο γιατί ξέρουν πόσο τρελαίνομαι για αυτούς. Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά!¨.
 
Ε και τέλος πάντων να πούμε και καλή αρχή στην κ. Καρύδη, που κατά σύμπτωση της συζήτησης γύρω από το όνομά της, έχει σε λίγες ημέρες πρεμιέρα με το Celebrity Game Night που θα παρουσιάζει και φέτος,  στο Mega.
 
Και στα δικά μας

(φωτ. από SOOC)
 
Μια νέα τρύπα έχουμε από την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη. Ναι, ναι, όπως το ακούς.
 
Το μπροστινό μέρος ενός λεωφορείου που μετέφερε ανθρώπους στην εργασία τους,νωρίς το πρωί εκείνης της βροχερής ημέρας, βρέθηκε βυθισμένο στο οδόστρωμα, ότ αν ξαφνικά υποχώρησε το έδαφος στο σημείο.
 
Μέσα στην ημέρα, μάθαμε ότι αυτό τελικά οφείλεται σε έναν κεντρικό αγωγό αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, που βρίσκεται εκεί από το ’99. Τι συνέβη 22 χρόνια μετά στον αγωγό και παρεξηγήθηκε, δεν ξέρω, πάντως ανακοινώθηκε από τον δήμο Καλαμαριάς στον οποίο και βρίσκεται το σημείο, ότι ενώ και πέρυσι είχε συμβεί στην ίδια οδό παρόμοιο περιστατικό, και ήταν να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, δεν πρόλαβαν, και σημειώθηκε το , όπως το χαρακτήρισαν, ¨ατυχές συμβάν¨.
 
Θα πάρει από λίγες εβδομάδες μέχρι μήνες λένε οι αρμόδιοι ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη στον δρόμο και να ξαναδοθεί προς χρήση στους πολίτες.
 
Και αφού είδαμε την τρύπα προφίλ, ανφάς, μέχρι και σε πλάνο από drone, κρατήσαμε τον εκνευρισμό μας για το, ακόμη-ένα-ατυχές-γεγονός-για-το-οποίο-φταίνε-άλλοι, το θετικό ότι δεν υπήρξε τουλάχιστον τραυματισμός ανθρώπου, ακόμη και το γέλιο μας στο τέλος όταν ηρεμήσαμε, για το κωμικοτραγικό της κατάστασης με την τρύπα, και είμαστε καταδικασμένοι να το ξεχάσουμε, μέχρι την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο.
 
*στην κεντρική φωτογραφία, δέκα διάσημες που επιβιώσαν του καρκίνου. Erin Andrews, Bethenny Frankel, Brittany Daniel, Robin Roberts, Robin Quivers, Kathy Bates, Marissa Jaret Winokur,Diane Keaton, Melanie Griffith και Witney Carson
 
Μέχρι την επόμενη Κυριακή… υπομονή και όνειρα.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Γεννήθηκα στις 30/3/1984 στην Θεσσαλονίκη, έτσι και να θέλω μελλοντικά να κρύψω την ηλικία μου, θα μπορείτε πλέον να με ξεμπροστιάσετε. Πιστεύω στην φράση του Μπέρναρντ Σω " Όταν κάτι είναι αστείο, ψάξτο προσεκτικά για μια κρυμμένη αλήθεια" , και ταυτόχρονα το γκουγκλάρω για να δω πόσο αλήθεια είναι ότι το είπε αυτός, γιατί τέτοιος άνθρωπος είμαι. Αν χαμογελάσεις με κάτι που έγραψα, αν μάθεις κάτι που δεν ήξερες, αν βρεις μια άποψη που θα σε κάνει να ταυτιστείς στα κείμενά μου, θα έχω πετύχει τον στόχο μου. Αν δεν συμβεί τίποτα απο αυτά, ή δεν σου άρεσε ότι διάβασες, δεν πειράζει. Αν άρεσα σε όλους, θα ήμουν η Μόνικα Μπελούτσι, τηγανητή πατάτα ή παγωτό. Email επικοινωνίας : ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή