5 εκατ. εμβολιασμένοι Έλληνες και σφαίρα πάει το πρόγραμμα…

1725 Views
5 εκατ. εμβολιασμένοι Έλληνες και σφαίρα πάει το πρόγραμμα… 5 εκατ. εμβολιασμένοι Έλληνες και σφαίρα πάει το πρόγραμμα…

 

Κάτω από 600 οι διασωληνωμένοι μετά από δύο μήνες - Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 35-39 - Μία δόση εμβολίου για τα άτομα που έχουν νοσήσει - Έκκληση στους κατοίκους της Σάμου, της Λήμνου, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και της Καλύμνου να εμβολιαστούν


Ξεπερνώντας το ορόσημο των 5 εκατ. εμβολιασμών, το εμβολιαστικό πρόγραμμα βαδίζει με γοργούς ρυθμούς προς την επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας που θα μας χαρίσει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και την ελευθερία.Με την πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες 40-44 ετών να ανοίγει μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 21 Μαΐου και μέχρι σήμερα να έχουν κλειστεί 145.000 ραντεβού και το 21% του πληθυσμού να έχει ήδη εμβολιαστεί, τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα για τη συνέχεια. Την ίδια στιγμή, η πληρότητα των ραντεβού στα 19 νησιά του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» ξεπερνά το 90%, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ κάλεσμα για μεγαλύτερη συμμετοχή απηύθυνε στους κατοίκους της Σάμου, της Λήμνου, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και της Καλύμνου.

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 35-39

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 35-39. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν γίνει 2.100.000 δόσεις με το σκεύασμα της Pfizer, 740.000 με αυτό της AstraZeneca, 307.000 δόσεις με το εμβόλιο της Moderna και 80.000 με το Johnson&Johnson.

Επιπλέον, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού:

  • -Οι 85 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά 65% (67% με ραντεβού)
  • -Οι 80-84 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 66% (70% με ραντεβού)
  • -Οι 75-79 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 76% (81,75% με ραντεβού)
  • -Οι 70-74 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 66% (76% με ραντεβού)
  • -Οι 65-69 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 57,5% (76,35% με ραντεβού)
  • -Οι 60-64 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 59% (70,5% με ραντεβού)
  • -Οι 55-59 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 40,5% (66% με ραντεβού)
  • -Οι 50-54 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 41,2% (61% με ραντεβού)
  • -Οι 45-49 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 26% (56% με ραντεβού)
  • -Οι 40-44 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 21% (45% με ραντεβού)


Αλλάζει το εμβολιαστικό σχήμα για όσους έχουν νοσήσει

Στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει το εμβολιαστικό σχήμα για όσους έχουν νοσήσει ή νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης αναφέρθηκε εκτενώς η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου για τα άτομα που έχουν νοσήσει είτε 6-12 μήνες πριν τον εμβολιασμό είτε μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Στην πρώτη περίπτωση, τα άτομα αυτά θα δικαιούνται εμβολιασμό έξι μήνες μετά και το ραντεβού τους θα ακυρώνεται αυτόματα, ενώ πριν παρέλθει το εξάμηνο θα έρχεται ειδοποίηση για νέο ραντεβού. Στη δεύτερη περίπτωση, θα ακυρώνεται το δεύτερο ραντεβού και θα εμβολιάζονται 6-12 μήνες μετά.

«Στο διάστημα αυτό το άτομο θεωρείται προστατευμένο και η χορήγηση του εμβολίου στους έξι μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό», εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου. Στην απόφαση συνέτειναν τα αποτελέσματα νεότερων διεθνών αλλά και εγχώριων μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν που πιστευόταν αρχικά, ενώ πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο παραμονής των προστατευτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση που ξεπερνά τους 12 μήνες και μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης κατά 96%.

«Λάθος η ακύρωση της 2ης δόσης εμβολίου λόγω των παρενεργειών»

Σημαντικό χαρακτήρισε το τίμημα της παράλειψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου λόγω των συνηθισμένων παρενεργειών που εμφανίζονται μετά την πρώτη δόση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Είναι λάθος να ακυρώνουν το ραντεβού για τη δεύτερη δόση όσοι ταλαιπωρούνται από τις συνήθειες ανεπιθύμητες ενέργειες ή κάποια αυξημένη ευαισθησία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι δυνατό η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνει με διαφορετικό σκεύασμα από την πρώτη, τονίζοντας ότι ο κανόνας «με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με το ίδιο τελειώνεις», συνεχίζει να ισχύει, καθώς αυτό το σχήμα αποδίδει τα μέγιστα σε ασφάλεια και ανοσογονικότητα. Ωστόσο, το λεγόμενο “mix’n’match” των εμβολίων θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν θα έχει υπάρξει επαρκής επιστημονική εργασία και προς το παρόν εφαρμόζεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, όπως η σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και οι θρομβώσεις.

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ευαίσθητο θέμα του εμβολιασμού κατά την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας, υπογραμμίζοντας πως είναι αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός –με εμβόλια της ομάδας mRNA- προφυλάσσει και την έγκυο και το έμβρυο. «Επομένως, το φαινόμενο θηλάζουσες να απευθύνονται σε εμβολιαστικά κέντρα και να μη γίνονται δεκτές για εμβολιασμό είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του εμβολίου» επεσήμανε.

Κάτω από 600 οι διασωληνωμένοι μετά από 2 μήνες

Με διαρκώς μειούμενο ρυθμό εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, με τον οποίο ξεκινά η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού ανέρχονται σήμερα σε 1.381, ελαφρώς λιγότερες από αυτές τις αμέσως προηγούμενης Δευτέρας (1.402).

Το πολύ θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι η σημαντική μείωση στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι μέσα στο Σαββατοκύριακο έπεσαν για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες κάτω από 600 και σήμερα ανέρχονται σε 563. Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που ο συγκεκριμένος αριθμός βρισκόταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν στις 15 Μαρτίου, όταν στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονταν 564 ασθενείς με μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει, επίσης, μειωθεί σημαντικά και σήμερα ανέρχεται σε 210, ενώ οι απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19 έφτασαν τις 50 το τελευταίο 24ωρο.

Από τον παραδοσιακά χαμηλό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων της Δευτέρας (21.175) που –όπως λέγεται συχνά- δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματική εικόνα της πανδημίας, στην Αττική εντοπίστηκαν 654 νέα κρούσματα, με τους τριψήφιους αριθμούς να αφορούν στο κέντρο της Αθήνας (160), τα δυτικά της Περιφέρειας (151) και τον Πειραιά (101), ενώ οι υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου σημειώνουν διψήφιους αριθμούς νέων λοιμώξεων. Αρκετά ενθαρρυντική χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφηκαν 101 κρούσματα, ενώ από τον υπόλοιπο επιδημιολογικό χάρτη ξεχωρίζουν σήμερα η Αχαΐα με 50 νέες διαγνώσεις, η Μαγνησία με 43, η Αιτωλοακαρνανία με 42 και τα Ιωάννινα με 40.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή