Κυβερνητική μικροπρέπεια δίχως όρια, ακόμα και αν είσαι η Χαρούλα Αλεξίου. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

454 Views
Κυβερνητική μικροπρέπεια δίχως όρια, ακόμα και αν είσαι η Χαρούλα Αλεξίου.  Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. Κυβερνητική μικροπρέπεια δίχως όρια, ακόμα και αν είσαι η Χαρούλα Αλεξίου. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

Κυβερνητική μικροπρέπεια δίχως όρια, ακόμα και αν είσαι η Χαρούλα Αλεξίου... Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

     Η κυβέρνηση δεν διστάζει για πολλοστή φορά, προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, που είναι εξάλλου πολλάκις αποδεδειγμένο η μοναδική και αποκλειστική έγνοια και στόχος της, να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο, να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε συγκυρία σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να βάλει δημόσια και επίσημα με προσβλητικά για τη νοημοσύνη μας και τον κοινωνικό πολιτισμό μας ευφυολογήματα εναντίον ακόμα και καλλιτεχνών σύμβολα, που τόλμησαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και επέδειξαν κοινωνικά αντανακλαστικά εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στην κοινωνία κατά της πρωτοφανούς τουλάχιστον για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κυβερνητικής πολιτικής βαρβαρότητας.

    Έτσι, αντί να σπεύσει να εκφράσει και να εκδηλώσει εμπράκτως τη συμπαράσταση της στον λαό της Αργεντινής που οδηγείται για δεύτερη φορά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση εξαιτίας του άκρατου και απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου συστήματος στο οποίο ζούμε διεθνώς, η πρώτη της ενέργεια είναι η απροκάλυπτη προσπάθεια στυγνής εκμετάλλευσης για ευτελή μικροκομματικά οφέλη. Στην εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού-και μάλιστα για δεύτερη φορά τα τελευταία 13 χρόνια-για χάρη μιας ελάχιστα μικρής μειοψηφίας αδίστακτων κερδοσκόπων και κεφαλαιοκρατών η κυβέρνηση βλέπει τη δικαίωση της. Αποπειράται, δηλαδή, με άφατο θράσος, να αντλήσει ίδια κομματικά οφέλη από τη συλλογική τραγωδία μιας κοινωνίας. Καταδεικνύεται για πολλοστή φορά το ανύπαρκτο πολιτικό ήθος της κυβέρνησης και ο καιροσκοπικός και συγκυριακός τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα την παράτασή της στη νομή της εξουσίας.

    Όποιος της σταθεί εμπόδιο, λοιδορείται, συκοφαντείται, αποβάλλεται τιθέμενος στο περιθώριο. Όποιος τολμήσει να προβάλει το ανάστημά του και να αντισταθεί σε αυτή τη βοθρώδη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική ενορχηστρώνεται εναντίον του από το πολιτικό σύστημα και τα πρόθυμα και φίλεργα παπαγαλάκια του, τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως δημοσιογράφους, μια ανελέητη επίθεση ως την κοινωνική του εξόντωση, ως την πλήρη εξάλειψη της κοινωνικής του υπόστασης, την ολοκληρωτική και αμετάκλητη απομόνωσή του. Ακόμα και αν είσαι η Χαρούλα Αλεξίου. Ακόμα και τότε, από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση δεν διστάζει μέσω υπάκουων πολιτικάντηδων, που το μόνο τους προσόν και ικανότητα είναι η έλλειψη συνείδησης και για αυτό φραγμών, όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γεωργιάδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Βούλτεψη να εξαπολύουν ανερυθρίαστα αιτιάσεις και να ξεστομίζουν αβίαστα βλακώδη ειρωνικά σχόλια κατά της Αλεξίου επειδή ως πραγματικά σπουδαία καλλιτέχνης και άνθρωπος εξέφρασε και εκδήλωσε στο πρόσωπο των καθαριστριών την έμπρακτη στήριξή της σε ολόκληρη την ταλανιζόμενη ελληνική κοινωνία.
Τα παντός είδους και τύπου όμως φερέφωνα της κυβέρνησης είναι τόσο περιορισμένης ευφυίας που ούτε καν αυτόν τον προφανή συμβολισμό δεν αντιλήφθηκαν. Δεν μπόρεσαν καν να καταλάβουν ότι οι καθαρίστριες δεν είναι πλέον μια απλή κοινωνική ομάδα, αλλά ότι στο πρόσωπό τους συμπυκνώνεται ο αγώνας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για αξιοπρεπή διαβίωση, ότι έχουν αναχθεί σε σύμβολο κατά της επιβαλλόμενης κυβερνητικής λιτότητας και εξαθλίωσης. Για αυτό δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πόσω δε μάλλον να εκτιμήσουν τη σημασία και την αξία της συμβολικής διάστασης του εγχειρήματος της μοναδικής τόσο ως καλλιτέχνη όσο και ως ανθρώπου Χαρούλας Αλεξίου.
    Στο χέρι μας είναι να ξεφορτωθούμε επιτέλους όλους αυτούς που μας οδήγησαν ως εδώ. Η Χαρούλα έδειξε τον δρόμο.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 2175 Views

H Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή