Ψάχνεις διακοπές εναλλακτικές κι ανέξοδες; Σιγά το δύσκολο! Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου.

158 Views
Ψάχνεις διακοπές εναλλακτικές κι ανέξοδες; Σιγά το δύσκολο! Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου. Ψάχνεις διακοπές εναλλακτικές κι ανέξοδες; Σιγά το δύσκολο! Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου.

Ψάχνεις διακοπές εναλλακτικές κι ανέξοδες; Σιγά το δύσκολο!

Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου.

      Μπορεί φίλε μου εγώ να μην πάω διακοπές, αλλά όχι, δεν είμαι μικρόψυχη ούτε ως στήλη, ούτε ως άνθρωπος! Ένα μικρό, τόσο δα… τσίμπημα που νιώθω για σένα που θα πας, φαντάζομαι μου το συγχωρείς, δεν είμαι δα και πέτρα! Είπαμε «υπεράνω» και μεγαλόψυχη, αλλά… πόσο;  Το να κυκλοφορείς Αύγουστο μήνα σε μια πόλη αδειανή με την άσφαλτο να βράζει και τη θάλασσα μακρινή φαντασίωση, δεν το λες και ό,τι καλύτερο. Απλά, σαν παρηγοριά, εστιάζω στα καλά της υπόθεσης και φτιάχνω… αντιπαθητικά σενάρια για τους τόπους παραθερισμού. Απολαμβάνω ας πούμε την άπλα, την ησυχία, τη γρήγορη μετακίνηση, το άνετο παρκάρισμα, την άμεση εξυπηρέτηση γενικώς, ενώ ταυτόχρονα «οικτίρω» για την ακριβώς αντίστροφη εικόνα, όσους συχνάζουν σε τόπους που «βουλιάζουν», αλλά παρά ταύτα, χρόνια τώρα… μένουν στην επιφάνεια!. Άλλωστε είναι γνωστό ότι «όσα δεν φτάνει η αλεπού… πηδάει και τα φτάνει!» Έτσι με βολεύει… έτσι κάνω! Και για να σου αποδείξω τις ευγενείς «υπεράνω» προθέσεις μου, σου ετοίμασα κάποιες προτάσεις για διακοπές εναλλακτικές και κυρίως ανέξοδες, που απλά έχε τις κατά νου… πού ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή!
 
      Βέβαια η πρώτη ανέξοδη επιλογή όταν λείπουν τα απαραίτητα «καύσιμα», είναι το σπίτι της μανούλας – πεθερούλας στο χωριό, που όμως όση φαντασία και να βάλεις, «εναλλακτική» δύσκολα τη λες… Δεν μπορείς όμως να την αγνοήσεις, έστω κι αν μανούλα -  πεθερούλα σε κάνουν από τη δεύτερη μέρα να σαλτάρεις ή οι συνθήκες φιλοξενίας απέχουν έτη φωτός από τις φαντασιώσεις σου περί ιδανικών διακοπών. Αλλά μπορούσες, ας πούμε, να πας Μαλβίδες και δεν το έκανες; Αν δε, το πατρικό σου συνορεύει με θάλασσα, μην το πεις ούτε του παπά! Συμβιβάσου με τα πάντα, κάνε ότι δεν βλέπεις και δεν ακούς, ανακάλεσε με λίγη προσπάθεια τις ανέμελες μνήμες των παιδικών σου χρόνων κι απόλαυσε τη θάλασσα στα πόδια σου…. Να ‘ξερες πόσοι σε μακαρίζουν για τη τύχη σου!
 
Στο εξοχικό του φίλου, κολλητού ή μη…
      Υπάρχει φίλος στην παρέα που διαθέτει εξοχικό και χολοσκάς για διακοπές; Μη χειρότερα! Αν τύχει κι είναι κολλητός και φυσικά σου το προτείνει ο ίδιος, μην κάνεις καθόλου τον (τάχα μου) δύσκολο και μην περιμένεις δεύτερη πρόσκληση, γιατί μπορεί να μην υπάρξει. Αρπάζεις την ευκαιρία με την πρώτη χωρίς πολλά-πολλά και ετοιμάζεις βαλίτσα. Αν τώρα είναι απλά γνωστός και δεν έχεις πολλά θάρρητα, μπορείς άνετα με τον «τρόπο» σου να εκμαιεύσεις την πρόσκληση, αρχίζοντας την κατάλληλη κλάψα με τη σωστή δόση μελό, για την άσπλαχνη μοίρα ενός κατατρεγμένου από τη ζωή, απολυμένου απ’ τη δουλειά, καταδικασμένου στην κάψα της πόλης… και πού θα πάει, θα συγκινηθεί και θα εκστομίσει το πολυπόθητο! Αν δε, κανονίσεις και στις δύο περιπτώσεις να πάτε «παρέα», θα γλυτώσεις ΚΑΙ τη βενζίνη της διαδρομής. Μόνο που αν θέλεις η πρόσκληση να επαναληφθεί (λέμε τώρα..), μη δείξεις μεγάλη γαϊδουριά, βάλε ένα χεράκι στις δουλειές του σπιτιού, πάρε κανένα δωράκι για τη φιλοξενία, γιατί κι ο άλλος δεν είναι όσο μ@λ@κ@ς νομίζεις!
 
Με κερδισμένο ταξίδι – δώρο από εκπομπή…  
      Η συγκεκριμένη πρόταση έχει βέβαια ένα ψυχικό κόστος: να παρακολουθείς εκπομπές γελοίες που σε κανονικές συνθήκες θα τις είχες αφαιρέσει και από το ζάπινγκ, μόνο και μόνο για να συμμετέχεις στην κλήρωση του δώρου – ταξιδιού. Όμως φίλε μου, σε συνθήκες ανάγκης, η αξιοπρέπεια είναι πολυτέλεια! Σφίξε την καρδιά, κάνε έναν πρόσκαιρο ιστορικό συμβιβασμό με την τηλεοπτική ευτέλεια και στείλε με ελάχιστα ευρώ το μήνυμά σου, ελπίζοντας ότι  αυτή τη φορά, μετά από απανωτές καρπαζιές, η τύχη ίσως σου χαμογελάσει! Εστίασε στο δέλεαρ μπροστά σου, στο υπέροχο τοπίο με την καταγάλανη θάλασσα, το «τετράστερο» ξενοδοχείο, τις ξάπλες στην πισίνα, τους μπουφέδες, τα ποτάκια στο μπαρ, ΟΛΑ πληρωμένα και απλά… περίμενε! Έχεις τις ίδιες πιθανότητες με όλους και φαντάζομαι δεν έχεις συνάψει αποκλειστικό συμβόλαιο με τη γκαντεμιά. Ενώ περιμένεις καρτερικά, υπομένοντας επιπλέον την γελοιότητα της εκπομπής, στείλε όλη τη θετική σκέψη σου στο σύμπαν και δεν αποκλείεται να εισακουσθείς και να ανταμειφθείς, έστω για την υπομονή σου, βρε αδελφέ!
Με κερδισμένο ταξίδι – μπόνους από «πωλήσεις»…
      Δεν καταλαβαίνω ΓΙΑΤΙ γελάς και μάλιστα χλευαστικά! Θεωρείς δηλαδή τόσο απίθανο να πιάσεις τον Χ στόχο των πωλήσεων, ώστε να κερδίσεις το μπόνους ενός δωρεάν εξωτικού ταξιδιού; Αν υποθέσουμε ότι ανήκεις στην προνομιούχα τάξη των εργαζομένων και στην ειδικότερη όσων απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα, πουλώντας από μανταλάκια μέχρι κοπανιστό αέρα, δεν είναι άραγε το δέλεαρ ενός ταξιδιού διακοπών ικανό να σε κάνει να πουλήσεις κάτι παραπάνω για να το κερδίσεις; Καταλαβαίνω φυσικά τη δυσκολία, ότι  έχεις γίνει τσιμπούρι (και αντιπαθής) σε φίλους και γνωστούς που δεν σου κάθονται, ότι είναι πιο πιθανό να βρει ο αόμματος στόχο παρά εσύ πελάτη, ότι σε σπάνια περίπτωση πώλησης στήνεις τριήμερο πανηγύρι, αλλά το αφεντικό δεν χαμπαριάζει από τέτοιες λεπτομέρειες, σου γανώνει τον εγκέφαλο για να τρέχεις και σου βάζει στη φάκα το «τυράκι» του ταξιδιού για να τσιμπήσεις… Μπορείς όμως με έξτρα αυτοπεποίθηση, κατάλληλο παραμύθιασμα, απύθμενο θράσος και κυρίως στην σούπερ δύναμη της… απελπισίας, να πιάσεις τον στόχο και να μας κουνάς το μαντήλι από Φιλιππίνες… Σου ‘φεξε τυχερέ!
 
Με εθελοντική ομάδα σε διακοπές «αντιπαροχής»…
      Σίγουρα το έχεις ακούσει, αλλά μέχρι τώρα έκανες τον κινέζο! Εννοώ τις περιβαλλοντικές (συνήθως) οργανώσεις που σε καλούν ως εθελοντή σε τοπικές δράσεις ανά την Ελλάδα ή τον κόσμο, προσφέροντάς σου ως «αντιπαροχή» διακοπές! Δηλαδή δωρεάν διαμονή σε ειδικά καταλύματα ή ξενώνες, σίτιση, ξενάγηση, μεταφορές, ανάλογα με την περίπτωση βέβαια. Εντάξει, στα χρόνια της γκλαμουριάς το άκουγες περίπου σαν ανέκδοτο για πυροβολημένους. Μήπως όμως άφραγκε φίλε μου ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις; Τι θα πάθεις δηλαδή να «πληρώσεις» τις διακοπές σου με κάποιες ώρες εθελοντικής εργασίας την ημέρα, σε ένα αντικείμενο που ίσως σε ενδιαφέρει, καλλιεργώντας παράλληλα την (εντελώς) ακαλλιέργητη οικολογική σου συνείδηση, και αποκτώντας επιπλέον καινούργιους φίλους; Αν είσαι νέος και αυτό το πακέτο στην παρούσα φάση, ΔΕΝ σε δελεάζει, σημαίνει ότι: ή είσαι αμετανόητος κάγκουρας, ή τεμπελχανάς περιωπής, ή έχεις τον ανθρωποδιώκτη, ή «τα έχεις» και μας δουλεύεις με τις κλάψες σου! Κι αν υποψιαστώ ότι συμβαίνει το τελευταίο και με βάζεις άδικα να ψάχνω για να σε βολέψω, κακομοίρη μου… θα σε στείλω «συστημένο» να μετράς ντάλα στον ήλιο τα αυγά της careta-careta!
 
Με τον παλιό κλασικό «χίππικο» τρόπο…
      Για θυμήσου τα «παιδιά των λουλουδιών» του ’70…. Κλασική αξία και εν προκειμένω πρακτική και βολική. Που σημαίνει: σακίδιο (ή ταγάρι) με τα απολύτως απαραίτητα, συν «σκηνάκι» σε πακέτο με τα σχετικά καμπινγκοειδή. Ωτο στοπ φυσικά για δωρεάν μεταφορά και για τους λιγότερο τεμπέληδες, ανέξοδο και οικολογικό ποδηλατάκι! Κι αφού φτάσεις στον προορισμό σου, στήσεις με την παρέα τη σκηνή σε μέρος απόμερο και γραφικό, το μόνο που σε απασχολεί πλέον είναι το θέμα «σίτιση». Το οποίο όμως λύνεται ευκολότατα με μια βόλτα στα καθημερινά πανηγύρια μετά εδεσμάτων της περιοχής, ενώ μια «επίσκεψη» οικολογικής γνωριμίας με τους γύρω μπαξέδες και μποστάνια (κατά προτίμηση βράδυ) θα σου εξασφαλίσει σαλάτα και φρούτο. Όσο για την δωρεάν ψυχαγωγία – αλλά ΚΑΙ κουλτούρα σου – φροντίζουν μανιωδώς τα άπειρα φεστιβάλ που θα συναντήσεις, ακόμη κι αν βρεθείς… στου βοδιού το κέρατο! Τα έξοδά σου θα είναι οι μπύρες (ΜΟΝΟ αν είσαι άνδρας) και πιθανόν τα προφυλακτικά.
 
Με την ομάδα αποστολής για τον… πλανήτη Άρη!
      Τί, νομίζεις ότι κάνω κρύο χιουμοράκι για να σε δροσίσω; Πλανάσαι πλάνην οικτράν! Κι αν δεν έχεις ακούσει για τη συγκεκριμένη ομάδα, ρώτα κανέναν ψαγμένο, ερεύνησε κι έλα μετά να γελάσεις με συγκατάβαση… Είτε το πιστεύεις είτε όχι, είναι γεγονός ότι ήδη προετοιμάζεται μια ομάδα εθελοντών που θα ταξιδέψει, με όλα «πληρωμένα» φυσικά, στον πλανήτη ΑΡΗ, με σκοπό την… μόνιμη διαμονή. Α, γιατί ξέχασα να σου πω, στη συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: το ταξίδι, δεν το λες ακριβώς «διακοπών», γιατί είναι… άνευ επιστροφής! Εδώ όμως εντοπίζεται και το δυνατό του σημείο: αν ετούτος εδώ ο ταλαίπωρος πλανήτης και η συμβατική γήινη ζωή σε μπούχτισαν μέχρι αηδίας, μπορείς τώρα να μετακομίσεις δωρεάν στη γειτονιά του Άρη κι έχεις μια ολόκληρη (ή μισή) ζωή μπροστά σου να τον κάνεις κι αυτόν… αγνώριστο! Κι αν το καλοσκεφτείς, αυτό θα πει κυριολεκτικά «διακόπτω» τα πάντα κι οριστικά! Πάντως αν ψήνεσαι, μη το πολυσκέφτεσαι, ίσα που προλαβαίνεις τις τελευταίες αιτήσεις…. Έχει πολλή ζήτηση το πακέτο, σου λέω!
 
      Αν πάλι μου κατέβει κι άλλη φαεινή ιδέα, εδώ είμαστε… Και στη τελική, ποιος είπε ότι το μπαλκονάκι σου, με ουζάκι, φεγγαράδα και καλή παρέα δεν είναι «εναλλακτικό» και οικονομικό; Μήπως να σε καλούσα στο δικό μου, να μοιραστούμε τον πόνο και τα έξοδα;
Τι λες;

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατρική Κουλτουροβραδιά προ κορωνοϊού: Συζητώντας για τη «Φωνή της Λουντμίλα» με Άρη Μπαφαλούκα & Μουκίου (ρεπορτάζ – βίντεο - φωτό)
Θεατρική Κουλτουροβραδιά προ κορωνοϊού: Συζητώντας για τη «Φωνή της Λουντμίλα» με Άρη Μπαφαλούκα & Μουκίου (ρεπορτάζ – βίντεο - φωτό)
με 0 Σχόλια 1261 Views

Ήταν Δευτέρα 9 του Μάρτη όταν η Κουλτουρόσουπα είχε συνάντηση με την «Φωνή της Λουντμίλα». Μια παράσταση που ευτύχησε να παρουσιαστεί καθώς 3 μέρες μετά έκλεισαν τα θέατρα όλης της χώρας… Και αν σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, αναφερόμαστε σε αυτήν , είναι γιατί η ζωή (συγκρατημένα) συνεχίζεται και θα ήταν άδικο να παραβλέψουμε εντελώς από τις δημοσιεύσεις μας, μια εξαιρετική παράσταση. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή