Shake Your Μπούτι – Blue Note Records 75th Anniversary. Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα.

432 Views
Shake Your Μπούτι – Blue Note Records 75th Anniversary. Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα. Shake Your Μπούτι – Blue Note Records 75th Anniversary. Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα.

Shake Your Μπούτι – Blue Note Records 75th Anniversary.

Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα.
         Πίσω στο 1939 ιδρύθηκε μία εκ των σημαντικότερων δισκογραφικών εταιρειών στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας. Οι Alfred Lion και Max Margulis με περίσσια αγάπη για τη jazz και με αφορμή τις χαρακτηριστικές από τις μπλουζ κλίμακες μπλε νότες, ονόμασαν την εταιρεία Blue Note . Η πρώτη τους ηχογράφηση ήταν το Summertime από τον Sidney Bechet και η hot jazz άρχιζε να φλέγεται τις πρώτες πρωινές ώρες για λογαριασμό της Blue Note. Μουσικοί που όλο το βράδυ δούλευαν περνούσαν από το κατώφλι του στούντιο για μια ηχογράφηση που το αποτέλεσμα ήταν πάντα ένα ζεστό και ομογενοποιημένο άλμπουμ.
         Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η εταιρεία προμηθεύει το στρατό με δίσκους και μετά το τέλος του αρχίζει η bebop εποχή όπου έχουμε την πρώτη ηχογράφηση του πιανίστα Thelonious Monk και του ντράμερ Art Blakey. 'Όλο και πιο μεγάλα ονόματα ηχογραφούν για λογαριασμό της Blue Note με αποκορύφωμα τη δεκαετία του '50 όπου η εταιρεία κυριαρχεί έχοντας για μηχανικό ήχου τον εξαιρετικό Rudy Van Gelder. Hank Mobley, Lee Morgan, Sonny Clark, Kenny Burrell, John Coltrane, Jackie Mclean, Donald Byrd, Lou Donaldson, Sonny Rollins, Cannonball Adderley, ήταν μόνο μερικοί από τους κορυφαίους. Αυτή η στρατιά ανυπέρβλητων μουσικών έφεραν στην ανθρωπότητα πληθώρα ηχογραφήσεων που αντάξιά τους δύσκολα συναντάς μαζικά.
         Η cool jazz μαζί με την postbop μουσική περίοδο μέχρι την avantgarde των '70s ήταν από τα κυρίαρχα όπλα την Blue Note. Εκτός από τον σχεδόν έξοχο ήχο των ηχογραφήσεων της εταιρείας που χαρακτηρίζεται από την υψηλή συχνοτική ευκρίνεια και τη “ζεστασιά του χώρου”, τα εξώφυλλα των δίσκων είχαν μια δική τους ξεχωριστή αισθητική. Ο Reid Miles ήταν υπεύθυνος γι' αυτόν τον τομέα που συνήθως περιείχε κάποια φωτογραφία των μουσικών όπου χάρη σε μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων και μια ιδιαίτερη γραμματοσειρά έκαναν τα εξώφυλλα να αποτελούν μέρος του όλου θριάμβου της εταιρείας.
         Η Blue Note συνέχισε την πορεία της μέσα από soul και funk ηχογραφήσεις δίχως να παρουσιάσει κάτι το σημαντικό. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 η ΕΜΙ αγοράζει τα δικαιώματα της εταιρείας όπου για αρκετά χρόνια παραμένει σχεδόν άπραγη. Ουσιαστική επαναλειτουργία παρατηρείται από το 2006 και μετά με μια σειρά μεγάλων επανεκδόσεων αλλά και νέων ηχογραφήσεων για λογαριασμό της.
         Το 2014 η εταιρεία γιορτάζει τα 75 της χρόνια και γι' αυτό το λόγο φροντίζει να αποζημιώσει τους φίλους της με μια σειρά από remaster των σημαντικότερων ηχογραφήσεων της. Για τα έτη 2014 και 2015 έχουν οριστεί αρχικά 100 επανεκδόσεις (5 κάθε μήνα). Σκοπός της εταιρείας είναι, όπως η ίδια λέει, να προστατεύσει τις αρχικές προθέσεις των καλλιτεχνών και των μηχανικών στην προ ψηφιακή εποχή. Το πιο σημαντικό ήταν να κρατηθεί ο αρχικός ειρμός του ήχου, το βάθος του και η κυριαρχία των ηχητικών δομών. Τα remaster είναι διαθέσιμα σε Hi Def,CD, ψηφιακά και σε μορφή βινυλίου ενώ αποτελούν πραγματικά μια σημαντική μουσική βιβλιοθήκη για όλους τους μουσικόφιλους. Σχεδόν η μισή ιστορία της jazz περιέχεται στους καταλόγους της Blue Note και για όποιον ακόμη δεν έχει βουτήξει μέσα της τώρα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.
 

         10 επιλεκτικές ηχογραφήσεις της Blue Note

1.    Sidney Bechet: Jazz Classics (1950)
4.    Dexter Gordon: Go! (1962)
6.    Horace Silver: Song for My Father (1963)
8.    Herbie Hancock – Maiden Voyage 
(1965)
10.          McCoy Tyner – The Real McCoy 
(1967)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Αναγνώστης – reporter
Αναγνώστης – reporter
Δημιουργήσαμε μια στήλη αναγνωστών και δημοσιεύουμε χωρίς περικοπές οτιδήποτε σε αφορά και θέλεις να το μοιραστείς δημόσια με όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες μας Πως; Στέλνεις το κείμενο σου έως 600 λέξεις μαζί με μια φωτογραφία από το θέμα σου, ένα τίτλο και τα στοιχεία σου και θα το δεις δημοσιευμένο στην «Κ» ΑΜΕΣΩΣ. Στο μειλ kulturosupa@yahoo.gr και θέμα «Αναγνώστης – Αρθρογράφος».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή