Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη. Ναι ή όχι τελικά; Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

522 Views
Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη. Ναι ή όχι τελικά; Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη. Ναι ή όχι τελικά; Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

 Υπάρχει ανέκαθεν ένα μεγάλο ερώτημα που έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα -επιστήμονες και μη- ανά την υφήλιο. Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες σκέφτονται και επικοινωνούν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους;

  
Δεν είναι ένα απλό ερώτημα, μη γελιέστε. Έχουν γραφτεί και έχουν πουληθεί βιβλία και βιβλία με το θέμα αυτό. Η άποψη που τείνει να κυριαρχήσει είναι, ότι ένα δυσαναπλήρωτο κενό κάνει την αληθινή επικοινωνία ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες σχεδόν αδύνατη.
Οι συγγραφείς των περισσοτέρων βιβλίων υποστηρίζουν, ότι ο διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλων επηρεάζεται από βιολογικούς, πολιτισμικούς και κοινωνιολογικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί οδηγούν σε μια διαφορετική χρήση του λόγου ως μέσου επικοινωνίας. Μερικοί συγγραφείς το πάνε ακόμη παραπέρα και υποστηρίζουν, ότι πρόκειται για μια επικοινωνία τόσο μα τόσο διαφορετική που φαντάζει σαν άνδρες και γυναίκες να προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς πλανήτες.
Λένε λοιπόν, ότι
α. οι άνδρες χρησιμοποιούν τη γλώσσα ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων, ενώ οι γυναίκες ως μέσο απόκτησης μεγαλύτερης εγγύτητας προς τους άλλους.
β. οι άνδρες αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις ιεραρχικά και με απώτερο σκοπό την κυριαρχία. Κατά συνέπεια είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί παρά συνεργάσιμοι. Οι γυναίκες αντίθετα αντιμετωπίζουν τις σχέσεις με διάθεση συνεργατικότητας και σύμπνοιας και γι΄ αυτό στοχεύουν πιο πολύ στη συνεργασία και αποφεύγουν τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, όταν μια γυναίκα εξηγεί ένα πρόβλημα σε έναν άνδρα, αυτός κατά κανόνα θα προσπαθήσει να βρει μια λύση λέγοντας: «Σ΄ αυτή την περίπτωση μπορείς να κάνεις το α ή το β». Όταν αντίθετα ένας άνδρας μιλάει σε μια γυναίκα για ένα πρόβλημα, η κλασσική αντίδραση της γυναίκας θα είναι να προσπαθήσει να μπει στη θέση του λέγοντας: «Πώς νιώθεις με το πρόβλημα αυτό;» Αυτές οι βασικές διαφορές εξηγούν προφανώς τις περισσότερες παρεξηγήσεις και τα κενά στην επικοινωνία ανδρών-γυναικών.
Αν θελήσουμε, ωστόσο, να δούμε αυτή τη θεώρηση με μια πιο κριτική ματιά θα λέγαμε, ότι ναι μεν υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας στα παραπάνω, όμως γενικεύσεις και κλισέ απόψεις του τύπου «οι γυναίκες έτσι, οι άνδρες αλλιώς» δε μπορούν να σταθούν, όταν στο παιχνίδι μπαίνουν η ιδιοσυγκρασία, η ψυχοσύνθεση, το ιστορικό και η τωρινή κατάσταση του καθενός, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα μέχρι σήμερα που να δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα σε ότι αφορά τις διαφορές στην επικοινωνία των δύο φύλων.
Δεν υπάρχει καμία μέθοδος που να έχει ερευνήσει αξιόπιστα π.χ. πόσοι άνδρες δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά και έχουν αντ΄ αυτού μια φροντιστική φύση για τους άλλους. Ή πόσες γυναίκες εκδηλώνουν έναν ανταγωνιστικό εαυτό και ένα προφίλ κυριαρχίας. Οι συσχετισμοί αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς ο ρόλος της γυναίκας σήμερα τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στον εργασιακό χώρο διαφοροποιείται από αυτόν πριν από 20, 30, 40 χρόνια.
Οι άνθρωποι δεν είναι σκλάβοι μιας βιολογικής κατασκευής, αλλά ούτε και απλά πιόνια πάνω στη σκακιέρα της κοινωνίας. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια δεξιότητα που μπορούν να κατακτήσουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η επικοινωνία ως ορισμός αναφέρεται στη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών. Πρόκειται για το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους.
Τον λεκτικό, όπου το μήνυμα συνοψίζεται σε λέξεις και τον μη λεκτικό, όπου το μήνυμα μεταφέρεται μέσα από συμπεριφορές, όπως ο τόνος της φωνής, η έκφραση του προσώπου, οι χειρονομίες. Το περιεχόμενο του εκάστοτε μηνύματος μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό και μπορεί να μεταδοθεί τόσο μέσα από το λεκτικό κανάλι επικοινωνίας όσο και μέσα από το μη λεκτικό.  Μια επιπλέον διάσταση της επικοινωνίας είναι οι συνθήκες, στις οποίες λαμβάνει χώρα.
Αν για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συζήτησης με τον/τη σύντροφο σας σηκωθείτε και πείτε «πάω μια βόλτα», το μήνυμα που θα περάσετε θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θα περάσετε, αν πείτε την ίδια πρόταση, ενώ αυτός/ή διαβάζει αφοσιωμένα ένα βιβλίο. Τέλος μια τρίτη διάσταση στην επικοινωνία είναι η συμφωνία λεκτικών και μη λεκτικών μηνυμάτων. Όταν τα λεκτικά μηνύματα είναι αντίθετα με τα μη λεκτικά δημιουργούνται μια σειρά από παρεξηγήσεις και παρανοήσεις στην επικοινωνία.
Όταν για παράδειγμα δηλώνουμε λεκτικά ότι κάτι δε μας ενοχλεί, ενώ με τη συμπεριφορά μας βγάζουμε δυσαρέσκεια, πρόκειται για αντιφατικό μήνυμα προς τον παραλήπτη.
Οι σχέσεις και η επικοινωνία των δύο φύλων μπορούν να αλλάξουν και να διαμορφωθούν προς το καλύτερο, όταν η κάθε πλευρά έχει ξεκαθαρίσει τους παραπάνω απλούς κανόνες. Αυτό που απομένει μετά είναι η έξυπνη χρήση τους!

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1713 Views

 Ένα απολαυστικό και αισιόδοξο αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία, γιατί… «το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο, το να γερνάμε είναι επιλογή»! Είδε η Πίτσα Στασινοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή