Τι μας ωθεί να βλέπουμε Χριστουγεννιάτικες ταινίες ξανά και ξανά; | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

5403 Views
Τι μας ωθεί να βλέπουμε Χριστουγεννιάτικες ταινίες ξανά και ξανά; | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω. Τι μας ωθεί να βλέπουμε Χριστουγεννιάτικες ταινίες ξανά και ξανά; | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

 

Κάθε Τρίτη στην Κουλτουρόσουπα

Τάχα Θέλω Να Σου Πω. 

.
Τι είναι αυτό που μας ωθεί να βλέπουμε κάθε χρόνο τις ίδιες χριστουγεννιάτικες ταινίες χωρίς να κουραζόμαστε; Και ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ιστορίες;
 

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

 
Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αρχίζουμε να βλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις ίδιες Χριστουγεννιάτικες ταινίες ξανά και ξανά; Τι κι αν ξέρουμε απ’ έξω και ανακατωτά την πλοκή τους; Τι κι αν γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τους διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών; Φαίνεται να μας γοητεύει τόσο πολύ το γενικότερο πνεύμα αυτών των έργων που αγνοούμε εντελώς οτιδήποτε θα μπορούσε να μας προξενήσει βαριεστημάρα.
 
Αν ενδιαφερθούμε να το εξηγήσουμε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια παράδοση που μάθαμε από τα παιδικά μας χρόνια και επιθυμούμε να τη διατηρούμε προκειμένου να νιώθουμε ακόμα συνδεδεμένοι με τις αναμνήσεις και τις εικόνες που έχουμε από τις πρώτες γιορτές της ζωής μας. Είναι γνωστό πως τα έθιμα και οι συνήθειες ασκούν μεγάλη επιρροή πάνω μας και οι περισσότεροι τείνουμε να επαναλαμβάνουμε κάτι που μας είναι οικείο. Όσο πιο οικείο είναι κάτι, τόσο καλύτερα νιώθουμε με αυτό. Κι όσο καλύτερα νιώθουμε με αυτό, τόσο μεγαλύτερη η επιθυμία μας να το κάνουμε.
 

 
Ας φανταστούμε αυτές τις συνήθειες και τις παραδόσεις ως ένα χάρτη που μας δείχνει κάθε χρόνο το δρόμο προς τη μαγεία των γιορτών. Ακολουθώντας τις οδηγίες αυτού του χάρτη πιστεύουμε ότι θα είμαστε πιο χαρούμενοι και έχουμε σίγουρα την αίσθηση ότι παραμένουμε πιστοί στις απαιτήσεις των ημερών. Απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία.
 

 
Ας θυμηθούμε μαζί τις επικρατέστερες και πιο συνηθισμένες υποθέσεις των Χριστουγεννιάτικων έργων που μονοπωλούν το χρόνο μας και ενώνουν συχνά την οικογένεια ή την παρέα μπροστά σε μία οθόνη.
 
·Άνθρωποι που ταξιδεύουν για ολόκληρες ώρες ή μέρες ώστε να ξαναβρεθούν με τους δικούς τους, τους οποίους έχουν να δουν πιθανότατα από τις προηγούμενες γιορτές
·Άνθρωποι που έχουν πάψει προ πολλού να πιστεύουν στο πνεύμα των γιορτών και αποφεύγουν να τις γιορτάσουν – κάτι συμβαίνει όμως στη ζωή τους και ζεσταίνονται ξανά με την ιδέα των Χριστουγέννων
·Άνθρωποι που αποφασίζουν να αφήσουν τα πάντα για ΤΗ μεγάλη αγάπη που γνωρίζουν κατά τη διάρκεια των γιορτών και με την οποία συνδέουν το υπόλοιπο της ζωής τους – κατά προτίμηση μάλιστα αφήνουν τη μεγαλούπολη για τις ομορφιές μιας επαρχιακής πόλης
·Άνθρωποι που περιμένουν προαγωγή και κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για να περάσουν τις γιορτές με την οικογένεια τους – όσο περιμένουν την πολυπόθητη απάντηση φλερτάρουν με την ιδέα μιας νέας δουλειάς, συνήθως οικογενειακής επιχείρησης, που τους φαίνεται ολοένα και καλύτερη. Στο καλύτερο σημείο έρχεται η θετική απάντηση για την προαγωγή κι εκεί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα από το οποίο βγαίνουν με αξιοθαύμαστη ταχύτητα. Αρνούνται φυσικά την προαγωγή, που περίμεναν με τόση αγωνία, για να αφοσιωθούν στη νέα επιχειρηματική τους ιδέας.
·Μοναχικοί άνθρωποι που έχουν χωρίσει ή βιώνουν πένθος και δυσκολεύονται να χαρούν – βρίσκουν όμως θαλπωρή και αγάπη σε μια οικογένεια που ανοίγει την αγκαλιά της και τους φιλοξενεί.
 

 
Στις παραπάνω υποθέσεις ταινιών ας προσθέσουμε και κάποιες ακόμα που αποτελούν σήμα κατατεθέν των ημερών.
·Οι περιπέτειες ενός μικρού πρωταγωνιστή, ο οποίος καταφέρνει να μετατρέψει τα Χριστούγεννα σε περιπέτεια επιβίωσης αποδεικνύοντας μας ότι δεν είναι πάντα κακό να μένει κανείς μόνος στο σπίτι.
·Ένας μικρός – ενήλικας πρωταγωνιστής που αναζητά το βιολογικό του πατέρα και ζωντανεύει στις οθόνες μας τη φιγούρα ενός γλυκού ξωτικού, του ξωτικού των Χριστουγέννων.
·Ένας μικρός πρωταγωνιστής που παντρεύει το όνειρο με την πραγματικότητα για να απολαύσει ένα υπέροχο ταξίδι με τη βοήθεια του πολικού εξπρές.
·Μία γυναίκα που έχει αφοσιωθεί στην καριέρα της ξεχνώντας τι σημαίνει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη μέχρι που τον συναντά μπροστά της.
·Ένα αγόρι που πασχίζει να πείσει μικρούς και μεγάλους ότι έχει ένα μοναδικό προνόμιο, που δεν είναι άλλο από το να έχει μπαμπά του τον άγιο Βασίλη!!
 

 
Τι είναι αυτό όμως που μας ωθεί να βλέπουμε κάθε χρόνο τα ίδια έργα χωρίς να κουραζόμαστε; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «mereexposureeffect» και περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία όσο περισσότερο εκτίθεται κανείς σε ένα ερέθισμα, τόσο περισσότερο του αρέσει. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν δεν θυμάται κανείς συνειδητά τι έχει δει στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον RobertZajonc αρκεί να δούμε επανειλημμένα κάτι ώστε να μας αρέσει. Σε αυτήν την αρχή άλλωστε βασίζεται και η διαφήμιση.
 
Όπως και να έχει εσείς διαλέξτε τις ταινίες που θα δείτε και φέτος, προμηθευτείτε ζαχαρωτά και λιχουδιές Χριστουγεννιάτικες και απολαύστε τη μαγεία των Χριστουγέννων ταξιδεύοντας παρέα με τους πρωταγωνιστές!!!
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο (πληροφορίες και online αγορά, εδώ)
.
-Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μόνο ο ψευτογιατρός σας «συγκλόνισε» υποκριτές; | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου
Μόνο ο ψευτογιατρός σας «συγκλόνισε» υποκριτές; | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου
με 0 Σχόλια 3275 Views

«Συγκλονίστηκαν» τα κοράκια με τον απατεώνα ψευτογιατρό, καθότι οι μεγαλόσχημοι με τις περγαμηνές ουδέποτε διανοήθηκαν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των απελπισμένων… Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη