Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς Μανιοκατάθλιψη. Ψάχνοντας τη μέση οδό. Άρθρο της Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, Κατερίνας Γ. Τζιωρίδου.

2455 Views
Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς Μανιοκατάθλιψη. Ψάχνοντας τη μέση οδό.  Άρθρο της Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, Κατερίνας Γ. Τζιωρίδου. Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς Μανιοκατάθλιψη. Ψάχνοντας τη μέση οδό. Άρθρο της Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, Κατερίνας Γ. Τζιωρίδου.

Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς Μανιοκατάθλιψη. Ψάχνοντας τη μέση οδό.

Άρθρο της Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, Κατερίνας Γ. Τζιωρίδου.

Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς Μανιοκατάθλιψη ή αλλιώς από τον ουρανό στα τρίσβαθα της γης. Τα άτομα με τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής ζουν στα άκρα και τίποτα δεν αποδεικνύεται πιο βασανιστικό από αυτό.
Ένας οργασμός συναισθημάτων, απίστευτη ενέργεια και η βαθιά πεποίθηση, ότι ο κόσμος θα αλλάξει εδώ και τώρα. Και όλοι θα πρέπει σε αυτό να βοηθήσουν. Όλα αυτά αποτελούν τη μια πλευρά της διπολικής διαταραχής, τη μανία. Στο άλλο άκρο είναι όλα κενά. Η ενέργεια, τα συναισθήματα, οι αμέτρητες ιδέες έχουν ξαφνικά πετάξει μακριά. Φόβος και βαθιά απελπισία κατακλύουν τη ζωή του ατόμου. Είναι η φάση της κατάθλιψης.
Η Στέλλα ζει για περισσότερα από 20 χρόνια σε αυτά τα άκρα. Γνωρίζει, πώς είναι η ζωή της, όταν βρίσκεται σε μανιακό επεισόδιο: “Δε μπορώ να σταματήσω με τίποτα. Είμαι σε μια συνεχή υπερδιέγερση. Αγοράζω βιβλία και μετά γράφω, γράφω χωρίς ύπνο ενδιάμεσα –απίστευτα παραγωγική!” Όμως ξέρει πολύ καλά και την άλλη πλευρά, όταν όλη η ενέργεια εξαφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Τότε νιώθει απίστευτα κουρασμένη και πολλές φορές γεμίζει το μυαλό της με αυτοκτονικές σκέψεις. Μια βασανιστική σιωπή απλώνεται μέσα της καθώς πέφτει στη φάση της κατάθλιψης.
Η απόλυτη παράλυση
Η εσωτερική ισορροπία μεταξύ δύο κόσμων είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους διπολικούς ασθενείς. Οι καταθλιπτικές περίοδοι είναι εμφανώς πιο επιβαρυντικές από τις περιόδους της μανίας. Μια καταθλιπτική φάση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και χρόνια. Το σώμα τότε μεταμορφώνεται σε μια άψυχη σακούλα μέσα στην οποία το άτομο νιώθει παγιδευμένο. “Δε μπορώ να κάνω τίποτα απολύτως. Ούτε να φάω, ούτε να κοιμηθώ, ούτε να επικοινωνήσω. Σαν να μην υπάρχω” λέει η Στέλλα. Το χειρότερο απ΄όλα είναι, ότι δεν αισθάνεται καμία θέληση μέσα της. “Έχω μάθει πάντα να παλεύω, αλλά όταν είμαι στη φάση της κατάθλιψης, νιώθω άβουλη. Και τότε με πλακώνουν οι ιδέες να εξαφανιστώ απ΄ αυτό τον κόσμο ”
Η διπολική διαταραχή συχνά μένει αδιάγνωστη. Πολλοί διπολικοί ασθενείς ακολουθούν αποκλειστικά αντικαταθλιπτική ψυχοφαρμακευτική αγωγή, καθώς αυτό που έχει διαγνωσθεί είναι μόνο η κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει καταρχήν λόγω της παραπλανητικής συμπεριφοράς του ασθενή. Οι διπολικοί ερμηνεύονται πολλές φορές διαφορετικά, κυρίως όταν βρίσκονται στη φάση της μανίας. Συνεχής διάθεση για συζήτηση, μειωμένη ανάγκη ύπνου και αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα δημιουργούν στους πρώτους μήνες της μανίας ένα ελκυστικό προφίλ στους άλλους. Έτσι η φάση της μανίας εκλαμβάνεται ως υπερβολική συμπεριφορά και τίποτα περισσότερο. Σπάνια αποτελεί λόγο προς αναζήτηση βοήθειας από τον ειδικό. “Όταν είμαι μέσα στη μανία, δε μπορώ να διαχωρίσω συσχετισμούς και καταστάσεις. Στην αρχή αρχή δεν ήξερα καν, ότι αυτό που περνούσα λεγόταν μανία.” περιγράφει η Στέλλα. Από την άλλη μεριά είναι συχνά και για τον ψυχίατρο δύσκολο να διαγνώσει διπολική διαταραχή, καθώς το άτομο τον αναζητά συνήθως, όταν βιώνει την φάση της κατάθλιψης. Η διαταραχή είναι καμουφλαρισμένη και η σωστή ψυχοφαρμακευτική αγωγή μπορεί και να μη δωθεί ποτέ.
Στο χάος των ψυχωτικών σκέψεων
Το κομμάτι της μανίας δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποτιμηθεί. Όσο πιο έντονη και μακροχρόνια είναι η μανιακή φάση, άλλο τόσο βαθιά και δύσκολη θα είναι η καταθλιπτική φάση που θα ακολουθήσει. Όπως με τη φωτιά: όσο μεγαλύτερη η φωτιά, τόσο περισσότερη στάχτη μένει στο τέλος. Το άτομο που βρίσκεται σε μανία έχει την τάση να εκδηλώνει επιθετικότητα. Ξαφνικά όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η δουλειά, οι συνάδελφοι, η σχέση, οι φίλοι. Υπάρχει μια εμφανής προκλητική στάση προς όλους ακόμη και στο επίπεδο της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Δεν είναι περίεργο, αν το άτομο σε μανιακή κατάσταση αλλάζει συνεχώς σεξουαλικούς συντρόφους. Σε άλλους υπάρχουν συνεχόμενες ψυχωτικές σκέψεις. Χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα και περπατούν π.χ. στο δρόμο φωνάζοντας για να προστατέψουν την ανθρωπότητα από ένα μεγάλο επερχόμενο κακό.
Η Στέλλα έχει ζήσει τον τρόμο μιας τέτοιας περιόδου, όπου έχασε τον εαυτό της μέσα στον κόσμο των δικών της ψυχωτικών σκέψεων. Ήταν σαν ο διακοπτής που διαχωρίζει τις σκέψεις από την πραγματικότητα να έκλεισε και βρέθηκε μέσα στη μανία, όπου οι παράλογες ιδέες και η πραγματικότητα μπερδεύονταν μεταξύ τους. “Ήταν σα να ζούσα σε ταινία. Νόμιζα ότι όλα γύρω μου θα καταστραφούν και εγώ ήμουν η μοναδική που μπορούσε να εμποδίσει μια τέτοια καταστροφή. Ήταν απίστευτα αβάσταχτο καθώς η μία σκέψη διαδέχονταν την άλλη. Σκέψεις μόνο σκέψεις. Ήταν αδύνατο να κοιμηθώ. Ήμουν στο παρά πέντε να μου στρίψει τελείως. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει, τι γινόταν στο μυαλό μου εκείνη τη στιγμή”
Παρόλο τον τρόμο η ψύχωση της Στέλλας υποχώρησε. Ευτυχώς που ο θεράπων ψυχίατρος ήταν σε θέση να διαγνώσει τη διπολική διαταραχή. Χάρη στην κατάλληλη ψυχοφαρμακευτική αγωγή μπόρεσε η Στέλλα να επανέλθει σε μια φυσιολογική καθημερινότητα μετά από μερικές μέρες. Ευτυχώς! Διότι το διπολικό άτομο δεν έχει συναίσθηση, τι ακριβώς του συμβαίνει όταν βρίσκεται στη φάση της μανίας. Δε μπορεί κανείς να το πείσει για τίποτα. Θα αντιδράσει υπερβολικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάληψης ευθύνης από κάποιον άλλο. Επίσης δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να μπει κανείς σε αντιμπαράθεση μαζί του. Αντ΄ αυτού είναι καλύτερα να περάσει το μήνυμα της προσωπικής ευθύνης στα πράγματα και να οριστεί ένα πλαίσιο ορίων, στο οποίο το άτομο οφείλει να συντονιστεί. Αυτός είναι ένας τρόπος επαναφοράς στην πραγματικότητα.
Μακρόχρονη ψυχοφαρμακευτική αγωγή - μια αποτελεσματική βοήθεια
Για τον αποτελεσματικό έλεγχο της διπολικής διαταραχής χρειάζεται χρόνος, καθώς πρόκειται για μια διάγνωση που συνοδεύει τον ασθενή εφ όρου ζωής. Μια απλή φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής του συναισθήματος στις περιόδους της έξαρσης δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι μια μακρόχρονη αγωγή, ώστε να μην παρουσιάζονται οι εξάρσεις που αποδιοργανώνουν το άτομο. Φάρμακα όπως το λίθιο και εξειδικευμένα αντιεπιληπτικά εξασφαλίζουν σταθερότητα στη διακύμανση της διάθεσης και κατά συνέπεια μια καλή βάση για ψυχοθεραπευτική δουλειά. Η ψυχοθεραπεία από μόνη της έχει αποδείξει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση χρειάζεται να είναι παράλληλη και να επικεντρώνεται σε συμπεριφορικές τεχνικές εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των συμπτωμάτων δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε η ήπια μανία, η οποία συνήθως αποτελεί προπομπό μανιακού επεισοδίου, αλλά ούτε και η απόσυρση και παθητικότητα, καθώς αυτή αποτελεί προστάδιο καταθλιπτικού επεισοδίου. Σε ατομικές συνεδρίες ή ομαδική θεραπεία μπορεί το άτομο να μάθει, πώς να αναγνωρίζει έγκαιρα τις αρχικές ενδείξεις της κατάθλιψης ή της μανίας και να τις φρενάρει. Σημαντικό σημείο στην εξάσκηση αντιμετώπισης των συμπτωμάτων αποτελεί η αποδοχή από το άτομο της διαταραχής ως μέρος του εαυτού και η αξιοποίηση της θετικής ενέργειας που μπορεί να αντλήσει από αυτό. Η Στέλλα δηλώνει: “Καθώς απασχολούμαι στον καλλιτεχνικό χώρο, διαπιστώνω, ότι με χαρακτηρίζει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την ποίηση και το μυθιστόρημα από συγγραφείς που επίσης έχουν διαγνωσθεί ως διπολικοί.”
Στην Ελλάδα υπάρχει η πρώτη και μοναδική εταιρία για την διπολική διαταραχή η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ), η οποία αποστολή της έχει την ενδυνάμωση του διπολικού ασθενή και την προαγωγή της διπολικής συναισθηματικής υγείας.
Διάσημοι διπολικοί ήταν ο Sigmund Freud, o Vincent Van Gogh, η Virginia Woolf, o Ludwig van Beethoven, ο Friedrich Nitsche, o Napoleon Bonaparte, o Winston Churchill, η Audrey Hepburn, o Marlon Brando. Από τους πιο σύγχρονους η Amy Winehouse, η Catherine Zeta-Jones, η Sinead O΄ Connor, o Ozzy Osbourne και πολλοί άλλοι ακόμη.
 
Μέρος του υλικού αντλήθηκε από συνέντευξη του καθηγητή ψυχιάτρου Dr. Thomas  Stamm, διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής και ψυχοθεραπείας CHARITÉ στο Βερολίνο.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
με 0 Σχόλια 2423 Views

Ο ήχος τους συνδυάζει τη ροκ μουσική με την ελληνική παράδοση μια και στα τραγούδια τους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κλαρίνο. Πώς προέκυψε όμως αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα;  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.  


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή