«Η Στοργή - Τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας στη μικρή οθόνη», «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.

10052 Views
«Η Στοργή - Τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας στη μικρή οθόνη», «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου. «Η Στοργή - Τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας στη μικρή οθόνη», «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.

 

Πέρα από αυτό που βλέπεις

(Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή στην «Κ»)

 
Το τραύμα είναι μια ρουφήχτρα από την οποία οφείλει να βγει κανείς αν θέλει να προχωρήσει και να νιώσει ξανά ασφαλής. Αυτό πρέπει να κάνουν η Ειρήνη και η Μάρω, οι δύο γυναίκες που ανακαλούν με τη βοήθεια της θεραπεύτριας τους τα τραύματα της παιδικής τους ηλικίας.
 
  
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Το ζέσταμα
Από το trailer αυτού του σήριαλ είχα περιέργεια για αυτό που θα έβλεπα. Τι θα έκρυβε άραγε αυτή η σειρά που θα πραγματευόταν την κακοποίηση και το τραύμα, που συνοδεύει πολλούς ενήλικες από τα παιδικά τους χρόνια; Διαβάζοντας συνοπτικά την υπόθεση ήθελα πολύ να δω πώς θα μεταφερόταν στη μικρή οθόνη μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως αυτή της ενδοοικογενειακής βίας. Και τι θα γινόταν άραγε στο γραφείο της ψυχιάτρου-ψυχοθεραπεύτριας που, σύμφωνα με το σήριαλ, διδάσκει τους ασθενείς της πώς να διαχειρίζονται τα τραύματα του παρελθόντος τους ώστε να καταφέρουν να σπάσουν την αλυσίδα της βίας;Η δράση
Έχοντας συμπληρώσει 31 χρόνια δουλειάς, εκ των οποίων τα τελευταία είκοσι στο ελεύθερο επάγγελμα ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, φοβόμουν ότι θα ήμουν απαιτητική και αυστηρή στις σκηνές που θα έβλεπα. Έπιασα μάλιστα τον εαυτό μου να διαπιστώνει από την αρχή κιόλας του επεισοδίου λάθη και παραλείψεις, που αφορούσαν στο πρωτόκολλο μιας συνεδρίας, αλλά αποφάσισα να επικεντρωθώ στην ουσία αυτού που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια μου, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα. Άλλωστε εκείνη την ώρα ήμουν μια τηλεθεάτρια και όχι η ψυχοθεραπεύτρια, που δέχεται ζευγάρια στο γραφείο της ή η επόπτρια που καθοδηγεί επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Ακούγοντας λοιπόν τη Μαργαρίτα, πρωταγωνίστρια της ‘Στοργής’, να μιλά στους θεραπευόμενους, που την είχαν επισκεφθεί – προτιμώ να χρησιμοποιώ τη λέξη «θεραπευόμενοι» και όχι «ασθενείς» - για το τραύμα των παιδικών τους χρόνων σκέφτηκα πως το τραύμα είναι μια εμπειρία ή ένα γεγονός, που έχει συμβεί στο παρελθόν αλλά εξακολουθεί να μας επηρεάζει στο παρόν αφήνοντας μέσα μας τα ίχνη του και οδηγώντας μας ενίοτε να χρειαζόμαστε υποστήριξη. Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί εξακολουθεί να μας επηρεάζει κάτι που συνέβη μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν. Αυτό, που συνήθως καθορίζει τη ζωή μας και την ψυχική μας λειτουργία, είναι το πώς εμείς οι ίδιοι βλέπουμε το παρελθόν και όλα όσα ζήσαμε σε αυτό. Με άλλα λόγια το παρόν είναι αυτό, που καθορίζει την επίδραση του παρελθόντος πάνω και μέσα μας.


Κι όπως καταλάβαμε ακούγοντας τις προσωπικές ιστορίες της Ειρήνης και της Μάρως, των δύο γυναικών που κατέθεσαν τις αλήθειές τους, το τραύμα είναι ουσιαστικά μία κατάσταση ζωής στην οποία έχουμε εκτεθεί χωρίς δική μας θέληση ή πρωτοβουλία και χωρίς να έχουμε δεχθεί βοήθεια την ώρα, που συμβαίνει.Εκτεθειμένες και αβοήθητες σε φρικαλεότητες αυτές οι δύο γυναίκες, καλούνται στο «εδώ και τώρα» της συνεδρίας να ανακαλέσουν γεγονότα, να αποκαλύψουν λεπτομέρειες, να φέρουν ξανά μπροστά τους εικόνες, που σημάδεψαν τις ζωές τους με το χειρότερο τρόπο.

«Είσαι πολύ δυνατή και γενναία», λέει κάποια στιγμή η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια στη μία από τις δυο θεραπευόμενες κι εγώ σκέφτομαι πως κάθε άνθρωπος, που έχει επιβιώσει από ένα τραύμα, πρέπει να νιώθει γενναίος και να θυμάται διαρκώς ότι υπήρξε ιδιαιτέρως ικανός μια που επιβίωσε παρά τις αντίξοες συνθήκες, που συνάντησε στη ζωή του. Κι όσο πιο νωρίς βιώσει κάποιος ένα τραύμα, τόσο πιο έντονα χαραγμένο μένει στη μνήμη του. Κι όσο πιο έντονα χαραγμένο μένει στη μνήμη του, τόσο πιο συχνά το θυμάται. Κι όσο πιο συχνά το θυμάται, τόσο πιο πολύ παιδεύεται από αυτό. Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται πώς παραμένει ο άνθρωπος υγιής παρά τις πολλές αρνητικές επιδράσεις, που έχει δεχθεί βιώνοντας κάτι τέτοιο; Πώς καταφέρνει να συνεχίσει τη ζωή του; Τόσο η Ειρήνη όσο και η Μάρω έκαναν τις δικές τους οικογένειες. Τι τις έκανε να προχωρήσουν; Αν προχώρησαν τελικά…Κάποιοι θα μιλήσουν για την ανθεκτικότητα, δηλαδή την ψυχική αντοχή μας απέναντι σε δυσάρεστες εμπειρίες και τραυματικά γεγονότα. Ο άνθρωπος με ανθεκτικότητα ξεπερνά αβλαβής και βγαίνει ίσως κερδισμένος από μία ακραία κατάσταση ζωής. Γιατί ακραία κατάσταση ζωής ήταν για την Ειρήνη να βλέπει τη μητέρα της να πέφτει θύμα βίας του πατέρα της όπως και για τη Μάρω να είναι αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων της μητέρας και της αδελφής της αλλά και της δολοφονίας του πατέρα της. Δεν είναι όμως απαραίτητο για όλους, που βίωσαν ένα τραύμα, να υποφέρουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Για παράδειγμα μια προβληματική παιδική ή εφηβική ζωή μπορεί να παρακινήσει κάποιον να κάνει σωστές επιλογές ως ενήλικας αποφεύγοντας να επαναλάβει το μοτίβο της βίας. Αυτό παλεύουν να διορθώσουν αυτές οι δύο γυναίκες. Με αυτό ασχολούνται στις πρώτες συνεδρίες τους.

Ασχολούνται όμως και με κάτι ακόμα. Θέτουν σα στόχο να σταματήσουν να εξηγούν όλα όσα συμβαίνουν στις ζωές τους με βάση τα τραύματα της παιδικής τους ηλικίας. Η νοηματοδότηση του τραύματος είναι ένας ανώτερος στόχος της ψυχοθεραπείας και ελπίζω να το δω αυτό στα επόμενα επεισόδια. Δεν μου αρκεί να ακούω τις προσωπικές ιστορίες των θεραπευόμενων και να συγκινούμαι από τις λεπτομέρειες που θα γίνονται εικόνες. Θέλω και ελπίζω να δω τη δύναμη που θα αντλήσουν από το τραύμα προκειμένου να πάνε παρακάτω. Επιβάλλεται να πάνε παρακάτω αν θέλουν να νιώσουν ευτυχισμένες και ασφαλείς.

Το κλείσιμο
Καθώς η πρεμιέρα αυτού του σήριαλ φτάνει στο τέλος της φέρνω στο μυαλό μου δικούς μου θεραπευόμενους που έμειναν τελικά καθηλωμένοι στο τραύμα και άλλους που προχώρησαν. Αυτοί, που έμειναν καθηλωμένοι, ήταν όσοι δεν συγχώρησαν ή δεν τακτοποίησαν μέσα τους αυτό, που πέρασαν. Αυτοί, που προχώρησαν, ήταν εκείνοι που αξιοποίησαν τη βοήθεια, που τους δόθηκε και δεν εκβίασαν μια γρήγορη λύση στον πόνο τους. Ας μην ξεχνάμε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης στο τραύμα είναι να κάνει κανείς υπομονή και να δώσει χρόνο στον εαυτό του και στη θεραπεία του.

.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
-Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      
 
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο