«Ένας γάμος σε τέλμα - Το παιχνίδι της μοναξιάς στο γάμο». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

8836 Views
«Ένας γάμος σε τέλμα - Το παιχνίδι της μοναξιάς στο γάμο». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου «Ένας γάμος σε τέλμα - Το παιχνίδι της μοναξιάς στο γάμο». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
 .


Η Ιουλία είναι παντρεμένη με τον Άρη εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αν και αγαπιούνται η ίδια δηλώνει μια μεγάλη απογοήτευση εξ αιτίας της έλλειψης επικοινωνίας και νιώθει μόνη. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφάσισε να με επισκεφτεί.
- Νιώθω πως ο γάμος μας είναι σε τέλμα, είπε δακρύζοντας.
- Θέλεις να μου το εξηγήσεις καλύτερα; την παρότρυνα να πει περισσότερα για αυτό που ένιωθε.
- Είναι δύσκολο να περιγράψω το κενό που αισθάνομαι. Αν και ξέρω πως ο Άρης νοιάζεται για μένα, μου λείπει το να μιλάμε, να μοιραζόμαστε σκέψεις, να μαθαίνω τι συμβαίνει μέσα του αλλά ακόμα και στην καθημερινότητά του. Θα ήθελα πολύ να συζητάμε για αυτά που γίνονται στις δουλειές μας και να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί.
- Του έχεις πει ποτέ πώς νιώθεις; Ξέρει αυτό που θα ήθελες;
- Μια και δυο φορές; Το έχω μάλιστα δοκιμάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άλλοτε πιο γλυκά, άλλοτε γκρινιάζοντας. Τίποτε δεν είχε αποτέλεσμα.
- Δηλαδή πώς ανταποκρίνεται σε αυτό που του λες;
- Με κοιτάζει σαν να βλέπει μια ξένη. Με ένα άδειο βλέμμα που τρομάζω να δεχθώ ότι είναι το βλέμμα του ανθρώπου που αγαπώ και έχω δίπλα μου.
- Πώς εξηγείς αυτό το βλέμμα;
- Σαν να βλέπει πέρα από μένα. Σαν να μη θέλει να μιλήσουμε για κάτι περισσότερο από τα απαραίτητα που πρέπει να συζητήσουμε. Πιστεύεις ότι υπάρχουν μέρες που λέμε μόνο τα τυπικά; Μπορεί να καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση και να μη λέμε ούτε μια λέξη.
- Ακούγεται πολύ δύσκολο και μου φέρνει στο μυαλό μου την εικόνα δυο ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον.
- Ακριβώς αυτό νιώθω. Το περιγράφεις όπως είναι.
- Και τι σκοπεύεις να κάνεις για αυτό;
- Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω. Είμαι απογοητευμένη.
- Τότε γιατί είσαι εδώ; Τι θέλεις από μένα;
- Να με βοηθήσεις.
- Να σε βοηθήσω ή να πεις κάπου την ιστορία σου;
- Δηλαδή;
- Αναρωτιέμαι αν το μόνο που χρειάζεσαι από μένα είναι να σε ακούω έτσι όπως δεν σε ακούει ο σύζυγός σου.
 
Η Ιουλία είχε βυθιστεί στις σκέψεις της. Μόλις είχε ανοίξει για αυτήν ένα μεγάλο παράθυρο από το οποίο θα μπορούσε να δει μια άλλη οπτική. Άλλωστε για πολλούς το να πουν την ιστορία τους είναι από μόνο του θεραπευτικό.
 

Η Ιουλία, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκονται σε ένα γάμο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επικοινωνίας και συναισθηματική αποξένωση. Αν και οι σύντροφοι ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις, στην πορεία αυτό χάθηκε με συνέπεια να ζουν κάτω από την ίδια στέγη σαν ξένοι. Παραιτούνται σταδιακά από το να κάνουν κοινά σχέδια, να ονειρεύονται, να μοιράζονται, να επικοινωνούν με κυριότερο αποτέλεσμα να νιώθουν μόνοι μέσα στο γάμο τους. Όταν κάποιος νιώθει μόνος στο γάμο του παρουσιάζει μία σειρά συμπτωμάτων σε σωματικό αλλά και ψυχικό επίπεδο. Ξεκινώντας από τα πρώτα παρατηρούμε συχνά διαταραχές ύπνου, μειωμένη ή αυξημένη επιθυμία για φαγητό, γαστρεντερολογικά προβλήματα, άγχος και ημικρανίες. Συνεχίζοντας με τα ψυχικά συμπτώματα εμφανίζεται κατάθλιψη, περιστασιακά ξεσπάσματα θυμού, μειωμένη αυτοεκτίμηση, και μια προοδευτική έκπτωση στη διάθεση για ζωή. Με άλλα λόγια χάνεται το νόημα της ζωής.
 

 
Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος για να αντέξει έναν τέτοιο γάμο σε περίπτωση που δεν αποφασίζει να φύγει; Το πρώτο που πρέπει να καταλάβει είναι πως η δική του διάθεση δεν εξαρτάται από τη διάθεση του άλλου. Επηρεάζεται αλλά δεν εξαρτάται. Θα χρειαστεί λοιπόν να βρει άλλα κίνητρα, εξωτερικά ή εσωτερικά, προκειμένου να νιώσει ότι ανήκει κάπου και να βρει ξανά τη διάθεση για ζωή. Η συμμετοχή του σε ομαδικές δραστηριότητες είναι μια πολύ καλή πρόταση για να αυτονομηθεί και να αξιοποιήσει θετικά τον ελεύθερο χρόνο του. Το δεύτερο που πρέπει να κάνει είναι να επιχειρήσει να μιλήσει ξανά στο σύζυγό του από μια θέση ουδέτερη και χωρίς συναισθηματική φόρτιση. Είναι σημαντικό να μοιραστεί τα συναισθήματα που έχει και να του εξηγήσει πόσο πολύ θα ωφελούσε το γάμο τους μια αλλαγή στη μεταξύ τους επικοινωνία.
 


Όταν κάποιος αισθάνεται μόνος σε μια σχέση, τείνει να αποσύρεται και να κλείνεται κι αυτός στον εαυτό του. Όσο πιο πολύ κλείνεται στον εαυτό του, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η απόσταση που τον χωρίζει από τον άλλον. Κι όσο μεγαλώνει αυτή η απόσταση, τόσο λιγότερα είναι τα κοινά βιώματα. Κι όσο λιγότερα είναι τα κοινά βιώματα, τόσο λιγότερη είναι η επιθυμία να κάνουν κάτι μαζί. Για να βγει το ζευγάρι από αυτόν το φαύλο κύκλο αρκεί να κάνει ο ένας από τους δυο την αρχή. Κι η αρχή γίνεται συνήθως από αυτόν που δυσκολεύεται περισσότερο με το υπάρχον σχήμα.
 
Να θυμάστε πως κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον άλλον ή να εκβιάσει συμπεριφορές. Μπορεί όμως να αλλάξει τον εαυτό του και τη στάση που έχει απέναντι στα πράγματα.
 

.

Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν κι εσύ νιώθεις μοναξιά μέσα στο γάμο σου... δεν ξέρω αν κι εσύ έχεις απογοητευθεί από την έλλειψη επικοινωνίας.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 

 .
"Τα πρόσωπα της βίας": Η νέα έκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου στην «Κ» κάθε Πέμπτη.
 
ΝΕΑ Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου.
 
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Φιλοσοφούμε τη ζωή με τον «Μικρό αυτοκράτορα» του Γιώργου Α. Φυτιλή. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
Φιλοσοφούμε τη ζωή με τον «Μικρό αυτοκράτορα» του Γιώργου Α. Φυτιλή. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 707 Views

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο, σαν πεταμένοι από την ίδια τη ζωή. Αναρωτήθηκες πώς βρέθηκαν εκεί;  Ο ήρωας του βιβλίου, ξέρει. Ας τον παρακολουθήσουμε, καθώς μας διηγείται την ιστορία της ζωής του. Διάβασε η Μαριάννα Μπουρουτζή και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή