Αργεντινή: Ακόμα πιο βαθιά ύφεση και πληθωρισμός που καλπάζει στο 55%

200 Views
Αργεντινή: Ακόμα πιο βαθιά ύφεση και πληθωρισμός που καλπάζει στο 55% Αργεντινή: Ακόμα πιο βαθιά ύφεση και πληθωρισμός που καλπάζει στο 55%

 

Οικονομολόγοι προβλέπουν ακόμη βαθύτερη ύφεση, ενώ διατηρούν αμετάβλητη την απαισιόδοξη πρόβλεψή τους για πληθωρισμό ελάχιστα χαμηλότερο από το 55% στην πιο πρόσφατη μηνιαία καταγραφή των εκτιμήσεών τους, που δημοσιοποιήθηκε χθες από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.
Το στοιχείο αυτό ακολουθεί εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας και τη μεγάλη πτώση της αξίας του πέσο και του χρηματιστηριακού δείκτη μετά την καθαρή νίκη του περονιστή υποψηφίου Αλμπέρτο Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου επί του συντηρητικού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι ενόψει των προεδρικών εκλογών στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Η κυβέρνηση του Μάκρι προσπάθησε τον περασμένο μήνα να ελέγξει την κατάσταση ανακοινώνοντας περιορισμούς στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος — μια μορφή ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων — και επιδιώκοντας την παράταση των ωριμάνσεων δημόσιου χρέους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 54,9% σε ετήσια βάση, κατά τις εκτιμήσεις των 45 οικονομολόγων, που υπολόγιζαν ότι θα ανερχόταν στο 55% τον περασμένο μήνα, αμέσως μετά το απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο προκάλεσε σοκ στις αγορές.
Κατά τους αναλυτές, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί σε ετήσιο ρυθμό 40,5% το 2020.
Η αποδυνάμωση του πέσο, που έχει απολέσει σχεδόν τη μισή αξία του από πέρυσι έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους μήνες.
Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% φέτος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Τον περασμένο μήνα, προέβλεπαν ότι η ύφεση θα έφθανε το 2,5%.
Αυτή την εβδομάδα, ο Φερνάντες προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, όπως προεξοφλούν οι περισσότεροι αναλυτές, θα επιδιώξει να αποφύγει μεγάλο «κούρεμα» του χρέους και θα εξετάσει μια λύση «τύπου Ουρουγουάης» για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Αργεντινής.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Στέλιος Βραχνής εξομολογείται στην «Κ» πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Στέλιος Βραχνής εξομολογείται στην «Κ» πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 2703 Views

Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού…  Στέλιος Βραχνής, Σκηνοθέτης - ηθοποιός.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή