Έχετε αναρωτηθεί πώς δουλεύει ένα μικρόφωνο…;

17156 Views
Έχετε αναρωτηθεί πώς δουλεύει ένα μικρόφωνο…; Έχετε αναρωτηθεί πώς δουλεύει ένα μικρόφωνο…;


Έχετε αναρωτηθεί πώς δουλεύει ένα μικρόφωνο…;


Ένα δύο, με ακούτε; Λαμβάνετε, καθαρά; Να’ μαστε πάλι εδώ λοιπόν… Αργήσαμε λίγο να ξεκινήσουμε φέτος, οπότε δεν έχουμε καιρό για επαναλήψεις. Ελπίζω από όλα αυτά που μάθαμε τον προηγούμενο χειμώνα, να σας αποτυπώθηκαν αρκετά στη μνήμη. Φέτος, συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα…


Ένα δύο λοιπόν…. Με ακούτε καλά; Αλήθεια, πόσοι από εσάς (εμάς) γνωρίζουν πώς ακριβώς δουλεύει ένα μικρόφωνο;


Με την ομιλία μας, ουσιαστικά παράγουμε ήχους χρησιμοποιώντας τη φωνή μας. Τι κάνουμε δηλαδή; Πάλλουμε τις φωνητικές  χορδές μας. Το μικρόφωνο με «τεχνητό» τρόπο, παράγει και αυτό μία φωνή. Πιο συγκεκριμένα, αναπαράγει τη δική μας. Πώς;  Το μικρόφωνο στο εσωτερικό του περιέχει ένα διάφραγμα, κάτι σαν ένα λεπτό δίσκο φανταστείτε το. Το διάφραγμα έχει τη δυνατότητα να πάλλεται. Μιλάμε στο μικρόφωνο, οπότε τα ηχητικά κύματα που στέλνουμε (η φωνή μας), φτάνει στο διάφραγμα και το κάνει να δονείται. Οι δονήσεις αυτές μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα. Αυτό που φτάνει στο ηχείο από το μικρόφωνο είναι ηλεκτρικά σήματα. Εκεί, αυτά ξαναγίνονται ηχητικά και προωθούνται προς αναμετάδοση (είτε πρόκειται για συστήματα μικροφώνων – ηχείων σε μια εκδήλωση είτε ακόμη και για τον τρόπο που λειτουργεί το μικρόφωνο του υπολογιστή μας).


Με λίγο πιο εξειδικευμένες λεπτομέρειες… Στο εσωτερικό του μικροφώνου υπάρχει πυκνωτής. Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου. Αποτελείται από δύο αντικριστούς αγωγούς (μεταλλικές πλάκες) με μονωτικό υλικό ενδιάμεσά τους. Ο ήχος που φτάνει λοιπόν στο διάφραγμα του μικροφώνου αλληλεπιδρά με αυτόν τον πυκνωτή, μεταβάλλοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που αποθηκεύει.


Στο εσωτερικό του ηχείου τώρα, υπάρχει ένα πηνίο. Το πηνίο είναι ένα σπειροειδές συρμάτινο τύλιγμα, με τη δυνατότητα ανάπτυξης μαγνητικού πεδίου στο εσωτερικό του όταν διαρρέεται από ρεύμα. Αν παρατηρήσετε από κοντά ένα ηχείο, θα διακρίνετε τον σχηματισμό ενός κώνου. Το πηνίο δέχεται τα ηλεκτρικά σήματα που φτάνουν στο ηχείο από το μικρόφωνο, και με τον τρόπο λειτουργίας του μετακινεί τον μαγνήτη που το περιβάλλει, εξαναγκάζοντας έτσι τον κώνο αυτό σε ταλαντώσεις, δίνοντας ως αποτέλεσμα και πάλι ηχητικά κύματα, δηλαδή την αρχική φωνή.Όταν κάνουμε νύξη για στερεοφωνικό ήχο, εννοούμε εν ολίγοις την προσπάθεια να κάνουμε αναπαράσταση ήχων σαν να ήταν πραγματικοί. Γι’ αυτό και ένα κοινό στερεοφωνικό από αυτά που έχουμε αρκετοί στα σπίτια μας, χρειάζεται δύο ηχεία για να δουλέψει. Το κάθε ηχείο δίνει ελάχιστα διαφορετικό αποτέλεσμα ακούσματος, δίνοντάς μας έτσι την τελική εντύπωση πως η μουσική που ακούμε είναι ζωντανή και όχι ηχογραφημένη.


Να λοιπόν κάτι ακόμη που συναντούμε στην καθημερινότητά μας και μόλις βάλαμε τον τρόπο λειτουργίας του στην κατηγορία “solved”…

Who’s next?


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 2741 Views

Τελικά, ο τόσο μεγάλος ντόρος αποδείχθηκε πολλή φασαρία για το τίποτα… Είδε ο Γιώργος Μπαστουνάς και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.  

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή