Οι Διεφθαρμένοι και οι Δειλοί. Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

816 Views
Οι Διεφθαρμένοι και οι Δειλοί. Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός. Οι Διεφθαρμένοι και οι Δειλοί. Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

Οι Διεφθαρμένοι και οι Δειλοί.

Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

Η Ελλάδα έχει φθάσει σε αυτόν τον πρωτοφανή για ανεπτυγμένο κράτος οικονομικό και δημοκρατικό κατήφορο εξαιτίας της γενιάς των πενήντα πέντε και άνω ή όπως αρέσει σε μεγάλη μερίδα αυτής να αποκαλείται γενιά του Πολυτεχνείου. Αυτή η γενιά είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη συλλογικά, αλλά και ατομικά, πλην φυσικά  εξαιρέσεων, για την πραγματικά τραγική ελληνική κοινωνική πραγματικότητα και για την νομοτελειακά επερχόμενη κοινωνική και θεσμική διάλυση. Πολλοί τους αρέσει να συνδέουν το όνομα τους με το Πολυτεχνείο ή γενικότερα με τον αντιδιδακτορικό αγώνα γιατί έτσι βαυκαλίζονται ότι θα μείνουν με θετικό πρόσημο στην Ιστορία και θα υπερκαλύψουν το ανυπολόγιστο κακό που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν μεταπολιτευτικά.
Μη γελιόμαστε η γενιά των σημερινών μεσήλικων  είναι αυτή που φέρει καίρια την ευθύνη για τον αφανισμό του ελληνικού κράτους, αφού το μόνο που θα απομείνει να ιδιωτικοποιηθεί πολύ σύντομα θα είναι  τα σώματα ασφαλείας- ακόμα και οι ένοπλες δυνάμεις προς τη μετατροπή σε μισθοφορικό στρατό οδεύουν- και την αποσύνθεση της κοινωνίας. Αυτή η γενιά χωρίζεται-πλην επαναλαμβάνω εξαιρέσεων- σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στους διεφθαρμένους και στους δειλούς. Οι διεφθαρμένοι είναι αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη. Ευθύνονται τόσο σε ηθικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Είναι αυτοί που με τη συστηματική πολυετή εγκληματική οικονομική τους δράση χρεοκόπησαν το ελληνικό κράτος και το οδήγησαν στην υπαγωγή του στον οικονομικό μηχανισμό στήριξης. Δεν δίστασαν δηλαδή προκειμένου να πλουτίσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους να εγκληματούν κατ’ εξακολούθηση εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας οδηγώντας τη στη σημερινή κατάσταση.
Οι περισσότεροι από αυτούς βέβαια, αντί να εκτίουν ποινές καθείρξεως στα διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας εξακολουθούν απρόσκοπτοι να εγκληματούν μέσω εξάσκησης με νομιμοφανή τρόπο των επαγγελμάτων τους. Προέρχονται και καλύπτουν ένα ευρύ κοινωνικό και επαγγελματικό φάσμα∙ είναι μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί, μεγαλοεκδότες, δημοσιογράφοι, εργολάβοι, υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης κα. Αυτοί όμως που εγκλημάτησαν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τους ίδιους θησαυρίζοντας κυριολεκτικά ήταν οι αγαπημένοι πολιτικοί μας, κυρίως των δύο κομμάτων εξουσίας του ΠΑΣΟΚ δηλαδή και της ΝΔ. Και όπως όλοι οι υπόλοιποι εξακολουθούν να εξασκούν τα επαγγέλματά τους ως Δούρειο Ίππο για τον παράνομο πλουτισμό τους έτσι και πολλοί από αυτούς τους οικονομικά και κατ’ επέκταση ατομικιστικούς κοινωνικούς εγκληματίες πολιτικούς, όχι απλώς δεν τιμωρήθηκαν για τις κακουργηματικές πράξεις τους αλλά εξακολουθούν να διάγουν πολιτικό βίο λαμπρό συμμετέχοντας στη σημερινή κυβέρνηση. Στην Ελλάδα, δηλαδή συμβαίνει το εξής παράδοξο, για μία έστω και τυπικά μη τριτοκοσμική χώρα, έχουμε αναθέσει στον εγκληματία να διαλευκάνει το διαρκές έγκλημα που διαπράττει.
Οι διεφθαρμένοι όμως κύριοι είχαν και συνεργούς για την κατ’ εξακολούθηση  τέλεση των αξιόποινων πράξεων τους, τους δειλούς ή αλλιώς τα ανθρωπάκια, άνθρωποι δηλαδή που αποδεικνύονται πολλοί κατώτεροι των περιστάσεων. Άνθρωποι που αυταπατώνται ότι είναι ηθικοί αφού δεν φοροδιέφυγαν, δεν πήραν μίζες, δεν υπεξαίρεσαν. Και όμως κάθε άλλο παρά ηθικοί είναι. Μπορεί να μην παρανόμησαν, αλλά σε ηθικό επίπεδο η ευθύνη τους παραμένει ακέραιη. Έβλεπαν  τους γείτονές τους, τους τοπικούς πολιτευτές, τους συναδέλφους τους, τους συνεργάτες τους να εγκληματούν, να λεηλατούν τα κρατικά έσοδα και να νέμονται το δημόσιο πλούτο σαν να ήταν φέουδό τους και σιωπούσαν, έστρεφαν αλλού το κεφάλι τους, εθελοτυφλούσαν. Δεν τόλμησαν ποτέ να εναντιωθούν ενωμένοι συλλογικά και συστηματικά κατά των οικονομικών εγκληματιών.
Με την παθητική και πολλές φορές αδιάφορη στάση τους, τους διευκόλυναν, τους άνοιξαν το δρόμο διάπλατα για να επιδοθούν στο μεγάλο φαγοπότι. Πολλοί μάλιστα από τους δειλούς όχι απλά δεν αντέδρασαν συντονισμένα και συλλογικά, αλλά είχαν συναναστροφές και ανέπτυξαν κοινωνικούς δεσμούς με τους διεφθαρμένους για χάρη μιας στρεβλωμένης έννοιας κοινωνικότητας ή για μικροεπαγγελματικές σκοπιμότητες.
Για αυτό και οι μη διεφθαρμένοι δεν είναι αθώοι, όχι τουλάχιστον ηθικά. Είναι ένοχοι για συνέργεια λόγω μη παρεμπόδισης τέλεσης των εγκλημάτων, είναι ένοχοι γιατί δεν είχαν και δεν επέδειξαν το ηθικό ανάστημα που όφειλαν να επιδείξουν, είναι ένοχοι γιατί πρόδωσαν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Οι διεφθαρμένοι θα πρέπει έστω και τώρα να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, όσο για τους δειλούς αυτοί έχουν ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα στην Ιστορική συλλογική συνείδηση.
 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή