20 θετικά που προέκυψαν από την πανδημία.

12526 Views
20 θετικά που προέκυψαν από την πανδημία. 20 θετικά που προέκυψαν από την πανδημία.

 

 

Κοντοζυγώνει στο τέλος του το 2020, και είναι απόλυτα λογικό η πλειοψηφία του κόσμου να εύχεται να φύγει και να μην ξανάρθει. Ε ναι ρε παιδιά, δεν ήταν καλό, ψέματα να λέμε τώρα και μεταξύ μας; Άλλους κάτι μικρό, άλλους κάτι μεγαλύτερο, σε όλους μας κάτι στέρησε. Όλοι μας είχαμε απώλειες.
 
Και ναι, είχαμε και σεισμούς, και τρομοκρατικές επιθέσεις, και μαζικές καταστροφές, και πολλά πολλά άλλα άσχημα γεγονότα μέσα σε αυτό το έτος που οδεύει στο τέλος του, όπως φυσικά και σε προηγούμενα έτη, αλλά ο βασιλιάς της συμφοράς φέτος είχε όνομα. Πανδημία Covid-19. Αυτός ο καταραμένος ο Κορωναϊός.
 
Για αυτόν μιλάμε όλη μέρα, αυτός απειλεί τις ζωές μας, αυτός μας στερεί μια πιο υγιή και ομαλή καθημερινότητα, αυτός μας στερεί ακόμη…και τα κραγιόν μας.
 
Δεν γίνεται να μειώσουμε την σοβαρότητα της απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών, ούτε  την ταλαιπωρία όσων αρρώστησαν βαριά, δεν γίνεται να αγνοήσουμε πως άνθρωποι έμειναν άνεργοι και άλλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μπορούμε όμως έστω για λίγο, να απομονώσουμε κάποια από τα ευχάριστα που μπορεί να προκάλεσε αυτή η πανδημία, έτσι για να γλυκάνει λίγο η τόσο πικρή της γεύση.
 
Και εδώ κάποιος θα απαντούσε με το, επίκαιρο, πως όση άχνη κι αν βάλεις στα σ***ά , κουραμπιέδες δεν γίνονται, και αλήθεια είναι, αλλά και τι να κάνουν όλοι αυτοί οι ψυχοθεραπευτές, life coachers, ΝLPήτες, που μας σπρώχνουν να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά; Κλέφτες να γίνουν;
 
Πάμε λοιπόν.
 
1Είδαμε μια πιο ουσιαστική και αληθινή πλευρά των ανθρώπων γύρω μας.
Κάποιοι που μας βοήθησαν όταν δεν μπορούσαμε να βγούμε φέρνοντάς μας πράγματα που είχαμε ανάγκη, άλλοι που μας στήριξαν ψυχολογικά όταν πιεστήκαμε πολύ, άλλοι οικονομικά όταν στριμωχτήκαμε, κι έτσι ξέρουμε πια ποιους μπορούμε να εμπιστευτούμε, και ποιοι κέρδισαν επάξια μια θέση στην ζωή μας.
 
2. Βλέποντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες, δεν ξαφνιαστήκαμε μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά. Είδαμε ο εγωισμός των ανθρώπων να υπερτερεί εις βάρος των υπολοίπων, σε πολλά επίπεδα. Και έτσι μπορέσαμε να απομακρυνθούμε από άτομα που είχαμε υπερεκτιμήσει, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό μας γρηγορότερα από ότι θα το κάναμε αν ήταν αλλιώς οι συνθήκες.
 
3. Η καραντίνα αναθεώρησε και τις ερωτικές σχέσεις. Ζευγάρια κατάλαβαν από τις περισσότερες ώρες συνύπαρξης, ότι είχαν κάνει μια λάθος επιλογή συντρόφου, ή απλά ότι η υγιής σχέση που κάποτε είχαν, έφτασε πλέον στο τέλος της, και χώρισαν, γλιτώνοντας έτσι χρόνο από την ζωή τους, επισπεύδοντας μια προδιαγεγραμμένη πορεία.
 
4. Μπορεί μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να είδε την τσέπη της να αδειάζει, να χάνει την δουλειά της, ή ακόμη και να απειλείται η επιβίωση της επιχείρησής της αλλά υπήρξε και μια, μικρότερη, που εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες του κόσμου που προέκυψαν, είτε είδε μεγάλη άνοδο στα έσοδά της, είτε στράφηκε σε μια νέα καριέρα που ούτε καν είχε σκεφτεί μέχρι εκείνη την στιγμή.
 
 
5. Μπορεί τα κλειστά σχολεία να έφεραν δυσκολίες σε εργαζόμενους γονείς, ειδικά σε αυτούς που συνέχισαν να εργάζονται και κατά την διάρκεια της καραντίνας και δεν είχαν που να αφήσουν τα παιδιά τους, όμως για τους άλλους που έμειναν τώρα σπίτι, ήταν μια καλή ευκαιρία να τα ζήσουν παραπάνω, να περάσουν μαζί εποικοδομητικό χρόνο και ευτυχισμένες στιγμές, χωρίς την πίεση του χρόνου και με πιο γεμάτες μπαταρίες.
 
6. Η απομόνωσή μας και η κατηγορία των ευπαθών ανθρώπων, μας κράτησε μακριά από παππούδες και γιαγιάδες, ή μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς, και αυτό είχε ως συνέπεια να τους εκτιμήσουμε παραπάνω, και να περιμένουμε πως και πως, πότε θα τους κλείσουμε ξανά στην αγκαλιά μας.
 
7. Το επόμενο θετικό που πρόσφερε η απομάκρυνσή μας από μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ήταν ότι αυτή η ανάγκη για επικοινωνία ώθησε αρκετούς από αυτούς να πιεστούν λιγάκι παραπάνω, αλλά να αποκτήσουν μια εξοικείωση με ηλεκτρονικά μέσα που παλαιότερα δεν ήθελαν καν να ακούν. Οι βιντεοκλήσεις έγιναν καθημερινότητα.
 
8. Μαγειρέψαμε. Και μαγειρέψαμε πολύ. Άνθρωποι που δεν είχαν μπει στην κουζίνα έμαθαν να φτιάχνουν τουλάχιστον βασικές συνταγές, και άλλοι το πήγαν ένα επίπεδο παραπάνω, δοκιμάζοντας και ανακαλύπτοντας νέες και ίσως πιο… γκουρμέ καταστάσεις.
 
9. Αυτό όμως δεν ήρθε μόνο, όπως ήταν φυσικό, γιατί έτσι ερχόμαστε στο ότι βάλαμε κιλά. Και αυτό θετικό δεν το λες, για όσους δεν τα χρειαζόμασταν τουλάχιστον, αλλά αυτό έγινε η αφορμή να χτυπήσει για κάποιους ένα καμπανάκι που χτυπούσε και πιο πριν αλλά μπορεί να το αγνοούσαν, για να ξεκινήσουν μια προσπάθεια απώλειας βάρους με σωστότερη διατροφή, Η λέξη δίαιτα είναι κακιά, δεν την λέω.
 
 
10. Με μόνη δικαιολογία το smsγια μετακίνηση 6,ως μόνο τρόπο να περπατούμε δικαιολογημένα έξω για βόλτα, πολύς κόσμος ξεκίνησε νέο χόμπι. Το περπάτημα. Άνθρωποι που δεν είχαν κουνηθεί από τον καναπέ και την καθιστική ζωή τους, βάλανε φόρμες και αθλητικά παπούτσια, και καθιέρωσαν καθημερινούς περιπάτους. Και ωφέλιμοι για την φυσική κατάσταση, αλλά και για την σύνθεση μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, της πολύτιμης βιταμίνης D3.
 
11Ανακαλύψαμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από ότι πιστεύαμε, όταν η ζωή μας έφερε αντιμέτωπους με φοβίες με τις οποίες αποφεύγαμε να συναντηθούμε μέχρι τότε, και επιβιώσαμε, αντίθετα με ότι φοβόμασταν.
 
12.  Διευρύναμε τις γνώσεις μας σε κάποια επιστημονικά πεδία. Όχι επιστήμονας δεν γίνεσαι από το διαδίκτυο, ούτε διαβάζοντας δυο σχετικά άρθρα. Αλλά ήταν αφορμή να εξοικειωθούμε με ορολογίες που ούτε καν ξέραμε, και έτσι θα μπορούμε αύριο μεθαύριο, αχρείαστα να είναι, να καταλάβουμε καλύτερα τι μας λέει ο γιατρός μας.
 
 
13Εκτιμήσαμε παραπάνω κάποιους επαγγελματίες και βελτιώσαμε την συμπεριφορά μας απέναντί τους. Το προσωπικό των νοσοκομείων. Τους ανθρώπους στην καθαριότητα. Τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ κλπ. Τους ευχαριστούμε όλους που μας εξυπηρετούν  σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες.
 
14.  Κάναμε εργασίες στο σπίτι, τις οποίες μονίμως αναβάλαμε. Ειδικά στην πρώτη καραντίνα, μύριζες παντού φρέσκια μπογιά. Τοίχοι, κάγκελα…όλα περάστηκαν εκείνο το χεράκι που όλο το λέγαμε ότι χρειάζονταν και όλο η καθημερινότητα δεν άφηνε περιθώρια να το κάνουμε. Επίσης πολύς κόσμος έκανε μικρές ή μεγαλύτερες αγορές και άλλαξε διακόσμηση στο σπίτι του, γιατί κατάλαβε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και στην ψυχολογία σου να σου αρέσει το περιβάλλον στο οποίο ξοδεύεις πολύ χρόνο.
 
15.  Άνθρωποι που ταλαιπωρούνταν καιρό από κάποια ψυχολογικής φύσεως θέματα, δεν φρόντιζαν λόγω της έλλειψης χρόνου και των υπολοίπων απαιτήσεων της καθημερινότητας, να τα βάλουν σε έναν δρόμο επίλυσης με την βοήθεια ειδικού. Όταν αυτά απογυμνώθηκαν από τον περίγυρο όμως που τα έβαζε σε δεύτερη μοίρα, φάνηκαν ξαφνικά μεγαλύτερα, και πολύς κόσμος έκανε επιτέλους τον βήμα που άξιζε ο εαυτός τους, να ζητήσουν δηλαδή βοήθεια ψυχοθεραπευτή.
 
16.   Η απομόνωση, μας έφερε πιο κοντά με κάποιους από τους γείτονές μας. Από την ανταλλαγή κουβέντων από τα μπαλκόνια, μέχρι το να μοιράσεις κάτι από όλα εκείνα που έφτιαχνες στην καραντίνα για να μην τα τρως μόνος, χτυπήσαμε πιο συχνά τα κουδούνια ανθρώπων που μπορεί να μην γνωρίζαμε καν μέχρι εκείνη την στιγμή, και πιθανά να εκπλαγήκαμε ευχάριστα με την νέα αυτή συναναστροφή.
 
17.  Κάποιοι άνθρωποι γνώρισαν και ερωτεύτηκαν τον νέο τους σύντροφο, εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Είτε ξεκίνησαν να συνομιλούν λόγω ανάγκης για επικοινωνία με κάποιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε κάποια εφαρμογή, είτε έτυχε ο κούριερ να είναι ο άντρας των ονείρων τους, είτε η κοπέλα που έβγαζε βόλτα τον σκύλο της ήταν το πεπρωμένο τους, κάπως η ζωή τους έφερε σε επαφή και εκείνοι απλά δεν πέταξαν αυτήν την ευκαιρία.
 
18.  Γλίτωσαν ζευγάρια από βέβαιο… γάμο. Γιατί μπορεί κάποιοι να τον ανέβαλαν επειδή δεν μπορούσε να γίνει με τις συνθήκες που θα ήταν ιδανικές για εκείνους, όμως άλλοι το έβλεπαν ως ένα περιττό έξοδο, ή δεν ήταν και τόσο πολύ σίγουροι για αυτήν την απόφαση, και δεν ήταν πραγματικά η επιθυμίας τους αυτή που τους έσπρωξε στα πρόθυρά του, μέχρι που τους έσωσε ο Κορωναϊός.
 
 
19Ήρθε για κάποιους μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, μια εγκυμοσύνη και ένα παιδάκι, που μπορεί να επιθυμούσαν και να προσπαθούσαν για αυτό πολλά χρόνια. Είμαι σίγουρη πως αυτοί θα αφηγούνται το 2020 ως μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα την ομορφότερη χρονιά της ζωής τους.
 
20Το περιβάλλον ανάσανε. Ειδικότερα κατά την διάρκεια της άνοιξης και της πρώτης παγκόσμιας καραντίνας, ο πλανήτης είχε μια μετρήσιμα πιο βελτιωμένη εικόνα. Λιγότερη ρύπανση, λιγότερη μόλυνση υδάτων, όλα έγινα λίγο καλύτερα για αυτόν, όταν άνθρωποι και βιομηχανίες, κάνανε ένα διάλλειμα.
 
Kι άλλοι άνθρωποι έζησαν ευχάριστες ή απροσδόκητα όμορφες στιγμές, ακόμη και μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Γιατί αυτή είναι η ισορροπία της ζωής. Έτσι επιβιώνουμε και έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε.
 
Αισιόδοξος και καλύτερος Δεκέμβρης για όλους.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ιωάννα Δούνδη

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Φλεβάρη το «This is not Romeo & Juliet» στο θέατρο Αριστοτέλειον.
Φλεβάρη το «This is not Romeo & Juliet» στο θέατρο Αριστοτέλειον.
με 0 Σχόλια 973 Views

Το This is not Romeo & Juliet έρχεται στο θέατρο Αριστοτέλειον  για δυο μοναδικές παραστάσεις, με τον Αργύρη Πανταζάρα και τη Σίσσυ Τουμάση επί σκηνής, σε ένα αέναο παιχνίδι ρόλων που γοητεύει και θολώνει τα όρια μεταξύ καθημερινού βίου και μύθου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή