Γυναικοκτονίες, αλεξιπτωτιστές, και Κ. Ρονάλντο | Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος

9476 Views
Γυναικοκτονίες, αλεξιπτωτιστές, και Κ. Ρονάλντο | Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος Γυναικοκτονίες, αλεξιπτωτιστές, και Κ. Ρονάλντο | Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος

 

Κάθε Κυριακή στην Κουλτουρόσουπα.

.

Γράφει η Ιωάννα Δούνδη για την Κουλτουρόσουπα.

 
Κάθε Κυριακή, διαλέγω και σχολιάζω τρία από τα θέματα της επικαιρότητας που συζητήθηκαν την εβδομάδα που μεσολάβησε. Ένα που θεωρώ ουσιώδες, ένα ανούσιο, και ένα που αφορά την Θεσσαλονίκη.

 
Και λίγα είπαμε…
 
 
Η Ελλάδα μετρά από την Παρασκευή που πέρασε, ακόμη μια γυναικοκτονία. 13 από την αρχή του έτους, αναρίθμητες συνολικά και παγκόσμια. Ένας 54χρονος στην Κρήτη, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 48χρονη, εν διαστάσει σύζυγό του.
 
Αν δεν έχεις ιδέα τι είναι ο όρος γυναικοκτονία επειδή ¨και οι γυναίκες είναι άνθρωποι, άρα γιατί δεν είναι ανθρωποκτονία όπως οι άλλες;¨, τότε ίσως πρέπει να ψάξεις περισσότερο το θέμα, για να καταλάβεις.
 
«Η γυναικοκτονία (Femicide) είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού ελέγχου στα σώματα αλλά και τις επιλογές των γυναικών.»
 

 (Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και τα κόκκινα παπούτσια είναι το σύμβολό της)
.
Αν λοιπόν στο άκουσμα αυτού του όρου, που δημιουργήθηκε για να δώσει έμφαση στα αίτια τα οποία υπάρχουν πίσω από αυτές τις πράξεις, όπως η πχ. πατριαρχία, ώστε να ευαισθητοποιήσει και να καταφέρουμε να φτάσουμε στην λύση του προβλήματος, νιώθεις απορία, ψάξε λίγο περισσότερο (Μπορείς να τσεκάρεις και το ενδεικτικό λινκ στο τέλος της παραγράφου). Αν από την άλλη θυμώνεις στο άκουσμά του όρου αυτού, και σε ενοχλεί η χρήση του, τότε πρέπει να αναρωτηθείς γιατί σε εκνευρίζει αυτό. Να αναρωτηθείς μήπως είσαι μέρος του προβλήματος (σχετικά διαβάστε εδώ)
 
Αν θες να σώσεις τον εαυτό σου, την αδερφή, την μάνα, ή την κόρη σου, απο πιθανές μελλοντικές τέτοιες συμπεριφορές, ενημερώσου, ισχυροποίησε την φωνή των γυναικών, βοήθησε να γίνει από θεωρία, πράξη, η ισότητα των φύλων, εναντιώσου στην πατριαρχία.
 

Θα ζούσαμε κι αν το προσπερνούσαμε
 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που έχει ήδη τέσσερα παιδιά από τρεις διαφορετικές γυναίκες, ανακοίνωσε μαζί με την νυν σύντροφό του Χεορχίνα Ροντρίγκεθ, η οποία είναι μητέρα της μίας εκ των δύο κορών του, πως περιμένουν δίδυμα. Μαζί με αυτά, που είναι τα  δεύτερα δίδυμα για εκείνον, όταν με το καλό γεννήσει η Χεορχίνα , συνολικά τα παιδιά του γίνονται έξι.
 
Μάλλον για να μεταφέρει κάποιος ειδήσεις που αφορούν τα παιδιά ή τα περιουσιακά του Ρονάλντο, πρέπει να του αρέσουν τα μαθηματικά…
 
Και εδώ κάπου, θα μπορούσε το θέμα από αδιάφοροgossip, να γίνει κοινωνικό, και να θίξει υπαρκτά προβλήματα παιδιά. Και εξηγώ.
 
Όχι μόνο για την συν σύντροφό του Χεορχίνα, αλλά και για προηγούμενες σχέσεις του όπως η Ιρίνα Σάικ, υπήρχαν συχνά φήμες πως η πεθερά τους, η μητέρα του Ρονάλντο, έκανε τα αδύνατα δυνατά να τους χωρίσει και δεν έχανε ευκαιρία να κάνει γνωστή την δυσαρέσκειά της στο πρόσωπό τους. Η μία νύφη της ξινίζει, η άλλη της βρωμάει σου λέει. Και μήπως είναι η μόνη πεθερά που τα κάνει αυτά σε σύντροφο του παιδιού της; Και δεν χρειάζεται να είσαι ούτε πλούσιος, ούτε διάσημος για να το βιώνεις.
 
Ε τώρα όμως, με αυτό το ευχάριστο νέο μπορεί να μαλάκωσε λίγο η γιαγιά… ή όπως έχει πει καλύτερα ο Γιάννης στην Δήμητρα στους απαράδεκτους, «γλύκανε μωρή λίγο, μην είσαι σαν κακό ψόφο να ΄χεις!».
 
Ps. Ότι πιο λάθος μπορεί κάποιος να σχολιάσει σε αυτήν την είδηση, είναι το «ε, αν δεν κάνει αυτός παιδιά, που έχει τόσα λεφτά, τότε ποιος θα κάνει;». Ε λοιπόν θα κάνουν και άνθρωποι με λιγότερα! Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται χρήματα για να μεγαλώσουν, όπως όλοι μας για να ζήσουμε,  αλλά σε θέμα προτεραιοτήτων η αγάπη, η ασφάλεια, και η αποδοχή, είναι πιο πάνω στην λίστα αυτών που πρέπει να μπορεί να προσφέρει ο υποψήφιος γονιός. Και ευτυχώς αυτά, μπορούν να τα εξασφαλίσουν και γονείς που δεν είναι εκατομμυριούχοι.
 
 
Και στα δικά μας

(φωτογραφία από Τα Νέα)
 
Την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, φέτος έκλεισαν δύο αλεξιπτωτιστές, ο υπολοχαγός Κώστας Πίστας, και ο αρχιλοχίας Γιώργος Κουτσογιάννης (μέλη της Ομάδας Ελεύθερης πτώσης της σχολής Αλεξιπτωτιστών) οι οποίοι πραγματοποίησαν άλμα από ελικόπτερο UH-1H Huey,  και προσγειώθηκαν στον χώρο της παρέλασης, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο πρώτος παρέδωσε μετά την προσγείωση,  στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήταν παρούσα, την ελληνική σημαία που είχε δεμένη επάνω του κατά την πτώση.
 
Χωρίς αμφιβολία ήταν εντυπωσιακό το θέαμα. Άλλωστε τι να μην είναι εντυπωσιακό; Άνθρωποι πέφτουν από 2000 πόδια και όχι μόνο επιζούν αλλά προσγειώνονται και ελεγχόμενα σε συγκεκριμένο σημείο. Από μόνο του το αλεξίπτωτο είναι μια εντυπωσιακή εφεύρεση…
 
Από την αρχική ιδέα του Ντα Βίντσι, την εξέλιξή σε πιο πρακτικό επίπεδο από τον Louis Sebastian Lenormand το 1783, και ένα σωρό άλλους ανθρώπους αργότερα που συνέβαλαν με τις γνώσεις, τις μελέτες, αλλά και το τεράστιο θάρρος τους να ρισκάρουν να δοκιμάσουν αυτό το αντικείμενο στην πράξη, μέχρι να φτάσει να έχει την μορφή, και την ασφάλεια, που έχει σήμερα, το αλεξίπτωτο είναι μια τρομερή εφεύρεση.
 
Βέβαια η θεαματική αυτή προσθήκη στην φετινή παρέλαση, και έτσι πως εξελίσσεται το πράγμα, ίσως γεννά  στους θεατές και κάποιες προσδοκίες για την επόμενη χρονιά…
 
Μέχρι την επόμενη Κυριακή… υπομονή και όνειρα.
 
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Γεννήθηκα στις 30/3/1984 στην Θεσσαλονίκη, έτσι και να θέλω μελλοντικά να κρύψω την ηλικία μου, θα μπορείτε πλέον να με ξεμπροστιάσετε. Πιστεύω στην φράση του Μπέρναρντ Σω " Όταν κάτι είναι αστείο, ψάξτο προσεκτικά για μια κρυμμένη αλήθεια" , και ταυτόχρονα το γκουγκλάρω για να δω πόσο αλήθεια είναι ότι το είπε αυτός, γιατί τέτοιος άνθρωπος είμαι. Αν χαμογελάσεις με κάτι που έγραψα, αν μάθεις κάτι που δεν ήξερες, αν βρεις μια άποψη που θα σε κάνει να ταυτιστείς στα κείμενά μου, θα έχω πετύχει τον στόχο μου. Αν δεν συμβεί τίποτα απο αυτά, ή δεν σου άρεσε ότι διάβασες, δεν πειράζει. Αν άρεσα σε όλους, θα ήμουν η Μόνικα Μπελούτσι, τηγανητή πατάτα ή παγωτό. Email επικοινωνίας : ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

2 Comments

 1. <strong>Καρατζόγλου Βασιλική</strong>
  Καρατζόγλου Βασιλική
  Σωστή τοποθέτηση στα βασικά θέματα εβδομάδας, προτείνω περισσότερα θέματα.
  Με εκτίμηση, Καρατζόγλου Βασιλική, Τήλος
 2. <strong>Ιωάννα Δούνδη</strong>
  Ιωάννα Δούνδη
  Καλησπέρα Κα.Καρατζόγλου, σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
  Η αλήθεια είναι ότι μένω στα 3, γιατί φοβάμαι πως με την πολυλογία μου στον σχολιασμό , αν επιλέγω περισσότερα θέματα, το κείμενο που θα προκύπτει θα είναι πάρα πολύ μεγάλο και θα λειτουργεί αποτρεπτικά στους αναγνώστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1414 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή