Απαντήσεις από την φύση σε καθημερινά προβλήματα

854 Views
Απαντήσεις από την φύση σε καθημερινά προβλήματα Απαντήσεις από την φύση σε καθημερινά προβλήματα

Από τη στήλη «Φτου Ξελευθερία» του Μάκη Σενή.


Ο ΣΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Από μικρός γοητευόμουν από τις απαντήσεις που μπορούσα να βρω παρακολουθώντας την συμπεριφορά της φύσης, τον τρόπο που αντιδρούν τα ζώα και τα φυτά σε διαφορετικές καταστάσεις. Φυτεύοντας έναν σπόρο μαθαίνεις πως μια προσπάθεια σου για να ευδοκιμησει θα χρειαστείς κατάλληλο έδαφος,νερό, φως... Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα χρειαστείς γνώση και υπομονή. Ο κάθε σπόρος ακόμα και να έχει τις ιδανικές συνθήκες για να φυτρώσει, χρειάζεται τον χρόνο του, αν τον πιέσεις να κάνει πιο γρήγορα τότε θα τον καταστρέψεις. Αν παραληλίσουμε τον άνθρωπο με έναν σπόρο θα βρούμε πολλές αλήθειες σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε και με ποιον τρόπο, Πρωταρχικό μας μέλημα αν θέλουμε να αναπτυχθούμε είναι να ανακαλύψουμε τις μοναδικές ιδιότητες του ίδιου μας του εαυτού.
 
Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ
 Σε ένα ντοκυμαντέρ που παρακολούθησα πρόσφατα σχετικά με την συμπεριφορά των φυτών, έμαθα πως το φυτό του καπνού για κάθε απειλή που δέχεται αντιδρά διαφορετικά. Όταν ένα έντομο άρχισε να προκαλεί πρόβλημα στο φυτό, τότε εκείνο ενέκρινε νικοτίνη σαν δηλητήριο. Όταν μια κάμπια άρχισε να τρώει τα φύλλα του και η νικοτίνη δεν την σκότωνε τότε το φυτό ανέδυε μια μυρωδιά που «προσκαλούσε» ένα άλλο έντομο που έτρωγε κάμπιες! Όταν οι επιστήμονες εμπόδισαν τους αισθητήρες του φυτού, ώστε δεν μπορούσε να καταλάβει ποιος του επιτίθεται, τότε το φυτό «τρελάθηκε» και ανέδυε αυτή την μυρωδια SOS συνεχώς. Ακόμα και όταν δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος, ακόμα και όταν οι επιστήμονες σταμάτησαν να εμποδίζουν τους αισθητήρες, πήρε αρκετό χρόνο στο φυτό να επανέλθει από το σοκ και να αποστρεσαριστεί.
 
 Όταν το είδα μου θύμισε τον σημερινό άνθρωπο και τα προβλήματα του. Όπως οι επιστήμονες έκλεισαν τα «αυτιά» του φυτού, έτσι και κάποιοι παράγοντες έχουν κλείσει τα εσωτερικά αυτιά μας και δεν μπορούμε να ακούσουμε τον εαυτό μας. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε, δεν ξέρουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, προσπαθούμε πολύ για να αποκτήσουμε χρήματα ή επαγγελματική καταξίωση για να ανακαλύψουμε αργότερα ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Φυσικά, αφού αυτή η φωνή που μας οδήγησε εκεί δεν ήταν η δική μας, ήταν της κοινωνίας, της τηλεόρασης, ενός λανθασμένου προτύπου. Ακόμα και όταν αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε και πάλι τον πραγματικό μας εαυτό θα χρειαστεί πολύς κόπος και χρόνος για να επανέλθουμε και να διατηρηθούμε σε αυτό το επίπεδο. Αυτός όμως είναι ο δρόμος που οδηγεί στην φυσικότητα, στην ευτυχία και στην αίσθηση ότι ζούμε αυτό που θέλουμε να ζούμε.
 
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
 Στην φύση υπάρχει ο νόμος της έλξης, έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και έχουν γυριστεί πολλά βίντεο πάνω σε αυτόν. Νομίζω πως η πιο γνωστή φράση στις μέρες μας ανήκει στον Πάολο Κοέλο, «Αν θέλεις κάτι πολύ, ολόκληρο το σύμπαν συνομωτεί για να το αποκτήσεις». Ο άνθρωπος μπορεί να έχει πολλά κοινά με οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της φύσης, αλλά έχει και κάποιες μοναδικές ικανότητες. Μια από αυτές λέγεται ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Ο Αινστάιν είχε πει πως «η φαντασία είναι σημαντικότερη από την γνώση». Έτσι όπως το βλέπω εγώ, αυτό ισχύει γιατί για παράδειγμα για να λύσουμε ένα πρόβλημα μας συλλέγουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε, τα ρίχνουμε στον εγκέφαλο μας για να τα αναλύσει και να κάνει κάποιους συσχετισμούς και τέλος παίρνουμε μια πιθανή λογική λύση. Το θέμα με την λογική είναι πρώτον πως οι δυνατότητες του εγκεφάλου μας είναι περιορισμένες και δεύτερον πως τα δεδομένα πολλές φορές είναι λανθασμένα. Αν ρίξουμε μέσα στον εγκέφαλο μας την κβαντική που λέει πως ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο, τα περισσότερα δεδομένα μας καταρρέουν. Αντίθετα, η φαντασία δεν έχει όρια! Στην φαντασία μας πετάμε, πηδάμε στο κενό, ταξιδεύουμε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο στην Καραϊβική, ταξιδεύουμε στο παρελθόν ή στο μέλλον. Η φαντασία είναι το μεγαλύτερο όπλο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζήσουμε τα μεγαλύτερα μας όνειρα αλλά μπορεί να μας οδηγήσει και στους χειρότερους εφιάλτες μας.
 
 ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ
  Όταν λοιπόν φανταζόμαστε πως θα είμαστε πλούσιοι και έχουμε τα ίδια συναισθήματα που θα είχαμε τότε, όπως τα φυτά που αναδύουν εκείνη την μυρωδιά, εκπέμπουμε ένα σήμα που λέει «εδώ είμαι, είμαι πλούσιος» και ως γνωστόν τα «λεφτά πάνε στα λεφτά». Αν αυτο το θεωρείται εύκολο να το κάνετε, δεν είναι. Είναι δύσκολο ένας φτωχός να συμπεριφέρεται σαν πλούσιος ενώ έχει τόσο διαφορετικά βιώματα. Το απλά να λές Θεέ μου ή συμπαν κάνε μου το χατήρι δεν λειτουργεί. Το σήμα είναι το συναίσθημα. Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να έχουμε απογοητευτεί από τις σχέσεις μας. Ο ένας ήταν έτσι, η άλλη έκανε αυτό, με αυτόν δεν ταιριάζαμε... Χρησιμοποιώντας όλους αυτούς τους νόμους αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φανταστούμε τον ιδανικό μας σύντροφο, να ζήσουμε στην φαντασία μας κάποιες στιγμές μαζί του. Είναι σημαντικό όταν φανταστείτε τις όμορφες αυτές στιγμές να είσαγετε στο όνειρο σας κάποια προβλήματα και να τα λύσετε. Πως θα αντιδρούσε σε αυτή την κατάσταση, τι θα έκανα εγώ, λύστε τα μέσα στο όνειρο σας. Θα δείτε πως ενώ είχατε συνδεθεί μέχρι ενός σημείου με τις όμορφες στιγμές, τα προβλήματα που λύσατε είναι αυτά που σας κάνουν να ξεχνάτε ότι όλο αυτό βρίσκεται στην φαντασία σας και να το ζείτε ως πραγματικότητα. Αυτός είναι ο τρόπος να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας, να την μετατρέψετε σε βιωματική εμπειρία και με αυτό τον τρόπο να αποκτήσετε έντονα συναισθήματα άρα και ισχυρά σήματα που καλούν τον μελοντικό ευτυχισμένο εαυτό σας.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Το Κόλπο του Αιώνα» του Αριέλ Γουϊνογκράδ στους κινηματογράφους.
Προσεχώς «Το Κόλπο του Αιώνα» του Αριέλ Γουϊνογκράδ στους κινηματογράφους.
με 0 Σχόλια 468 Views

 Το σινεμά της Αργεντινής που κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει την ¨κλεμμένη» από πραγματικά γεγονότα απίθανη τραπεζική ληστεία που αναγνωρίστηκε παγκοσμίως σαν μια από τις πιο έξυπνες τον αιώνα που μας πέρασε.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή