Οι Έλληνες δεν ξέχασαν την κρίση και απεργούν

170 Views
Οι Έλληνες δεν ξέχασαν την κρίση και απεργούν Οι Έλληνες δεν ξέχασαν την κρίση και απεργούν

 Οι Έλληνες δεν ξέχασαν την κρίση και απεργούν 

Με αφορμή την πανελλαδική απεργία ο γερμανικός τύπος εστιάζει στη διαρκή οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση για την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία αναδημοσιεύεται από σειρά γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Με αφορμή την  σημερινή γενική 24ωρη απεργία, επιχειρείται μια καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες στη χώρα. «Η ψηφοφορία για το Brexit, το δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία έκαναν την ελληνική κρίση χρέους σχεδόν να ξεχαστεί. Ωστόσο, για τους ανθρώπους στη χώρα δεν άλλαξε τίποτα. Πολλοί είναι απελπισμένοι, η ανεργία είναι υψηλή», γράφει ο ανταποκριτής του dpa σε άρθρο με τίτλο «Για τους Έλληνες η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεχαστεί».

Έλληνες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τις διαρκείς περικοπές που υφίστανται, διαμαρτυρόμενοι ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου δεν έχουν κανένα πρακτικό όφελος για τους ίδιους. Όπως σημειώνεται, «πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να μπουν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση. Το κέντρο της Αθήνας έχει διακοσμηθεί, αλλά σε πολλά ιδιωτικά μπαλκόνια λείπουν φέτος τα φωτάκια».

Για τους ανθρώπους στην Ελλάδα η κρίση παραμένει παρούσα, παρατηρεί ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων

Η ανταπόκριση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «περίπου εννιά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Δεκάδες άδεια ταξί στην Πλατεία Συντάγματος τα βράδια περιμένουν μάταια για πελατεία. Πιο πέρα, στην άλλοτε ανθούσα αγορά της οδού Σταδίου εκατοντάδες καταστήματα παραμένουν κλειστά. Δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ακατοίκητα. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ενοικιαστές. Και όποιος έχει κάποιο διαμέρισμα πρέπει να πληρώσει γιγάντιο φόρο ακίνητης περιουσίας. Περισσότεροι από 400.000 καλά καταρτισμένοι νέοι Έλληνες έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος».

Όπως επισημαίνει κλείνοντας ο ανταποκριτής του dpa, «οι εργαζόμενοι δείχνουν επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους βγαίνοντας στους δρόμους. Για την Πέμπτη έχουν εξαγγελθεί εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις…»

----------------------------

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα «αντεργατικά μέτρα» που - όπως καταγγέλλουν - προωθούν κυβέρνηση και δανειστές και στην πολιτική της «τιμωρητικής λιτότητας».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή», ενώ καταγγέλλει τις «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και τις επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων».

Δηλώνει επίσης την αντίθεσή της «σε κάθε σκέψη και στόχευση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας».

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά Μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των δανειστών έχουν έναν και μοναδικό στόχο: «ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη, για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ώστε να έρθουν 'επενδυτές' σε μια χώρα όπου θα υπάρχουν μισθοί πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα».

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Λόγω της απεργία, οι δομές Υγείας και Πρόνοιας θα λειτουργήσουν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) διοργανώνει συγκέντρωση στις 8.00 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προσυγκέντρωση στις 10.30 στο ίδιο σημείο.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Η μετακίνηση του επιβατικού κοινού της πρωτεύουσας θα διεξάγεται μετ' εμποδίων λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ) δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ. και από 4.00 μ.μ. έως λήξη της βάρδιας.

Επίσης, χειρόφρενο τραβούν σήμερα τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία.

Ακινητοποιημένα τα τρένα

Κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται σήμερα λόγω της συμμετοχής των σιδηροδρομικών στην 24ωρη γενική απεργία. Επίσης, δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του μετρό, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας (Πέμπτη προς Παρασκευή).

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Επίσης τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα και σήμερα στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στη γενική απεργία.

 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή