Ποιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περισσότερο το Airbnb-Η θέση της Ελλάδας (γράφημα)

609 Views
Ποιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περισσότερο το Airbnb-Η θέση της Ελλάδας (γράφημα) Ποιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περισσότερο το Airbnb-Η θέση της Ελλάδας (γράφημα)

 


Όσον αφορά τη διαμονή «πρωταθλητές» στις κρατήσεις το περασμένο δωδεκάμηνο αναδεικνύονται οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου - Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στο κομμάτι των μεταφορών

Μπορεί οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις να έχουν αλλάξει άρδην την εγχώρια κτηματαγορά τα τελευταία χρονιά και οι ενεργές καταχωρήσεις στις δύο δημοφιλέστερες πλατφόρμες, την Airbnb και Homeaway να έφθασαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς κοντά στις 100.000, οι ίδιοι οι Έλληνες ωστόσο χρησιμοποιούν λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τις υπηρεσίες της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, όπως τα παραθέτει σε άρθρο του το Mononews  αναφορικά με το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποίησε το περασμένο δωδεκάμηνο κάποια από τις πλατφόρμες ή τις εφαρμογές προκειμένου να κλείσει τη διαμονή του σε κάποιον «οικοδεσπότη», αυτό κυμαίνεται κοντά στο 15%, χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι στο 21%.

Η Eurostat «μέτρησε» δύο βασικά μεγέθη στην οικονομία διαμοιρασμού, στον τομέα της διαμονής και στον κλάδο των μεταφορών στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί συνολικά για τη χρήση τεχνολογιών από τους Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας από 16 έως 74 ετών.

Ειδικά όσον αφορά τη διαμονή «πρωταθλητές» στις κρατήσεις το περασμένο δωδεκάμηνο αναδεικνύονται οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με ποσοστό 46%, η Ιρλανδοί με ποσοστό 34% και ακολουθεί η Μάλτα με 30%. Λιγότερο δημοφιλείς είναι οι εν λόγω συναλλαγές σε χώρες όπως η Τσεχία (5%), η Κύπρος (5%) και η Λετονία.

Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στο κομμάτι των μεταφορών μαζί με τη Βουλγαρία και την Κύπρο με μόλις ένα 2% των κατοίκων των συγκεκριμένων χωρών να δηλώνουν ότι «έκλεισαν» μέσα στο 2019 τη μετακίνησή τους μέσω κάποιας πλατφόρμας. Στον αντίποδα, ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες οn line κρατήσεων για υπηρεσίες μεταφορών σε Εσθονία (29%), Ιρλανδία (26%) και Μάλτα.

Στον τομέα της διαμονής πάντως, μπορεί οι ίδιοι οι Έλληνες να μην κάνουν μεγάλη χρήση εντός κι εκτός Ελλάδος, ωστόσο προσβλέπουν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αν κρίνει κανείς από την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περυσινή χρονιά από την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων AirDΝΑ, η οποία ενσωματώνει κι επεξεργάζεται στοιχεία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που φιλοξενούν καταλύματα βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, την Airbnb και την Homeaway, o αριθμός των διαθέσιμων καταχωρήσεων για ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες στις δύο πλατφόρμες αυξήθηκαν από τα 76.369 στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 στα 95 χιλ. περίπου (για την ακρίβεια στα 94.592), σε ποσοστό κοντά στο 24% στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο διαχωρισμός για ‘’ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες’’ γίνεται από την εταιρεία δεδομένου ότι υπάρχουν και καταχωρήσεις για μεμονωμένα δωμάτια, αν και στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των καταχωρήσεων- σε ποσοστό πάνω από 90%- αφορά ολόκληρες ιδιοκτησίες.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία σχετικά με τις κρατήσεις: Από τις 24.397 του 2018 υπερδιπλασιάστηκαν στις 50.595 στο τέλος του 2019, ενώ αντίστοιχα συνέβη και με τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 95,1%:

Ειδικότερα, από τις 267.186 κρατήσεις διανυκτερεύσεων που είχε καταγράψει η AirDNA το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε την περασμένη χρονιά στις 521.353. Σημειώνεται εδώ ότι η εταιρεία έχει καταγράψει για πέρυσι κοντά στο 1,35 εκατ. ‘’διαθέσιμες’’ διανυκτερεύσεις, δηλαδή τις ημερομηνίες για τις οποίες διατιθενται τα καταλύματα προς μίσθωση από τους ιδιοκτήτες.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: AirBnb

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
 Η Θωμαή και ο Γιάννης Ζαφειρίου ανοίγουν το «Ελληνίς» φέρνοντας αισιοδοξία και ελπίδα και μιλούν ζωντανά στην «Κ».
Η Θωμαή και ο Γιάννης Ζαφειρίου ανοίγουν το «Ελληνίς» φέρνοντας αισιοδοξία και ελπίδα και μιλούν ζωντανά στην «Κ».
με 0 Σχόλια 323 Views

Ο ιός έφερε τα πάνω κάτω και στην οικογένεια του «Κολοσσαίου». Ωστόσο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την έναρξη του θερινού κινηματογράφου. Για όλα τα πριν και όλα τα μετά, η Θωμαή και ο Γιάννης Ζαφειρίου μιλούν ζωντανά στην κάμερα της Κουλτουρόσουπας.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά
  Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά

   Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει το "πράσινο τερατάκι" της ζήλειας και της αμφισβήτησης για το κατά πόσον ο ένας είναι αφοσιωμένος και πιστός στον άλλο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να "προδώσει" το αν έχουν απατήσει τον σύντροφό τους...


  Περισσότερα ...
 • Αφθώδης Στοματίτιδα.
  Αφθώδης Στοματίτιδα.

   Στη χαβούζα του ’20 επιπλέουν (με σειρά εμφάνισης) ένας καράφλας οδηγός ΚΤΕΛ, η γιαγιά μου, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αμβρόσιος, η θεία Τούλα, ο Μπακογιάννης, η Λέχου, ένας υποψήφιος πανελληνίων με αφθώδη στοματίτιδα, εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και ο άλλος που θα το αγνοήσει. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

  Περισσότερα ...
 • Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…
  Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…

   Ο Έλληνας συγγραφέας, που δεν έχει κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γράφει με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για την ανάγκη να σκοτώσουμε τη ντροπή...


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή