Το Erasmus ενισχύει την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

317 Views
Το Erasmus ενισχύει την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Το Erasmus ενισχύει την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

Το Erasmus ενισχύει την ανάπτυξη της προσωπικότητας

Όποιος σπουδάζει για λίγο καιρό μακριά από την πατρίδα του, διαμορφώνει μια πιο ισορροπημένη και ευέλικτη προσωπικότητα. Φοιτητές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν ένα μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό, φάνηκε να γίνονται πιο δεκτικοί σε καινούριες εμπειρίες, κοινωνικά πιο προσαρμοστικοί και συναισθηματικά πιο σταθεροί.
Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέλειξε πρόσφατη έρευνα μεταξύ φοιτητών η οποία διεξήχθηκε από ομάδα ψυχολόγων στο πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller της Jena με επικεφαλείς τους Julia Zimmermann και Franz Neyer. Η ομάδα των ψυχολόγων διερεύνησε τις πιθανές αλλαγές στο χαρακτήρα των φοιτητών κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό σύμφωνα με το μοντέλο των Πέντε Μεγάλων Παραγόντων της Προσωπικότητας (γνωστό ως Big Five) και πιο συγκεκριμένα σε συνάρτηση με τους παράγοντες:
·        Συναισθηματική σταθερότητα
·        Κοινωνικότητα (εσωστρέφεια/εξωστρέφεια)
·        Δεκτικότητα στην εμπειρία
·        Συγκαταβατικότητα (συνεργασία, φερεγγυότητα, συμπόνοια, ευγένεια)
·        Ευσυνειδησία (υπευθυνότητα, αφοσίωση, οργάνωση, προσήλωση στο στόχο)
Η έρευνα έτρεξε για 8 μήνες και συμπεριελάμβανε 527 φοιτητές, οι οποίοι φοίτησαν στο εξωτερικό για 5 ή για 8 μήνες αντίστοιχα. Οι 527 φοιτητές καθώς και οι 607 της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι στο ίδιο χρονικό διάστημα φοιτούσαν στην πατρίδα τους (Γερμανία), συμπλήρωσαν τρεις φορές σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους το ερωτηματολόγιο των Πέντε Μεγάλων Παραγόντων της Προσωπικότητας (Big Five Inventory). Η πρώτη μέτρηση έγινε πριν την αναχώρηση για το εξωτερικό, η δεύτερη μέτρηση μετά από 5 μήνες και η τρίτη μετά από 8 μήνες. Επίσης συμπλήρωσαν ένα ακόμη ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις κοινωνικές σχέσεις τους κατά το διάστημα της έρευνας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο αριθμός νέων κοινωνικών επαφών που δημιουργήθηκαν καθώς και άλλων που χάθηκαν.
Η ομάδα των ψυχολόγων επικεντρώθηκε στο κίνητρο των φοιτητών για παραμονή στο εξωτερικό, το οποίο ήταν υψηλό σε όσους είχαν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικότητας, της δεκτικότητας σε νέες εμπειρίες και της ευσυνειδησίας. Τα πιο κοινωνικά άτομα αποφάσιζαν συχνότερα για σπουδές εκτός πατρίδας, ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο παραμονής. Άτομα ανοιχτά σε καινούριες εμπειρίες αποφάσιζαν συχνότερα για τους 8 μήνες παραμονής στο εξωτερικό, ενώ άτομα με έντονα τα στοιχεία της ευσυνειδησίας στο χαρακτήρα προτιμούσαν τους 5 μήνες. Τα κίνητρα για μακρόχρονη ή σύντομη παραμονή στο εξωτερικό είναι πολυποίκιλα. Άτομα προσηλωμένα στο στόχο, με πρόγραμμα και οργάνωση ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό βιογραφικό για τον μελλοντικό εργοδότη. Γι΄ αυτό και θεωρούν μια σύντομη παραμονή στο εξωτερικό αρκετή. Φοιτητές που επιδιώκουν νέες εμπειρίες για να διευρύνουν τους προσωπικούς τους ορίζοντες προτιμούν μακρόχρονη παραμονή στο εξωτερικό.
Οι απαντήσεις των φοιτητών στα ερωτηματολόγια, αφότου επέστρεψαν στην πατρίδα τους παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αλλαγές στον χαρακτήρα τους. Η εμπειρία της παραμονής έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους έκανε πιο δεκτικούς σε καινούρια βιώματα, φάνηκαν πιο ευέλικτοι στις κοινωνικές συναναστροφές τους και συναισθηματικά πιο σίγουροι για τον εαυτό τους –ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής στο εξωτερικό. Στους φοιτητές με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά γνωρίσματα δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες αλλαγές.
„Στην παρούσα έρευνα καταδείξαμε, ότι αλλάζουμε σημαντικά ως άνθρωποι, όταν ταξιδεύουμε. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι που συναντούμε και οι καινούριες σχέσεις που δημιουργούμε“ καταλήγουν συμπερασματικά οι ερευνητές Julia Zimmermann και Franz Neyer.

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή