Όχι άλλη Γαρυφαλλιά, άλλη Καρόλαιν, άλλη Ελένη… Όχι άλλη βία. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου.

7422 Views
 Όχι άλλη Γαρυφαλλιά, άλλη Καρόλαιν, άλλη Ελένη… Όχι άλλη βία.  Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου. Όχι άλλη Γαρυφαλλιά, άλλη Καρόλαιν, άλλη Ελένη… Όχι άλλη βία. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου.

 

.

Υπάρχουν ειδήσεις και ειδήσεις. Κάποιες είναι απλώς δυσάρεστες. Άλλες ενοχλητικές. Υπάρχουν όμως κι εκείνες που σε αφήνουν άναυδο. Που δεν ξέρεις τι να πεις και τι να σχολιάσεις. Που δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το πώς μπορείς να εξηγήσεις μια κτηνωδία γιατί περί κτηνωδίας πρόκειται όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου άλλου.
 
Και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν ο λόγος για τον οποίο μαλώνουν δύο σύντροφοι είναι σημαντικός ή ασήμαντος. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία στον άλλον. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθεί να επιβληθεί με απειλές και τραμπουκισμούς στον άλλον. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάζει τελεία στη ζωή του άλλου.
 


Κι είναι τώρα που θα αρχίσουν να αναρωτιούνται οι περισσότεροι τι οδήγησε έναν άντρα σε αυτήν τη συμπεριφορά. Κι είναι τώρα που θα αρχίσουν να κατηγορούν με ευκολία τις μανάδες που μεγαλώνουν γιους, οι οποίοι μαθαίνουν να μη σέβονται τη γυναίκα ή τους πατεράδες που καθρεφτίζουν λάθος πρότυπα στους γιους τους. Υπάρχουν βέβαια κι οι περιπτώσεις οικογενειών που οι γονείς έχουν προσπαθήσει να κάνουν το καλύτερο που μπορούσαν για το παιδί τους αλλά εκείνο διαλέγει τον άλλο δρόμο, αυτόν της επίδειξης δύναμης και υπεροχής απέναντι στους αδύναμους ή σε αυτούς που αντιλαμβάνεται ο ίδιος ως αδύναμους.
 
Είναι πέρα για πέρα λυπηρό να μπαίνει μια γυναίκα σε μια σχέση για να ανακαλύψει τον έρωτα, να ζήσει την αγάπη, να απολαύσει το πάθος, να χαρεί την εμπιστοσύνη και αντί όλων αυτών να καταλήγει νεκρή. Και πολύ φοβάμαι ότι πριν από τον οριστικό θάνατο υπάρχει ένας άλλος θάνατος, ο ψυχικός που διαρκεί μέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Εξαρτάται από το διάστημα που θα αφιερώσει κάθε γυναίκα στη σχέση της με έναν άντρα που αδυνατεί να διαχειριστεί όλα όσα συμβαίνουν μέσα του και καταλήγει στη βία προκειμένου να νιώσει ασφαλής, ισχυρός και ανώτερος.
 

 
Κάτι τέτοιες στιγμές δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς. Τίποτε δεν μπορεί να ανακουφίσει τους οικείους του θύματος. Πώς μπορούν να σταματήσουν να θρηνούν; Πώς μπορούν να αποδεχθούν αυτή τη φρικαλεότητα γιατί κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τόσο αποτρόπαιο συνθλίβει την ψυχή και πυροδοτεί τεράστιο πόνο; Τίποτε όμως δεν μπορεί να ανακουφίσει και τους οικείους του θύτη. ΄Ισως μάλιστα οι τελευταίοι να ντρέπονται και να πονάνε γιατί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν στο πρόσωπο του γιου τους ένα δολοφόνο. Ίσως να μην περίμεναν ποτέ από το γιο τους μια τέτοια συμπεριφορά. Και αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο πλευρές μένουν με αναρίθμητα και αναπάντητα "γιατί".
 
Κι αν αυτό που σκέφτεστε εσείς ως γονείς είναι τι να μάθετε στα παιδιά σας για να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες ιστορίες, μάθετε πως δεν υπάρχει τίποτε πιο ωφέλιμο από το να τους διδάξετε τη σημασία των ορίων. Σωματικά, σεξουαλικά και συναισθηματικά όρια. Πώς να σέβονται τον εαυτό τους και τον άλλον. Πώς να λένε "όχι" σε κάθε πράξη που τους πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα. Πώς να μην κάνουν υπομονή όταν διαπιστώνουν πως ο σύντροφός τους γίνεται προσβλητικός. Πώς να μάθουν να ελέγχουν τον εαυτό τους και το θυμό τους. Πώς να καταφέρουν να αφήνουν στην άκρη τις εντάσεις και τις διαφωνίες προσπαθώντας να επικοινωνούν γόνιμα και ουσιαστικά.
 
Κι αν εσείς, ως γονείς, επιτρέψατε συμπεριφορές που δεν σας άξιζαν, εξηγείστε με απλά λόγια γιατί το κάνατε και ζητείστε από τα δικά σας παιδιά να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Κάντε τους ένα πολύτιμο δώρο, το δώρο να μάθουν μέσα από το δικό σας παράδειγμα και να μην το επαναλάβουν. Ούτε να γίνουν θύματα, ούτε να γίνουν θύτες.
 


Παρόλο που το εύκολο είναι να ευχηθούμε να μην υπάρξει άλλη Γαρυφαλλιά, άλλη Καρόλαιν, άλλη Ελένη, ας είμαστε ρεαλιστές. Με ευχές και μαγικές σκέψεις δεν ξεριζώνεται το κακό. Ας κάνουμε όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά αυτό που πρέπει ώστε να έρθει εκείνη η μέρα που δεν θα φτάνουν στα αυτιά μας τέτοιες ειδήσεις. Μέχρι να φτάσει όμως εκείνη η μέρα θα πρέπει να στραφούμε στους εαυτούς μας, να εξελιχθούμε και με τη βοήθεια ειδικών όταν αυτό χρειάζεται και πάνω από όλα να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας αλλά και για τις συνέπειες που έχουν αυτές τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στους άλλους. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή