Αμάν! Σε αυτήν την εποχή με την πρώτη δυσκολία παίρνετε διαζύγιο, και άλλα τέτοια αγαπημένα…

3321 Views
Αμάν! Σε αυτήν την εποχή με την πρώτη δυσκολία παίρνετε διαζύγιο, και άλλα τέτοια αγαπημένα… Αμάν! Σε αυτήν την εποχή με την πρώτη δυσκολία παίρνετε διαζύγιο, και άλλα τέτοια αγαπημένα…

 

 

Από την Δήμητρα Αθανασοπούλου.
 
Κάποτε έβλεπα γυναίκες ή και άνδρες που μεγάλωναν μόνοι τα παιδιά τους και τους θαύμαζα. Ταυτόχρονα σκεφτόμουν πόσο τυχερή είμαι που δεν είμαι μόνη. Αργότερα ήρθε η στιγμή να καταλάβω, ότι  το δυσκολότερο δεν είναι να είσαι μόνος, αλλά να νιώθεις μόνος όταν θα έπρεπε να νιώθεις «μαζί».
 
Όταν βρήκα τη δύναμη, μέσα από την καταπατημένη μου αξιοπρέπεια, να δώσω τέλος σε έναν γάμο που δεν εξυπηρετούσε την αγάπη, δεν πρόλαβα να αντιληφθώ τις δυσκολίες που θα ακολουθούσαν.
 
Ναι, είναι δύσκολο να πρέπει να αντιμετωπίσεις την «λάθος επιλογή σου», ματαιωμένα όνειρα ρομαντικού τέλους, την θλίψη, τον θυμό την αγανάκτηση , που δεν κατάφερες να έχεις μια οικογένεια, που από το σπίτι της θα βγαίνουν μυρωδιές από το κέικ στον φούρνο και νότες από τα γέλια στο σαλόνι. Κλαις όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς, τις ανάγκες των παιδιών, τις υποχρεώσεις, το αβέβαιο μέλλον και ταυτόχρονα να είσαι παρόν και να θεραπεύεις τις πληγές που βιώνουν από το τέλος, τα δικά σου παιδιά.
 
Και κάπου εκεί έρχεται η κοινωνία του γεγονότος με τον κόσμο. Οι καλοθελητές είναι πολλοί.
-«έχετε δυο παιδιά πως θα τα καταφέρεις μόνη»…
-«κάνε υπομονή για τα παιδιά σου»…
-«σε αυτήν την εποχή με την πρώτη δυσκολία τα παρατάτε»…
-«έχω βαρεθεί να ακούω για φίλους μου που χωρίζουν»…
-«φέρνετε παιδιά στον κόσμο για να τα τυραννάτε»…
 
Λόγια μαχαίρια, βλέμματα οίκτου και μιας αδιαπέραστης υπεροχής. Και καθώς βυθίζεσαι στις δικές σου ενοχές έρχονται εκείνοι να σε αποτελειώσουν.
 
Μην ταυτίζεσαι, η διαφυγή από την σκουλικότρυπα έχει ήδη ξεκινήσει, μη μένεις θεατής, μη βουλιάζεις, τα πιο δύσκολα πέρασαν και το ξέρεις. Δεν υπάρχει λάθος επιλογή, είναι όλα μαθήματα, μαθήματα που σε έκαναν να γνωρίσεις την γυναίκα ή τον άνδρα που είσαι, να δεις την δύναμη που ήταν πάντα εκεί, να σε αποδεχθείς, να σε αγαπήσεις και να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου τίποτα λιγότερο, από αγάπη.Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αναλάβεις όλη την ευθύνη, να δεις τις επιλογές που έκανες και σε τι εξυπηρετούσαν, ποιες πληγές και λάθος εντυπώσεις σε έσπρωξαν να επιλέξεις την έλλειψη της αγάπης. Μόνο όταν δεις την αλήθεια, θα μπορέσεις να συγχωρέσεις και να μην ξανά ανοίξεις έναν κύκλο ίδιας κατάληξης.
 
Θα υπάρχουν πάντα οι στιγμές που θα πέφτεις, μα σε αυτές τις στιγμές θα χεις εσένα μαξιλάρι και εκείνους τους ανθρώπους που τα βλέμματα τους σε κοιτάνε με κατανόηση, που τα χέρια τους γίνονται αγκαλιά να σε κρατήσουν και τα λόγια τους σκαλοπάτι για να ανέβεις. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που αξίζει να έχεις στη ζωή σου και τώρα με την διάκριση που σου χτίσανε οι δυσκολίες, τους αναγνωρίζεις και τους εκτιμάς.
 
Εκείνες τις στιγμές που βουλιάζεις, το μόνο που χρειάζεται, είναι να ζήσεις, βγες βόλτα με τα παιδιά σου όση κούραση κι αν νιώθεις, θα ξυπνήσεις, βάλε μουσική και χόρεψε, τραγούδησε δυνατά να ακούσεις τη φωνή σου, διαλογίσου και άκου τον ήχο από τον χορό του σύμπαντος και του όλου μέσα σου. Ξέρω πως φαντάζει αδύνατο όταν νιώθεις ότι πεθαίνεις, να πρέπει να ζήσεις, όμως η δυνατή φωνή σου θα σε ξυπνήσει.
 
Χαίρομαι που ζω στην εποχή που το διαζύγιο είναι εύκολο. Στην εποχή που η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός και η αγάπη είναι το μόνο σουκίνητρο, για να βγεις από έναν γάμο που δε θες να καταστρέψει κι άλλες παιδικέςαναμνήσεις. Χαίρομαι που ζω στην  εποχή που η γνώμη του κόσμου, δεν μπορεί να σε κάνει να ζεις αιώνια, τη δική σου φυλακή.
 
Πλέον έμαθα να αντιμετωπίζω τους κατακριτές μου με χαμόγελο, να κατανοώ πως ότι κι αν λένε είναι δικές τους προβολές, πληγωμένων συναισθημάτων. Κανείς δεν ξέρει τι πέρασες, κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει.
 
Σκορπάω το χαμόγελο μου, σαν απάντηση, σε αυτούς που μου δονούν ότι δε θα τα καταφέρω. Κι αν τυχαίνει κι εσύ να βρίσκεσαι στη θέση μου,χαμογέλα, τα χειρότερα πέρασαν, στάσου δυνατός, ζήσε, γέλα και υποδέξου την αγάπη.
 
(Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που μπορούν να σε βοηθήσουν αν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση που δεν ξέρεις πως να διαχειριστείς. Μια από αυτές είναι τα κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών, που υπάρχουν σε κάθε Δήμο και προσφέρουν νομική και ψυχολογική κάλυψη καθώς και συμβουλευτική για την εύρεση εργασίας).

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή