Παναγιά μου… Δασοσώστρα κάνε το θαύμα σου! Αλλιώς μας βλέπω αποκαΐδια… Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου.

483 Views
Παναγιά μου… Δασοσώστρα κάνε το θαύμα σου! Αλλιώς μας βλέπω αποκαΐδια… Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου. Παναγιά μου… Δασοσώστρα κάνε το θαύμα σου! Αλλιώς μας βλέπω αποκαΐδια… Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου.

Παναγιά μου… Δασοσώστρα κάνε το θαύμα σου! Αλλιώς μας βλέπω αποκαΐδια…

Γράφει η γεωπόνος Πίτσα Στασινοπούλου.

      Καμένα δάση, καμένα μυαλά και η τσίκνα μας ζώνει  από παντού! Πριν μπω φίλε μου για τα καλά στο ντουμάνι μιας «καμένης» υπόθεσης, οφείλω ως οικολογική στήλη να σε προειδοποιήσω: Αν ανήκεις στους παράξενους που προτιμούν τα δάση τριγύρω ζωντανά και θαλερά  και όχι αποκαΐδια ή η ιδέα  να γίνεις κι ο ίδιος «φλαμπέ» δεν σε εξιτάρει, στο μόνο που μπορείς να ελπίζεις είναι η βαθειά σου πίστη στο θεό, η νηστεία, η προσευχή κι η αναμονή ενός «θαύματος»! Θα σου πρότεινα να ανάβεις και καντηλάκι, αλλά αν μένεις κοντά σε δάσος, ξέχνα το… Επίσης θα βοηθούσε και κάποιο τάμα στην «Παναγιά τη Δασοσώστρα», αλλά με άδεια τσέπη, ματζίρικα τάματα δεν γίνονται… Κι αν νομίζεις ότι κάνω χιουμοράκι για μια υπόθεση τόσο σοβαρή, σου παραθέτω ΑΥΤΟΥΣΙΑ τη δήλωση Δένδια μέσα στη βουλή, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ περί δασοπροστασίας, ενόψει των πυρκαγιών: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα έχουμε πολύ δύσκολη χρονιά. Μπορώ όμως να σας πω ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Προσπαθούμε να καταφέρουμε ό, τι κάναμε πέρυσι και αν το καταφέρουμε θα είναι ένα ΘΑΥΜΑ»! Εεεεεε; Πώς νιώθεις τώρα;
      Μη μου πεις ότι δεν αγαλλιάζεις από σιγουριά, ασφάλεια, προστασία… άλλωστε σου μιλά αυτοπροσώπως ο (μέχρι χθες) υπουργός Δημόσιας Τάξης και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του πολίτη! Σε βεβαιώνει ότι ίσως… μπορεί… πιθανόν… να συμβεί ένα θαύμα! Πού βρίσκεις το περίεργο; Μη βιάζεσαι όμως να τον αποπάρεις, γιατί πέρα από τη θαυματουργή δήλωση, προχώρησε και σε ενδιαφέροντα στοιχεία: επειδή τα υπάρχοντα πυροσβεστικά οχήματα είναι για πέταμα και επειδή όσα παραμένουν δεν έχουν… λάστιχα, ανακοίνωσε περιχαρής την υπογραφή σύμβασης για αγορά με κοινοτικά κονδύλια, 357 νέων οχημάτων και 2.600 ελαστικών. Κι αφού ο άνθρωπος τα παρήγγειλε… κάποτε, σε κάποια τέρμινα θα έρθουν. Όσον αφορά όμως στον εναέριο στόλο, παρόλο που παραδέχτηκε ότι έχει τα μαύρα του τα χάλια, δυστυχώς δεν μπορεί να τον ανανεώσει γιατί θα στοιχίσει 350 εκ. ευρώ και λόγω μνημονιο-κρίσης… κωλύεται. Πολύ λυπάται ο υπουργός, δεν θα μπορέσει τώρα να μας ευχαριστήσει, ίσως… κάποια άλλη φορά. Ως αντιστάθμισμα όμως, μας προσφέρει γενναιόδωρα την πιθανότητα ενός θαύματος! Και δεδομένων των εξαιρετικών δημοσίων σχέσεων της παρούσας κυβέρνησης με τα θεία, γιατί να το αποκλείσουμε; Α, και μια επιπλέον… ασήμαντη λεπτομέρεια σχετικά με τον εναέριο στόλο: ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου 415, έχουμε 5 και ενώ προβλέπει 13 τύπου 215, εμείς έχουμε 6!!! Κι αυτά τα λειψά σε μαύρο χάλι… Τώρα νιώθεις καλύτερα;  Έχει άδικο μετά να  μιλάει ο άνθρωπος για «θαύμα»; Μια στοιχειώδη αυτογνωσία την έχει.
      Έχει όμως ο… συμπαθέστατος (κι ας μη του φαίνεται) και ταλέντο στο… γράψιμο! Διάβασα άρθρο του με τίτλο «Η πατρίδα χρειάζεται 10 εκ. πυροφύλακες!» όπου κηρύσσει  εθνική πανστρατιά εθελοντών, αναθέτοντας σε κάθε πολίτη το καθήκον της προστασίας του «εθνικού δασικού μας πλούτου». Με μια γλώσσα από… άγριο ξύλο παλαιάς κοπής, με επίσημο ακαδημαϊκό ύφος 100 καρδιναλίων, αλλά και με υποβόσκουσα παιχνιδιάρικη διάθεση. Ειδικά στο σημείο που προκειμένου να συγκινήσει τους αναίσθητους καφενόβιους, κάνει αναφορά στην αλληλεγγύη του παλιού καιρού και τον ρόλο της… καμπάνας στα χωριά! Που όταν ηχούσε, παρατούσε σύσσωμο το χωριό την πρέφα και πηδούσε αλαφιασμένο να συντρέξει στις συμφορές. Πολύ ωραίο και πιασάρικο εργάκι για «μπουλούκι» με τον λεβέντη αυγοκέφαλο Δένδια στο ρόλο της… καμπάνας. Δεν το λες και κακό… βοηθάει και το ακάλυπτο ωοειδές κρανίο. Ακάλυπτο απ ‘ έξω, ακατοίκητο από μέσα. Γιατί μιλά για επίσημη «άδεια εθελοντή», ο οποίος κατά τα λεγόμενά του, θα έχει (ίσως) «δευτερευόντως» ασφαλιστική κάλυψη και (ίσως) «τριτευόντως» ειδική εκπαίδευση σε εθνική σχολή που…. (ίσως) θα γίνει. Τα εξήγγειλε με ΑΥΤΗΝ  τη σειρά και πρόσθεσε ότι (ίσως) θα τους δώσει και ένα (!)… αυτοκίνητο για μετακίνηση «που τώρα μένει αχρησιμοποίητο σε κάποιο νησί του Αιγαίου»! Βεβαίως κάνει και μια διευκρίνιση: δεν ζητά από τους εθελοντές να υποκαταστήσουν το δικό του κρατικό έργο – προς Θεού -αλλά να δράσουν «συμπληρωματικά». Τί ζητάει πια ο άνθρωπος… 10 εκατομμύρια «συμπληρωματικούς» εθελοντές για τις δασικές πυρκαγιές! Πείτε μου…  έτσι κι ανεβεί το έργο ως η επιθεώρηση της χρονιάς, δεν θα κάνει ζάμπλουτο τον επιχειρηματία;
      Κατόπιν όλων αυτών των «καμένων» μπήκα από περιέργεια στη σελίδα των πυροσβεστών για να δω αντιδράσεις. Και διαβάζω με μεγάλα γράμματα: «Συνάδελφοι κάντε το σταυρό σας!» Και αναλύουν το «θαύμα» με αντικειμενικά στοιχεία που συνοψίζονται σε μια τραγική πραγματικότητα: «μείωση πιστώσεων για το Πυροσβεστικό Σώμα, από το 2009 μέχρι σήμερα, 40%»!!! Αναφέροντας επίσης για «ενοικιάσεις» πτητικών μέσων, αντί να συντηρηθούν ή επιδιορθωθούν τα ρημαγμένα κρατικά. Κραυγάζοντας για το απελπιστικά ελλιπές προσωπικό και τον αχρηστεμένο εξοπλισμό. Για τα επικίνδυνα οχήματα και τα ακόμη πιο επικίνδυνα αεροπλάνα. Για την έλλειψη ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού και τη διάσπαση της υπόθεσης σε χίλια δυο κομμάτια: υπουργεία, δήμοι. δασαρχεία, φορείς, ΜΗΚΥΟ, εθελοντές… Και μέσα σ’ αυτό το κατάπτυστο σκηνικό, να έρχεται ο (μέχρι χθες) αρμόδιος υπουργός να ομολογεί την επικίνδυνη, τραγική ανεπάρκεια και να μιλά κυνικά για «θαύμα», λες και δεν μας έφθανε το δούλεμα του παλιού, γραφικού προκάτοχου Πολύδωρα με τον «στρατηγό άνεμο»! Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κάθε Δένδια να παίζει στην κυριολεξία με τις ζωές των ανθρώπων; Πώς τολμά να στέλνει συνειδητά τους πυροσβέστες «ως πρόβατα επί σφαγή»; Θεωρεί τους σκληρά εργαζόμενους, καμικάζι αυτοκτονίας; Για κάθε νοήμονα άνθρωπο, αυτό δεν λέγεται «θαύμα» αλλά έγκλημα και μάλιστα εκ προμελέτης! Και το πιο αισχρό είναι ότι θα τολμήσει χωρίς τσίπα, να τιμήσει σαν «ήρωα» τον πυροσβέστη που θα χάσει τη ζωή του στην «τέλεση του καθήκοντος». Και θα βγάλει γελοίο λόγο αντί να πάει μέσα με χειροπέδες…
      Βέβαια ανακαλύψατε όλοι σας όψιμα και κατά πώς σας βολεύει, τον εθελοντισμό. «Πενία τέχνας κατεργάζεται»… Γιατί να δώσεις δουλειά σε νέους ανθρώπους, εκπαιδευμένους γι αυτήν που την έχουν απόλυτη ανάγκη, όταν μπορείς να τη βγάλεις τζάμπα με εθελοντές; Τους οποίους έχεις φροντίσει να παραμυθιάσει κατάλληλα με κορώνες περί αλληλεγγύης, οικολογικής ευαισθησίας, εθνικού φιλότιμου, επιστρατεύοντας μέχρι και την… καμπάνα του χωριού! Οι οποίοι βέβαια δεν θα «υποκαταστήσουν» τους επαγγελματίες, αλλά θα τους «συμπληρώσουν». Πολύ χαιρόμαστε για το ευφυές ξεκαθάρισμα, γιατί όλοι εμείς οι αδαείς εθελοντές μέχρι τώρα, μια… σύγχυση εννοιών την είχαμε! Θέλαμε να γίνουμε «κρατικός μηχανισμός» στη θέση του κρατικού μηχανισμού και ήρθε ο φωστήρας και μας το χάλασε… Κρίμα… Κάποιος με ωοειδές ακάλυπτο κρανίο μας δουλεύει χοντρά! Και δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι ίδιος ο βαθμός ΕΥΘΥΝΗΣ για  όλες τις μορφές εθελοντισμού και ότι για κάποιες από αυτές που έχουν να κάνουν με ανθρώπινη ζωή, η ευθύνη είναι τεράστια.
Ότι δεν είναι ίδιο να διαβάζεις παραμυθάκια σε παιδιά και να σώζεις δάση ή ανθρώπους που καίγονται. Και ότι σε περιπτώσεις σαν τις δασικές πυρκαγιές, τις φυσικές καταστροφές, τη διάσωση ανθρώπων, δεν παίζουμε… τις κουμπάρες. Ακόμη και η φύλαξη του δάσους ή η αναγνώριση της πυρκαγιάς απαιτούν εκπαίδευση. Δεν μοιράζουμε «άδειες εθελοντή» και δεν στέλνουμε στη φωτιά ανθρώπους ανεκπαίδευτους, γιατί πέρα από τη δική τους ζωή, θέτουν με την άγνοιά τους σε κίνδυνο και τις ζωές των άλλων. Αν είσαι μάγκας, γίνε εσύ για μια μέρα ανεκπαίδευτος εθελοντής, φόρα το σταυρουδάκι ή το φυλακτό σου, κάνε προσευχή κι αν παραμείνεις σώος κι αρτιμελής, έλα να μας πεις τη γλύκα! Τώρα θα μου πεις… εδώ στέλνεις στη φωτιά τους επαγγελματίες χωρίς μέσα, στον εθελοντή θα κολλήσεις; Ε, κι αν τύχει εκείνη τη μέρα  η «Παναγιά η Δασοσώστρα» να έχει… ωτίτιδα και το «θαύμα» δεν εισακουσθεί… κάτι δακρύβρεκτο θα βρεις να πεις μετά… αλίμονο! Σ’ αυτά είστε μανούλες!

      Κι όσο για σένα, καημένο μου δάσος, μη νομίζεις ότι νοιάστηκε κανένας επίσημος σοβαρά για την τύχη σου… Πού τέτοια τύχη!  Το είπε κι ο ανεκδιήγητος, αυτό που τους νοιάζει είναι η «τουριστική περίοδος»… ότι οι ρημάδες πυρκαγιές εκδηλώνονται καλοκαιριάτικα και «ενοχλούν» τον τουρισμό. Αν σε έκαιγαν άλλη εποχή, δεν βαριέσαι, μικρό το κακό…  «Τα όμορφα δάση, όμορφα καίγονται»! Άλλωστε τα οικοπεδάκια, κρίση – ξεκρίση, ας υπάρχουν και… χρειαζούμενα είναι! Ή το πολύ-πολύ θα βγάλουμε το κατιτίς μας και από μια ωραία αναδάσωση και ούτε γάτα ούτε ζημιά… Αλλά για τον δικό σου καημό αγαπημένο δάσος, για την απίστευτη σοφία σου στη φωτιά αλλά και το δράμα που ζεις από τους «αναδασωτές», θα αφιερώσω ξεχωριστό άρθρο όπως σου αξίζει. Προς το παρόν, όπως πολύ σωστά κατάλαβες, το καλό που σου θέλω… βρες τον θεό του δάσους, τάξε του, άναψε κανένα κεράκι, κάνε νυχθημερόν δεήσεις γιατί το φετινό καλοκαίρι των «θαυμάτων» δεν σε βλέπω καθόλου καλά… Αμήν!

ΥΓ: Προφανώς ο ανασχηματισμός με πρόλαβε επί του… πληκτρολογίου! Οπότε υποθέτω ότι ο Δένδιας θα μεταφέρει το «θαύμα» του στην Ανάπτυξη (όλα τα λεφτά!!!) και ο Κικίλιας στη θέση του εκ των πραγμάτων ή θα συνεχίσει το «θαύμα» του προκατόχου του ή θα εφεύρει κάποιο δικό του. Γιατί μόνο με «θαύμα» θα τη βγάλουμε, αλλιώς… καήκαμε!!!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1382 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή