Νοητική πρόληψη & «Check Up» | Φιλοσοφική Ψυχολογία. Από τον Βασίλη Δαμουλάκη.

352 Views
Νοητική πρόληψη & «Check Up» | Φιλοσοφική Ψυχολογία. Από τον Βασίλη Δαμουλάκη. Νοητική πρόληψη & «Check Up» | Φιλοσοφική Ψυχολογία. Από τον Βασίλη Δαμουλάκη.

Νοητική πρόληψη & «Check Up» | Φιλοσοφική Ψυχολογία. Από τον Βασίλη Δαμουλάκη.

Τι θα συμβεί αν δεν είσαι τακτικός στο σέρβις του αυτοκινήτου σου; Θα κοπεί ο ιμάντας εκκεντροφόρου; Ίσως κολλήσει η μηχανή; Το μόνο σίγουρο είναι πως αργά η γρήγορα το λατρεμένο αυτοκινητάκι σου θα αποκτήσει προβλήματα και θα βγάλει βλάβες και ζημιές, ανάλογα την ηλικία του, τον κατασκευαστή του, αλλά κυρίως ανάλογα από την χρήση και την μεταχείριση σου σ’ αυτό. Μα μιλάμε για ένα μηχάνημα, ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί ακόμα και αν αυτό καταστραφεί ολοσχερώς. Θα υπάρξει ένα κόστος αλλά διορθώνεται.

Χωρίς να έχω την διάθεση να γίνω δραματικός, μα έχοντας πάντα την ανάγκη για την προσέγγιση του αντικειμενικού (προφανώς του δικού μου), σκέφτομαι τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν κάνω σέρβις στο σώμα μου και δεν το μεταχειρίζομαι σωστά. Δηλαδή, εάν δεν κάνω εξετάσεις αίματος, αν δεν προσέχω την διατροφή μου, αν δεν γυμνάζομαι. Τι θα συμβεί στο μηχάνημα που λέγεται Βασίλης; Απαιτείται γνώση ή φαντασία για να απαντήσω; Πόσο θα κοστίσει η ζημιά; Μπορώ να τον αντικαταστήσω;

Ας αλλάξω συλλογιστικό πλέγμα.
Εξακολουθώντας να επιζητώ την προσέγγιση του αντικειμενικού αναρωτιέμαι: μια ευχάριστη στιγμή πόσο βάρος από μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων μπορεί να σηκώσει ώστε να μην καταρρακωθώ; Είναι γεγονός ότι τα μη αρεστά και τα δυσάρεστα είναι περισσότερα από τα ευχάριστα και επιθυμητά. Παρόλα αυτά μία μόνο στιγμή είναι παραπάνω από αρκετή να ανακουφίσει από το συναισθηματικό φόρτο των συσσωρευμένων αρνητικών καταστάσεων. Πρόσεξε, αυτές οι καταστάσεις δεν επιλύονται μαγικά, αλλά ενισχύομαι ώστε να τις έχω υπό τον έλεγχο μου.

Υπάρχει άραγε τρόπος ή κάποια μέθοδος να αυξήσω τις ευχάριστες στιγμές και καταστάσεις που βιώνω; Γι’ αυτό εξάλλου δεν προσπαθώ καθημερινά σ’ ολόκληρη την ζωή μου; Αυτός δεν είναι ο στόχος κι ο σκοπός μου; Να αυξήσω αυτές τις στιγμές με οποιοδήποτε κόστος ώστε, να γύρει η ζυγαριά σηκώνοντας τις άκρες από τα χείλη μου; Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρνω ή δυσκολεύομαι θα πρέπει να βρω μια λύση, έναν άλλο τρόπο. Ίσως να μείωνα τις καταστάσεις αυτές που με δυσκολία διαχειρίζομαι. Μαθηματικά είναι λογικό καθώς η εξίσωση της ευτυχίας ως αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Μπορώ όμως να τις αποφύγω όταν ζω σε ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον; Κι αν μπορώ γιατί δεν το κάνω τόσο καιρό; Τι; Είναι λύση να απομονωθώ ή να μονωθώ με έναν αναισθητικό φλοιό; Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχω ταυτόχρονα απώλειες κι από τις ευχάριστες στιγμές, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα, αν όχι χειρότερο. Θέλω να επιτύχω στην εξίσωση της ευτυχίας και χρειάζομαι υγιείς λύσεις, διότι από προβλήματα είμαι γεμάτος.

Αν υπήρχε μια πηγή με εφόδια, ένα οπλοστάσιο που θα μου πρόσφερε άμυνα στο δυσάρεστο τότε, πιθανότατα το δυσάρεστο να μην ήταν τόσο δυσάρεστο. Θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω χωρίς να επωμίζομαι την αρνητική επιρροή του. Αν οι αμυντικές μου δυνάμεις ενεργοποιούνταν, πολλές από τις δυσάρεστες καταστάσεις ίσως να μην με άγγιζαν καν, θα γινόμουν πολύ πιο ισχυρός τους με αποτέλεσμα, κυριολεκτικά να μην είναι δυσάρεστες. Αν αυτά τα εφόδια, αυτά τα όπλα ήταν ένα φάρμακο; Ένα χάπι; Ωραίο ακούγεται, ακούραστο! Εύκολο και ανώδυνο, όπως δηλαδή τα θέλω όλα.  Αν σκεφτεί κανείς πως δεν έχω και χρόνο τότε φαντάζει ιδανικό! Αυτό το τρελοκομείο που με έχει καταπιεί ολοκληρωτικά μη μπορώντας να ξεκλέψω μια ανάσα, μόνο τα χάπια μου επιτρέπει για να ψάχνω την ευτυχία.

Είναι γνωστό κι ας το προσπερνώ. Όλα διαδραματίζονται αποκλειστικά μέσα στο μυαλό μου. Στο οποίο επιτρέπω να εργάζεται ασταμάτητα, χωρίς να του δίνω συντεταγμένες και κυρίως χωρίς να του κάνω σέρβις! Τι θα συμβεί σε περίπτωση βλάβης; Ποιο το κόστος τι ζημιάς; Μπορώ να το αντικαταστήσω; Δυστυχώς μεταμόσχευση μυαλού δεν υπάρχει. Και στην τελική, πρέπει να αναλογιστώ κάποια στιγμή τα προβλήματα που δημιουργώ εγώ στους άλλους, ενώ η αντίδρασή τους θα μου επιστραφεί ως δυσάρεστη κατάσταση και πρόβλημα, το οποίο επί της ουσίας εγώ προκάλεσα.

Αν για το αυτοκίνητο χρειάζομαι μηχανικό, αν για το σώμα μου χρειάζομαι γιατρό, τότε ποιος θα φροντίσει την υγεία της νόησης μου την οποία συστηματικά παραμελώ;

Τι είναι φιλοσοφική ψυχολογία και τι μπορεί να μου προσφέρει ένας φιλοσοφικός σύμβουλος;

Η εισδοχή της φιλοσοφίας στην καθημερινή ζωή είναι υπαρκτή και ως τάση παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι μεγάλες εταιρίες του δυτικού κόσμου, οργανώνουν συστηματικά μαθήματα φιλοσοφίας για τα στελέχη τους. Η σύνδεση και η στήριξη της φιλοσοφίας για την πρόληψη κάθε είδους ψυχικής ή σωματικής διαταραχής γίνετε πλέον συνείδηση. Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται στον χώρο της εφαρμοσμένης ψυχολογίας μια στροφή 180 μοιρών,  επιστροφής στις ρίζες της ψυχολογίας και άλλων επιστημών: στην φιλοσοφία!

Το σοφό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιές» αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο «φιλοσοφείν». Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το άγχος να μας κατακυριεύει, η συνεχής προσπάθεια αύξησης των εσόδων και η υπερκατανάλωση, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό και κατά συνέπεια δημιουργούν μια δυσβάστακτη καθημερινότητα που μας καταπονεί. Ο σύγχρονος λήθαργος ως μονόδρομος, που ρευστοποιεί την «επιτυχία» για την προσέγγιση μιας ψευδο-ευτυχίας, αποδιοργανώνει και βραχυκυκλώνει την νοητική μας υπόσταση. Τότε η προβληματική αν όχι ανύπαρκτη επικοινωνία με το περιβάλλον δημιουργεί έναν παθογόνο και επιβλαβή εγκλεισμό του ψυχισμού, στερώντας του την δυνατότητα για (υγιή) αλληλεπίδραση με την πραγματικότητα. Σ΄ αυτή την περίπτωση το δώρο της ζωής ξοδεύεται ασύδοτα, ρίχνοντας στο χάος τις αληθινές απολαύσεις της.

Η δουλειά του φιλοσοφικού συμβούλου είναι να εξασφαλίσει τα νοητικά εργαλεία που χρειάζεται κάποιος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του. Ενδεικτικά: του γάμου, των διαπροσωπικών σχέσεων, καριέρας, ηθικά - συναισθηματικά διλήμματα, αιφνίδια εμφάνιση ζητημάτων υγείας, αλλαγή στην σεξουαλική ορμή, έλλειψη ενδιαφέροντος να γίνει κάποιος γονιός, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή.

Ο κύριος στόχος του είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο -ο οποίος ζητάει την βοήθεια του- να φτάσει στην αυτοκατανόηση και την αυτογνωσία, καλλιεργώντας παράλληλα το μυαλό και καθιστώντας δυνατή την ανανεωμένη πνευματική και ψυχική ανάπτυξη. Ο φιλοσοφικός σύμβουλος παρόλα αυτά εργάζεται με άτομα που το μυαλό τους είναι υγιές αλλά η σκέψη τους είναι μπερδεμένη ή μπλοκαρισμένη. Ενώ τις ομάδες αυτογνωσίας απαρτίζουν γονείς, νέοι, ζευγάρια, αναζητητές και γενικά κάθε άτομο το οποίο αν και θεωρείται υγιές εξωτερικά (κοινωνικά) το ίδιο μέσα του δεν είναι ικανοποιημένο και επιθυμεί να αναβαθμίσει την ποιότητα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που συμβιώνει ή που επαφίεται, μέσω της καλύτερης γνώσης και επικοινωνίας με τον ίδιο του τον εαυτό.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με πρακτικές προσεγγίσεις και λιγότερο θεωρητικές ώστε να εξασφαλιστεί ουσιαστική ωφέλεια και αποτελεσματικότητα, στοχεύοντας άμεσα στην επίγνωση (αυτογνωσία και αυτοσυνείδηση) του αληθινού εαυτού, του Εγώ (επικοινωνία με τον εαυτό). Σε αυτή τη βάση ο άνθρωπος – αναζητητής, είναι σε θέση στη συνέχεια να γνωρίσει και να επικοινωνήσει πραγματικά με τους ανθρώπους που τον περιβάλλον βρίσκοντας  ή και διεκδικώντας τη «θέση» του στην ιδιαίτερη κοινωνία (ομάδα) στην οποία ανήκει πραγματικά. Δεν είναι τίποτα άλλο από την ορθή μελέτη και την εντρύφηση στη «τέχνη του Ζην».

Στην Ελλάδα η φιλοσοφική συμβουλευτική εκφράζεται, προσφέροντας και παράγοντας έργο, από την «Ελληνική Εταιρία Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας».
Η μη κερδοσκοπική δράση, εποπτεύεται από τον ιδρυτή της Κύριο Γεώργιο Ρίζο Δρ. Ψυχολογίας πανεπιστημίου Στρασβούργου.

Οι Φιλοσοφικοί Σύμβουλοι ανά τον κόσμο διστάζουν να αποκαλέσουν τη φιλοσοφική θεραπευτική «θεραπεία», κάτι που έχει αξία καθώς στην περίπτωση της Ελληνικής Φιλοσοφικής Ψυχολογίας υπάρχει επιστημονική κατάρτιση και αρτιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι ο Φ. Σύμβουλος σε αντίθεση με τον ψυχοθεραπευτικό κώδικα και πρακτική, δεν κάνει διαγνώσεις σύμφωνα με κάποια αντικειμενικά κανονιστικά πρότυπα (norms) ως προς το «φυσιολογικό» και το «παθολογικό», τη ψυχική και την πνευματική υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελικά η Φιλοσοφική Συμβουλευτική δεν είναι θεραπευτική. Η πρόθεση του φιλοσοφικού συμβούλου είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο που έχει απέναντι του, να φτάσει οπωσδήποτε στον λογικό και ηθικά αποδεκτό στόχο που ο ίδιος θα ‘θελε να πετύχει σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της ύπαρξής του. Για τον Φ.Σ. η φιλοσοφία δεν είναι απλά η μεταφορά μιας ποσότητας γνώσης. Είναι η ενέργεια του, να βελτιώνει κανείς διαρκώς τη γνώση του εαυτού του μέσω της δια-λογικής συζήτησης με τον ίδιο του τον εαυτό.

Μέτρα για λίγες ημέρες τα δυσάρεστα και τα ευχάριστα. Ζύγισέ τα και αναλογίσου πως θα γίνουν τα δυσάρεστα ανίσχυρα εμπρός σου. Συλλογίσου πως μπορείς να γιγαντωθείς απέναντί τους κάνοντας, τα δυσάρεστα και τα αρνητικά, Ασημαντότητες. Στοχάσου σ’ αυτό το αξιοσπούδαστο ερώτημα.

Σύνδεσμοι: www.psychophil.gr & www.facebook.com/philosophypsychology


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.
«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.
με 0 Σχόλια 435 Views

Αν θες το παιδί σου να βλέπει πιο βαθιά, να μάθει να συμπονά, να νιώθει αλληλεγγύη για τους άλλους, τούτο το βιβλίο είναι το πλέον κατάλληλο. Διάβασε η #ΜαριάνναΜπουρουτζή και σχολιάζει για την #Κουλτουρόσοσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή