«21η Απριλίου και μνημονιακή εποχή: δύο περίοδοι με αναλογίες». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

159 Views
«21η Απριλίου και μνημονιακή εποχή: δύο περίοδοι με αναλογίες». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. «21η Απριλίου και μνημονιακή εποχή: δύο περίοδοι με αναλογίες». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

«21η Απριλίου και μνημονιακή εποχή: δύο περίοδοι με αναλογίες». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

Χθες, 21 Απριλίου ήταν η θλιβερή επέτειος από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Αυτή η επέτειος ειδικά την περίοδο που διανύουμε είναι μια πολύ καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε και να εμπεδώσουμε τη σημασία και την αξία της δημοκρατίας.
Δυστυχώς, οι καιροί που ζούμε σήμερα εν έτει 2015 εντός της Ενωμένης υποτίθεται Ευρώπης παρουσιάζουν αναλογίες με εκείνη τη σκοτεινή περίοδο για την πολιτική ιστορία και όχι μόνο του τόπου μας. Φυσικά τώρα σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχουμε δικτατορία, τουλάχιστον με εκείνη τη μορφή, δεν έχουμε όμως και μια ουσιαστική και πλήρη δημοκρατία.
 
Η λυδία λίθος σε μια δημοκρατία είναι το δικαίωμα της κάθε πολιτικά οργανωμένης κοινωνίας να αυτοδιατίθεται. Δυστυχώς όμως ή μάλλον τραγικώς βλέπουμε αυτό το δικαίωμα να έχει καταργηθεί εν τοις πράγμασι για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ειδικά για τις πιο αδύναμες οικονομικά, αυτές του νότου. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η χώρα μας. Έχοντας επικυριαρχήσει πλήρως οικονομικά το γερμανικό κράτος στην Ευρώπη έχει κατορθώσει να επιβάλει την πολιτική του στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Μια πολιτική που αυτοσκοπός της είναι η προώθηση και διασφάλιση αποκλειστικά των δικών της εθνικών – κρατικών συμφερόντων και όχι των κοινών υποτιθέμενων ευρωπαϊκών συμφερόντων. Ακολουθεί δηλαδή μια καθαρά εθνικιστική πολιτική και όχι μια ευρωπαϊκή που θα συνέβαλε στην πολιτική και κοινωνική ενοποίηση, δηλαδή στην ολοκλήρωση της Ευρώπης. Λειτουργεί υπό όρους έθνους - κράτους και όχι ως ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Δρα καθαρά εγωιστικά ως μεμονωμένο κρατικό υποκείμενο και όχι ως Ευρωπαίος εταίρος. Χρησιμοποιεί απλά την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πεδίο προώθησης των δικών της οικονομικών συμφερόντων.
 
Στα υπόλοιπα κράτη μέλη και ειδικά αυτά του νότου που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες συμπεριφέρεται με όρους αποικιοκρατικούς. Εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την οικονομική της υπεροχή ή μάλλον καλύτερα την οικονομική αδυναμία των υπολοίπων κρατών – μελών επικαθορίζει σχεδόν απόλυτα την πολιτική που θα ακολουθήσουν αυτά τα κράτη, ανεξάρτητα από τη βούληση των κοινωνιών τους.
 
Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές με την περίπτωση της χώρας μας. Μόλις η Ελλάδα τόλμησε να συμπεριφερθεί ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος η Γερμανία την απείλησε και την απειλεί με οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική εξόντωση.
 
Ουσιαστικά λοιπόν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως αυτά του νότου όντας σε δυσχερή έως δεινή οικονομική θέση βρίσκονται δέσμια συνολικά, ως πολιτικά οργανωμένες κοινωνίες, της γερμανικής βούλησης. Το αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα για μια δημοκρατία της αυτοδιάθεσης και αυτοκαθορισμού της κοινωνίας εν τοις πράγμασι έχει καταργηθεί και οι χώρες αυτές τελώντας σε οικονομική ομηρία έχουν μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε αποικίες.
 
Για αυτό η εποχή μας εξακολουθεί αναλογικά να έχει πολλές ομοιότητες με τη περίοδο 1967-1974 για τη χώρα μας. Μπορεί τώρα σε κανονιστικό επίπεδο να έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε οντολογικό όμως επίπεδο αυτή η δημοκρατία αν μη τι άλλο είναι κολοβή. Βέβαια έστω και ακρωτηριασμένη εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια στοιχεία της, αλλιώς αυτό το κείμενο δεν θα μπορούσα να γραφεί.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 752 Views

 ρέπει όταν βγούμε από αυτή την #κρίση και από αυτόν τον πόλεμο να μπορούμε να ξαναμυρίσουμε τα #λουλούδια διαφορετικά και οι τοίχοι των σπιτιών μας να έχουν το πραγματικό μας χρώμα.Γιώργος Τζιαφέττας, μουσικός. Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού. #Ημερολόγια_καραντίνας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή