Παγίδα τεκμηρίων για τα χαμηλά εισοδήματα στο φορολογικό νομοσχέδιο

507 Views
Παγίδα τεκμηρίων για τα χαμηλά εισοδήματα στο φορολογικό νομοσχέδιο Παγίδα τεκμηρίων για τα χαμηλά εισοδήματα στο φορολογικό νομοσχέδιο

 


Παγίδα τεκμηρίων για τα χαμηλά εισοδήματα φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο καθώς καταργεί δύο απαλλακτικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα.

Εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη νέα διάταξη, ένας νέος που εργάζεται περιστασιακά ή συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας και αποκτά ένα εισόδημα, π.χ. 500 ευρώ το χρόνο, αν κατέχει ένα αυτοκίνητο ή ένα ακίνητο τότε θα φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, χωρίς το αφορολόγητο των μισθωτών, ενώ θα του επιβληθεί και προκαταβολή φόρου 100%.

Μέχρι και φέτος, οι φορολογούμενοι που  αποκτούν πενιχρά εισοδήματα, μέχρι και 6.000 ευρώ το χρόνο και έχουν τεκμαρτές δαπάνες μέχρι 9.500 ευρώ, φορολογούνται ως μισθωτοί, έχοντας και το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι αφορολόγητοι ή να πληρώνουν ελάχιστο φόρο εάν οι τεκμαρτές δαπάνες ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο.

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει:

  • Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από τόκους ή ακίνητα ή από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο ύψους τουλάχιστον 8.636 ευρώ.

  • Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 22% για εισοδήματα έως τη χρήση 2019 και με 9% για τα εισοδήματα από το 2020 και μετά. 

Παράδειγμα

Με το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων, που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι ένας νέος που κάνει πρακτική εξάσκηση και λαμβάνει ετησίως 1.000 ευρώ, αλλά έχει στην κατοχή του και ένα σπίτι με τεκμήριο 2.500 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος, ενώ μέχρι και φέτος είναι αφορολόγητος, το 2020 θα πληρώσει φόρο ο οποίος υπολογίζεται ως εξής: Θα αθροιστεί η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο του σπιτιού (2.500 ευρώ) και στο ποσό των 5.500 ευρώ, θα εφαρμοστεί ο συντελεστής 9%.

Ο φόρος που θα προκύψει ανέρχεται σε 495 ευρώ. Επίσης θα του καταλογιστεί και προκαταβολή φόρου, ίση με το 100% του φόρου, δηλαδή επιπλέον 495 ευρώ. Συνολικά δηλαδή ο συγκεκριμένος νέος, για εισόδημα 1.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο ύψους 990 ευρώ!

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Εργασία - Οικονομία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
8 πρωινές γυναίκες κατηγορούνται… (γιατί αν είσαι ηθοποιός στις μέρες μας δεν υπάρχει σωτηρία).
8 πρωινές γυναίκες κατηγορούνται… (γιατί αν είσαι ηθοποιός στις μέρες μας δεν υπάρχει σωτηρία).
με 0 Σχόλια 2126 Views
Λόγω καλοκαιρινής διάθεσης αλλα και για να μην αρχίζω να βρίζω και να τα χώνω, είπα να ασχοληθώ καθαρά και μόνο με το τηλεοπτικό τοπίο και όχι με τα θεατρικά δρώμενα. 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή