Το «20 years challenge» των καθηγητών…

5414 Views
Το «20 years challenge» των καθηγητών… Το «20 years challenge» των καθηγητών…


Από τη στήλη So you think you can teach του Γιάννη Φασούλα.

Είναι αρχές του 1999 και στο 21ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης βασιλεύει ένας Μαθουσαλίξ μαθηματικός ονόματι Χαράλαμπος. Μεγάλος σπάστης. Μπαίνει στην τάξη στις 08:10 ακριβώς, για να έχει τη χαρά να απαγορεύει την είσοδο στους αργοπορημένους. Τις Παρασκευές που δεν έχει πρώτη ώρα μάθημα κατεβαίνει και κλειδώνει με δικό του αντικλειδί και την εξωτερική αυλόπορτα, για να σιγουρευτεί ότι θα φάνε απουσία οι αργοπορημένοι όλου του σχολείου.
 
Φυσικά δεν τον γουστάρει κανένας. Όπως και ο ίδιος δεν γουστάρει κανέναν, με εξαίρεση έναν μαθητή: Τον Δημήτρη, που εμείς φωνάζουμε “Τζιμάρα”. “Παιδί με ήθος και μορφωμένο”, λέει. “Δεν είναι σαν τους άλλους”. Ο Τζιμάρας, είναι αλήθεια, εκτός από μαθητής του 19 μισό, τις προάλλες βραβεύτηκε και ως “καλύτερος δεύτερος ομιλητής” σε πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό επιχειρηματολογίας στην Αθήνα. Υπερασπίστηκε την “ανάγκη για συμμετοχή των νέων στα κοινά, κατά της απολιτικοποίησης, που μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία” και κάτι άλλα @@, βγαλμένα από το κάτω ράφι του Παπανούτσου.
 
Δεν είναι δύσκολη λέξη η αλλοτρίωση Φάνη μου, τα γνωστά.
 
Ο Τζιμάρας μέσα σε 4 λεπτά ακριβώς, λες κι είχε την ευχή της Μαντόνας και του Τζάστιν, ανέτρεψε μόνος του την εις βάρος μας – μέχρι τη στιγμή εκείνη – ψήφο της κριτικής επιτροπής κι έφερε την κούπα στο 21ο. Κι έτσι γλύκανε λιγάκι η πίκρα που μας είχε κεράσει το Σάββατο η ΠΑΟΚάρα κόντρα στον γαύρο.
 

“Μόνο ο Δημήτρης ξεχωρίζει μέσα σ’ αυτό το σκυλολόι”.  

.

Βέβαια. Οι λοιποί είμαστε για τον Καιάδα. Γιατί ξέρουμε τον Κολομπούρδα, τον Κατσαμπή και τον Μιχόπουλο, αλλά όχι τον Λαλιώτη, τον Αρσένη και τον Πετσάλνικο.
 
Το άλλο πρωί ο γυμνασιάρχης (ο γνωστός με το παρατσούκλι “Παπαγάλος”) φωνάζει τον κύριο Χαράλαμπο στο γραφείο του. Είμαι δίπλα (και καλά ψάχνω καρμπόν για το απουσιολόγιο), τη στήνω και κρυφακούω. “Τα παιδιά κάνουν συνεχώς παράπονα για σένα.” – “Και τι να κάνω;” – “Προσπάθησε να είσαι πιο κοντά τους. Μίλα μαζί τους.” – “Τι να πω με αυτούς, αυτοί μόνο για αθλητικά ξέρουν να μιλάνε. Νεολέρα, κύριε διευθυντά.” Ο Παπαγάλος, κωλοπετσωμένος, βρίσκει τη λύση: “Παιδιά είναι. Τόσα ξέρουν. Κι άμα θέλουν αθλητικά, πες τους δυο κουβέντες γι’ αυτά”.
 
Έχει φυλαγμένη σε κορνίζα μια Σπορ του Βορρά από τη μέρα της μεγάλης πρόκρισης μέσα στο Χάιμπουρι. Τη βγάζει και πάει να τη δώσει στον κύριο Χαράλαμπο. Εκείνος δεν θέλει ούτε να το ακούσει.
 

Είκοσι χρόνια μετά

Ο μητσοτακικά αγέραστος κύριος Χαράλαμπος είναι ακόμα εκεί, και ο μικρός ετεροθαλής αδελφός του Τζιμάρα πηγαίνει και τον ρωτάει: “Μου είπαν ότι αν πάω στην κατάληψη για τη Μακεδονία θα είμαι Χρυσαυγίτης. Αν δεν πάω, ότι θα είμαι κομμουνιστής. Τι να κάνω, να πάω ή να μην πάω;”.
 
Ο κύριος Χαράλαμπος πιάνεται απροετοίμαστος. Δεν έχει απάντηση. Πρέπει όμως να είναι χαρούμενος που η νεολαία δεν είναι πλέον “απολιτίκ”. Που οι μαθητές του δεν γκαρίζουν “είναι ωραία η πίτσα του Χαριστέα”, αλλά τσακώνονται για τον Παύλο Φύσσα, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον Γιώργο Φουντούλη, τον Μάνο Καπελώνη, τη Λιμπερτάτια, την ονομασία των Σκοπίων.
 
Το πρόβλημα είναι ότι τώρα δεν φτάνει μια Σπορ του Βορρά για να τους πλησιάσει.
 
Μετά το σχόλασμα πηγαίνει και χώνεται στο Βαφοπούλειο. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος Α’, σελίδα 1. Ο κυκλαδικός πολιτισμός.
 
“He who stops being better stops being good”, που έλεγε κι ο Κρόμγουελ. Έκθετος ο εκπαιδευτικός. Θύμα της “πασοκικής” του επανάπαυσης, που έκανε τις αυτοάμυνες απέναντι στην αναποδιά να ατροφήσουν. Κάποιοι πηδούσαν από τα παράθυρα και τις ταράτσες, ο κύριος Χαράλαμπος απλά νοσταλγεί τις εποχές του Βρύζα και του Στογιάκοβιτς, των ΑΜΑΝ, του Τόλη Σκέτου και του Παπαφίλιπς που ρουφάει τη σκόνη.
 
Νεολέρα και τότε, αλλά τουλάχιστον στα μέτρα του. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Κότσιρας, Μποφίλιου, Ξυδάκης & Trio Mousikanti δωρεάν στο Παρά Θιν΄Αλός 2020
Κότσιρας, Μποφίλιου, Ξυδάκης & Trio Mousikanti δωρεάν στο Παρά Θιν΄Αλός 2020
με 0 Σχόλια 2365 Views

4 επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις οι οποίες  χαρακτηρίζονται από την ποιότητα της καλλιτεχνικής δουλειάς των δημιουργών τους, περιλαμβάνονται  στο φετινό πρόγραμμα του «Παρά θιν αλός» που συμπληρώνει αισίως τρεις δεκαετίες ζωής.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή