14+1 πράγματα που δεν θέλω να ξαναδώ το 2016! Απο τον Αριστείδη Καρεμφύλλη.

184 Views
14+1 πράγματα που δεν θέλω να ξαναδώ το 2016! Απο τον Αριστείδη Καρεμφύλλη. 14+1 πράγματα που δεν θέλω να ξαναδώ το 2016! Απο τον Αριστείδη Καρεμφύλλη.

14+1 πράγματα που δεν θέλω να ξαναδώ το 2016! Απο τον Αριστείδη Καρεμφύλλη.

Το 2015 ήταν μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη χρονιά. Διανύοντας, πρακτικά, τις τελευταίες του μέρες, έχω μια περίεργη αίσθηση. Σαν να μην έφτασε η ώρα του ακόμη. Σαν να μην κατάλαβα, αν είχε αρχή, μέση και κυρίως τέλος. Βέβαια σε αυτή την λίστα θα περιοριστώ σε κάποια με την ελπίδα να μην τα ξαναδώ να συμβαίνουν μες στο 2016.

15. Εκλογές
Τρεις φορές σε ένα διάστημα 9 μηνών κλήθηκε ο ελληνικός λαός στην κάλπη. Τρεις ανώφελες φορές που απλά επιβεβαίωσαν το τέλος της παλαιοκομματικής αντίληψης κι επαλήθευσαν την ρήση «Άλλαξε ο Μανωλιός…». Χρήματα, χρόνος κι υπομονή εξαντλήθηκαν χωρίς να επανακυκλοφορούν. Και για του στραβού το δίκιο, την τελευταία ιστορικά περίοδο που συνέβαινε αυτό χάσαμε την Σμύρνη. Τώρα μπορεί να μην χάσουμε εδάφη, αλλά αξιοπρέπεια, μια φορά, δεν θα μας μείνει ούτε για δείγμα.

14. Πρόσφυγες

Μην βιαστείτε να αντιδράσετε. Το να βλέπεις καθημερινά ανθρώπους που ελπίζουν κι αγωνίζονται για το μέλλον τους να μην μπορούν να έχουν τα απαραίτητα, είναι αντικειμενικά τραγικό. Η εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους ήταν νοικοκυραίοι (όπως θα λέγαμε σε ένα περασμένο αιώνα) κι αρκετά ευκατάστατοι. Αν δεν ήταν, δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα ναύλα.

13. Νεκρά παιδιά
Συναφές με το προηγούμενο. Μα όταν πρωταγωνιστούν παιδιά, είμαστε πιο ευαίσθητοι. Όταν βλέπεις κορμάκια πεταμένα στην ακτή, τουμπανιασμένα, να τα χτυπάει το κύμα, δεν γίνεται να μη ριγήσεις. Αυτό το ρίγος δεν θέλω να το ξαναζήσω. Δεν θέλω να χάσω την ελπίδα για το μέλλον, επειδή  κάποιοι την έπνιξαν στην Μεσόγειο.

12. Μακελειό
Το γνωστότερο όλων, αυτό της Γαλλίας. Άνθρωποι που διασκέδαζαν απλά, περπατούσαν στον δρόμο ή έβλεπαν έναν αγώνα, έπεσαν νεκροί στο όνομα ενός αιμοβόρου θεού. Για ένα πουκάμισο αδειανό, εν ολίγοις.

11. Μνησικακία
Και πάλι θα το συνδέσω με το προηγούμενο. Φέτος, γι άλλη μια φορά, μπήκανε κεχαγιάδες στον πόνο. Έτειναν το δάχτυλο στους «I pray for Paris” γιατί η πεπερασμένη γνώση τους δεν τους επέτρεψε να λυπηθούν και γι άλλα παρόμοια συμβάντα.

10. Συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης
Τρία χρόνια τώρα το ακούω. Τον τελευταίο δε, περιμένω να το δω να ψηφίζεται. Μιλάω με φίλους που το χρειάζονται και το ζητάνε απεγνωσμένα. Τώρα που το ψηφίζουν, με βαριά καρδιά και φόβο θεού –αλλουνού όχι του μοβόρου που είπα πιο πάνω- βάζουν την ρήτρα υιοθεσίας. Ο ορισμός του αντιρατσισμού.

9. Κανιβαλισμός της ανθρώπινης συμβίωσης
Θύματα κάθε ανεγκέφαλου που θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει έναν άνθρωπο για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Θύματα κιτρινισμού, από ανθρώπους που σπεύδουν να παρασταθούν και, παράλληλα, δράττουν την ευκαιρία να κερδίσουν κλικαρίσματα. Η ζωή κι ο θάνατος, η συμβίωση κι ο αποχωρισμός, τροφή για σχόλια και ευκαιρία για πρωτοσέλιδα.

8. Capital Controls
Όχι ότι έχω χρήματα για να βγάλω στο εξωτερικό. Όχι ότι έχω  κάθε μήνα πάνω από 1800 για ανάληψη (ούτε αυτά δεν έχω)για να παραπονιέμαι. Αλλά, είναι τραγικό την στιγμή της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου να μην καταφέρνω να εμπορευτώ ελεύθερα. Να περιμένω σαράντα πέντε λεπτά για να πάρω το βδομαδιάτικο. Να χάνω την ανθρωπιά μου για να βγάλω χρήματα από τα A.T.M.

7. Ψευτοφιλανθρωπίες των social media
“I run marathon”. Τι έγινε, τελικά; Έμαθε κανείς; Έχουμε χάσει το νόημα. Αντί να δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί, κάποια κέρματα, λίγη αγάπη σε έναν άνθρωπο που τα έχει ανάγκη, κάνουμε στάτους. Δεν γεμίζει η καρδιά με ένα στάτους.

6. Ναζιστικά Μορφώματα
Δυστυχώς όσο και να το επιδιώξω αυτό το πράγμα θέλει συλλογική δουλειά για να γίνει. Αλλά δεν μπορώ, δεν είμαι σε θέση να δεχτώ ότι οι απόγονοι τόσων προσφύγων, τόσων μεταναστών, τόσων ταλαιπωρημένων και βασανισμένων από τις ναζιστικές αντιλήψεις ανθρώπων, εξέλεξαν στην ελληνική βουλή πολιτικούς τρίτης διαλογής και τους τοποθέτησαν τρίτους στην ιεραρχία. Κάπου έλεος.

Και κάπου εδώ ρε παιδιά ας ελαφρύνω και λίγο το κλίμα. Έρχονται άγιες μέρες και θέλουμε λίγα χαμόγελα. Οπότε την τελευταία πεντάδα θα την κρατήσω για πράγματα που με συγκλόνισαν πραγματικά και θέλω να με συγκλονίζουν για πολλά χρόνια ακόμη, ευχάριστα.

5. Ένα βιβλίο

Θα μπορούσαν βέβαια να είναι 29 διαφορετικά. Ο λόγος για το πόνημα του Γιάννη Φαρσάρη, «Φόβος Κανένας». Που κυκλοφόρησε φέτος και σχεδόν αμέσως, με πρωτοβουλία του ίδιου του συγγραφέα άρχισε να διανέμεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Με 29 διηγήματα άγγιξε τα μύχια της ψυχή μου και μου χάρισε τρομερές εικόνες με τις σελίδες του.

4. Μια παράσταση
Η καλή μου, πλέον, φίλη Ελευθερία Τέτουλα, έφερε στο κοινό της Θεσσαλονίκης την ιστορία της Βγερούς. Μας πήγε ένα ταξίδι μέχρι την Χίο, μας είπε την ιστορία της σε άπταιστα χιώτικα και στο τέλος μας τράταρε μαστίχα για να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

3. Μια ταινία
Δεν θα πρωτοτυπήσω ούτε εδώ. Για του Μανουσάκη θα σας πω. Το «Ουζερί» δεν ήταν απλά μια ιστορία αγάπης, μα μια καταγγελία για την απανθρωπιά που έδειξαν οι συντοπίτες μας στους Εβραίους του ολοκαυτώματος. Ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια που εμένα, προσωπικά, δεν με άφησε ασυγκίνητο.

2. Μια ιστοσελίδα
Εδώ θα σας μιλήσω για έναν άλλο καλό μου φίλο, τον Γιώργο τον Ιατρίδη. Ο Γιώργος, μέσα από το updot.gr και τα παρακλάδια αυτού δημιούργησε μια σύγχρονη κοιτίδα πολιτισμού στο Ίντερνετ. Με θέματα που καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα, φιλοσοφικές αναζητήσεις, φωτογραφίες κι όμορφες κουβέντες, έρχεται να καλύψει το κενό που αφήνουν τα υπόλοιπα διαδικτυακά μαγκαζίνο.

1. Μια ευχή
Κάπου εδώ η λίστα αυτή έφτασε στο τέλος της. Μην είστε σκυθρωποί. Όλα αυτά που ανέφερα έγιναν κανονικά. Κρατήστε μόνο την ελπίδα για ένα καλύτερο 2016, κατά την διάρκεια του οποίου θα βρούμε την ανθρωπιά που τόσο εύκολα απωλέσαμε.

Δύσκολες οι αναμνήσεις αυτής της χρονιάς. Απαιτητικές οι ελπίδες για την επόμενη. Η δική μου προτροπή, γι αυτές τις 13 μέρες που απομένουν περίπου, να ζήσετε σαν να μην υπ΄ρχει αύριο. Και μοιράστε αγάπη.

 Καλή χρονιά να έχουμε!


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή