«ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ, ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ». Από τον Maco Grello.

743 Views
«ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ, ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ». Από τον Maco Grello. «ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ, ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ». Από τον Maco Grello.

«ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ, ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ». Από τον Maco Grello.

Διάβασα πριν λίγες ημέρες ένα πολύ όμορφο άρθρο από την Ζωή Οικονόμου στην Κουλτουρόσουπα με θέμα την ευτυχία [δείτε εδώ] και κατά πόσο αυτή «αγοράζεται» με χρήματα. Το συμπέρασμα ήταν πως ναι, αγοράζεται! Και ως γνωστός ρομαντζάδας και αντιχρηματικός, με το που το είδα είπα «τι είναι αυτά ρε Ζωίτσα»! Συνέχισα όμως την ανάγνωση και παρουσιαζόταν στο κείμενο πως αυτοί που έδιναν τα χρήματα τους για να ικανοποιήσουν ανάγκες άλλων, να κάνουν δώρα, να προσφέρουν γενικά σε συνανθρώπους τους, αποδείχθηκαν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους. «Και αυτοί που θα δώσουν, θα λάβουν πίσω πολλαπλάσια», σκέφτηκα. Αιώνια σοφία. Όχι στην άλλη ζωή, ούτε σε κάποιον επουράνιο παράδεισο. Εδώ, στη μικρή μας Γη, στον όμορφο κόσμο μας.
 
Με αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο αναρωτήθηκα τι μπορώ εγώ να δώσω και σε ποιον. Θα ήταν ωραία στο τέλος του μήνα να περισσεύουν κάποια χρήματα και να τα ξοδεύουμε προσφέροντας σε άλλους. Όπως σχεδόν όλοι μας όμως, ανήκω στην κατηγορία όπου συμβαίνει το αντίθετο, στο τέλος των χρημάτων περισσεύει πολύς μήνας. Οπότε δεν έχω πολλά. Θυμήθηκα κι ένα γλυκό τραγούδι που λέει «Δεν έχω πολλά, όλα να στα χαρίσω...» Τι μπορεί να δώσει κάποιος που δεν έχει πολλά; Τον εαυτό του, απαντώ μόνος μου. Και ο εαυτός μας είναι μια πηγή ανεξάντλητων δώρων. Όποιος μας δημιούργησε, πες το όπως θες, Θεό, φύση, σύμπαν, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου. Θα ήταν ωραία μια μέρα να ξυπνούσαμε, να ανοίγαμε τον ασκό και να μοιράζαμε απερίσκεπτα χωρίς δεύτερη σκέψη.
 
Θα ήταν ωραία  να λέγαμε μια καλή κουβέντα παραπάνω, δεν στοιχίζει τίποτα. Σε έναν φίλο, σε έναν γνωστό, να τον ρωτήσεις αφελώς «κάτι έκανες εσύ, αδυνάτισες», κι ας έχει πάρει 1-2 κιλά. Να πεις σε κάποιον πως δείχνει όμορφος, να πεις ένα μπράβο για αυτό που κάνεις, εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω τόσο καλά. Κι αν καμιά μέρα δεν έχεις όρεξη για τίποτα από όλα αυτά, μη στερείς την καλημέρα από την γειτόνισσα που περιμένει στο μπαλκόνι να δει τι φοράς σήμερα και προς ποια κατεύθυνση θα φύγεις. Πες την με ένα χαμόγελο χαζό και κρίνε λιγότερο τον άλλο, ποτέ δεν ξέρεις πως θα ήσουν εσύ στη θέση του.
 
Θα ήταν ωραία να αγκαλιάζαμε περισσότερο ο ένας τον άλλο. Δίνουμε ψυχρά τα χέρια μας, τα κουνάμε ελαφρά, τι ηλίθια χειρονομία είναι αυτή! Ενώ η αγκαλιά... Ενώνεσαι με τον άλλο, μπλέκεται τις ενέργειες σας και καταλαβαίνεις ότι όντως συναντήθηκες με αυτόν τον άνθρωπο. Μου αρέσουν αυτοί οι τύποι που κάθονται στον δρόμο μια μέρα του χρόνου και αγκαλιάζουν τους περαστικούς! Μακρυά από τους γνωστούς και τους άγνωστους, μέσα στο σπίτι μας, όσο περνάει ο καιρός ανάμεσα στο ζευγάρι, τόσο λιγότερο αγκαλιαζόμαστε. Πόσο πιο όμορφα θα ήταν να είμασταν λιγότερο ψυχροί! Αν κάθε φορά που βλέπαμε κάτι στραβό, αντί να γκρινιάξουμε, να παίρναμε μια αγκαλιά τον άλλο και να μονολογούσαμε «δε γαμιέ...» Πόσες φορές θα ήταν καλύτερα να παίρναμε αγκαλιά αυτόν που θέλουμε, αλλά ντραπήκαμε και δεν ξέραμε τι να κάνουμε τα χέρια μας.
 
Ένα από τα μια όμορφα δώρα που έχουμε δωρεάν να δώσουμε, είναι το χαμόγελο μας. Το χαμόγελο έχει μαγικές ιδιότητες και γι αυτό θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο. Όσο πιο πολύ χαμογελάς, τόσο πιο πολλά χαμόγελα εισπράττεις. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα πλατύ, πηγαίο χαμόγελο. Δεν είναι τα δόντια που το κάνουν όμορφο, ή τα χείλια. Το έχω ξαναπεί εδώ, τα ομορφότερα χαμόγελα που έχω συναντήσει δεν είχαν δόντια, της κόρης μου και της γιαγιάς μου! Όσο πιο πολύ χαμογελάς, ασυναίσθητα τόσο περισσότερη διάθεση αποκτάς για να εξακολουθείς να χαμογελάς! Φαντάσου μια στιγμή μόνο που θα αντικαταστούσαμε πέντε λεπτά γκρίνιας με ένα χαμόγελο! Στο σπίτι, στην δουλειά, στο φανάρι, στην δημόσια υπηρεσία και σε όλες τις φωλιές της γκρίνιας!
 
Κάτι που προσπαθώ μέρα με την μέρα να αναπτύξω και ομολογώ πως δεν το καταφέρνω πάντα είναι να ακούω περισσότερο. Είναι πολύ μεγάλο δώρο για τον άλλο να κάτσεις να τον ακούσεις, να του δώσεις την αμέριστη προσοχή σου, να του αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου. Όχι για να τον συμβουλέψεις, ούτε για να τον πείσεις πως έχεις δίκιο. Δεν χρειάζεται να πεις κουβέντα. Μόνο να δείξεις κατανόηση. Δεν λέμε βέβαια να κάθεσαι και να ακούς ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν ευκαιρία για να κλαφτούν και να το παίξουν θύματα. Αυτούς μπορείς να τους αναγνωρίσεις και να τους κρατάς σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων μακρυά!
 
 Πολλές φορές σκέφτομαι πως θα ήταν τα πράγματα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω. Ανούσια σκέψη θα πει κανείς καθώς οι δείκτες του ρολογιού δουλεύουν μόνο προς μια κατεύθυνση. Από την άλλη είναι χρήσιμο να κάνεις  την αυτοκριτική σου, για να συνειδητοποιείς ποιος είσαι και αν βαδίζεις στο δρόμο που θες εσύ να βαδίσεις ή πας στα τυφλά. Όταν κοιτάει ο καθένας μας πίσω βλέπει πολλά, ένα έχουμε σίγουρα κοινό, πολλά λάθη (εδώ χωράει μεγάλη συζήτηση). Βλέπεις λάθος συμπεριφορές, λάθος επιλογές, από την πλευρά σου προς τους άλλους και από τους άλλους προς εσένα. Το μόνο που μας πάει παρακάτω και δεν μας κρατάει φυλακισμένους σε μια στιγμή του παρελθόντος να την ζούμε ξανά και ξανά μέσα στο μυαλό μας είναι η συγχώρεσηΌπως κι εμείς, έτσι και οι άλλοι πολλές φορές πληγώνουμε κάποιον χωρίς να καταλαβαίνουμε τι κάνουμε, κι αν μας δινόταν η ευκαιρία ίσως ενεργούσαμε διαφορετικά. Οπότε ας κατηγορούμε λιγότερο και ας συγχωρούμε περισσότερο.
 
Όλα τα δώρα του κόσμου χωράνε σε μια λέξη, αγάπη. Τραγούδια, ποιήματα, βιβλία, ύμνοι, έχουν γραφτει για την αγάπη. Είναι κάπως άχαρο να μιλάς για αυτήν γιατί οι λέξεις είναι αδύναμες μπροστά στα συναισθήματα, αλλά έχω δυο κουβέντες παραπάνω, συγχωρήστε με και μετά χαμογελάστε.. Ο δρόμος για να μπορέσουμε να δώσουμε και να λάβουμε αυτό το δώρο ξεκινά με ένα μοναδικό και απαραίτητο βήμα, να αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Αγάπη για τα προτερήματα μας αλλά κυρίως αγάπη για τα ελαττώματα μας, αποδοχή. Είμαι αυτός που είμαι, κάνω λάθη και καλοπροαίρετα  θα συνεχίσω να κάνω περισσότερα λάθη και να είμαι αυτός που είμαι. Οκ, αυτό είναι! Μόνο έτσι μπορούμε να αγαπήσουμε έναν κόσμο που δεν είναι τέλειος, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε να αναζητάμε το τέλειο μήπως και μπορέσουμε να το αγαπήσουμε. Έτσι μπορούμε να δούμε πίσω από τις λεπτομέρειες και να αγαπήσουμε τις δουλειές μας, τα αντικείμενα μας, τον σκύλο μας, τα χόμπι μας, μπορούμε να δούμε την δίχως όρια ομορφιά και να αγαπήσουμε από την πιο μικρή γωνίτσα που υπάρχει πάνω στη Γη, μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που θα συναντήσουμε. Μόνο αν αγαπήσουμε αληθινά τον εαυτό μας μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία στους άλλους να μας αγαπήσουν πραγματικά, γιατί θα αγαπήσουν αυτό που είμαστε και όχι μια μάσκα που κρυβόμαστε από πίσω της.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Maco Grello – ΤΩΝ ΘΕΩΝ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Επισκεφθείτε το επίσημο site, www.macogrello.com και μάθετε περισσότερα.
Βρείτε με στο facebook για τα τελευταία νέα: https://www.facebook.com/MacoGrello/
------------------------------------------------------------------------------------------------------
#κουλτουρόσουπα #kulturosupa #macogrello #αγάπη #δώρα #χαμόγελο

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Maco GrelloΦτύσ΄το αγκίστρι

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία στα 10α ΘΒΘ 2020
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία στα 10α ΘΒΘ 2020
με 0 Σχόλια 3241 Views

 Η τιμή είναι μεγάλη και η αναγνώριση από τον πρώτο πολίτη της πόλης, για ένα θεατρικό θεσμό που αισίως κλείνει φέτος τα 10 χρόνια, ακόμη μεγαλύτερη. Τον ευχαριστούμε θερμά

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά
  Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά

   Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει το "πράσινο τερατάκι" της ζήλειας και της αμφισβήτησης για το κατά πόσον ο ένας είναι αφοσιωμένος και πιστός στον άλλο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να "προδώσει" το αν έχουν απατήσει τον σύντροφό τους...


  Περισσότερα ...
 • Αφθώδης Στοματίτιδα.
  Αφθώδης Στοματίτιδα.

   Στη χαβούζα του ’20 επιπλέουν (με σειρά εμφάνισης) ένας καράφλας οδηγός ΚΤΕΛ, η γιαγιά μου, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αμβρόσιος, η θεία Τούλα, ο Μπακογιάννης, η Λέχου, ένας υποψήφιος πανελληνίων με αφθώδη στοματίτιδα, εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και ο άλλος που θα το αγνοήσει. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

  Περισσότερα ...
 • Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…
  Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…

   Ο Έλληνας συγγραφέας, που δεν έχει κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γράφει με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για την ανάγκη να σκοτώσουμε τη ντροπή...


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή