Ξέρει ο Στουρνάρας τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ; Και ο Ελληνικός λαός από χιούμορ;

170 Views
Ξέρει ο Στουρνάρας τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ; Και ο Ελληνικός λαός από χιούμορ; Ξέρει ο Στουρνάρας τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ; Και ο Ελληνικός λαός από χιούμορ;


Άρθρο του Παναγιώτη Τιμογιαννάκη.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι οι Έλληνες, εκτός από λαός μουσικών και ποιητών, όπως μας έχουν χαρακτηρίσει σε ώρα καλής διάθεσης απέναντι μας, είμαστε και λαός με χιούμορ.

Βέβαια, αναρωτιέμαι μερικές φορές αν είναι ξεδιαλυμένες κάποιες έννοιες κι αν υπάρχουν σύνορα σε «όμορες περιοχές» που διεκδικούν εδάφη η μία από την άλλη κι οι περιοχές αυτές αποκαλούνται «χιούμορ», «πλάκα» και «χαβαλές».  

Είναι δυσδιάκριτα τα όρια όταν άλλοι λαοί θεωρούν «χιούμορ» τον «αυτοσαρκασμό»  (όπως οι Εγγλέζοι, για παράδειγμα) «πλάκα» όταν με το γέλιο αντιδρούν στα δεινά τους, «χαβαλέ» όταν όλα τα ρίχνουν στο «σορολόπ».

Αφορμή για τα παραπάνω παίρνω από την αντίδραση που είδα όταν ο υπουργός Οικονομικών, που δεν είναι και το πιο συμπαθές πρόσωπο στην ελληνική επικράτεια, εξομολογήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή  ότι «ξέρει τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ» κι όχι έχει ως παράδειγμα τη μητέρα του.

Δεν θα μιλήσω για το τι ειπώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη στιγμή που αστραποβόλησε η «εξομολόγηση» διότι εκεί σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε δήλωση, σε κάθε κουβέντα, παίρνουν αιφνιδίως φωτιά τα πληκτρολόγια και πράγματι καταλήγουμε στο παραπάνω μπέρδεμα μεταξύ «χιούμορ», «πλάκας» και «χαβαλέ».

Θα μιλήσω για κάτι άλλο, που δεν κρύβω το αμάρτημα μου ότι πολύ το διασκέδασα. Όταν  κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης αποφάσισαν να οργανώσουν έρανο «για τη μάνα του Στουρνάρα», συγκέντρωσαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης κι είπαν να της τα στείλουν σε δέμα για να την «ενισχύσουν» και να κάνουν δι αυτού του τρόπου «πλάκα» στον γιό της.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν παραπάνω από θετική.
«Ναι, έχουμε χιούμορ ως λαός» είπα μέσα μου, ποιος άλλος θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Μέσα στη συνολική ένδεια, μια κουβέντα του σαδιστή υπουργού κι έδωσε το έναυσμα για να γίνει τσίρκο.

Μετά, άρχισαν κάτι απορίες, καθαρά πρακτικές, να περνούν από το μυαλό μου. Το «πότε τα είπατε, πότε τα συμφωνήσατε;» του Σακελλάριου (ή και του Γιαννακόπουλου) από τα «Κίτρινα γάντια». Ναι, πότε πρόλαβαν και συνεννοήθηκαν μεταξύ τους κι αμέσως, εν ριπή οφθαλμού, πραγματοποιήθηκε η δουλειά. Όχι, δεν υπαινίσσομαι κάτι ύποπτο, κάθε άλλο. Μην παρεξηγηθώ. Απλώς, σκέφτηκα την αστραπιαία συνεννόηση σε μια «πλάκα» και την απολύτως ανύπαρκτη για αντιδράσεις σοβαρού χαρακτήρα.

Μήπως και το χιούμορ  είναι ένα άλλοθι, ένα κατάλοιπο φόβου, ότι κι αν τυχόν μας παρενοχλήσουν τίποτε Αρχές, εμείς θα έχουμε έτοιμο να πούμε «μια πλακίτσα κάναμε»;

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή